U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Speel uw eigen WK

MARK HOOGSTAD
Over precies twee maanden trappen Brazilië en Schotland af voor het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Dat lijkt nog ver weg, met de nadruk op lijkt.

Want geen grotere gekte dan de voetbalgekte en wie om zich heen kijkt, beseft dat het commerciële voorspel al lang en breed is begonnen. In het voetspoor van de handige jongens heeft zelfs de bakker op de hoek het recept voor de oranje soesjes al weer uit de lade gevist.

France '98 werpt zijn schaduw ver vooruit, en met name in de digitale media is sprake van een hausse in de aanloop naar het WK. Internet wemelt van de soccersites die verwijzen naar wat het grootste voetbalfeest aller tijden belooft te worden. Ook op de markt voor cd-roms verdringen de producenten elkaar in de hoop een graantje mee te kunnen pikken van de voetbalmanie.

Onder de vlag van de wereldvoetbalbond FIFA lanceerde Electronic Arts vorig najaar FIFA Road to World Cup'98, een geavanceerd spel waar ingewijden al maanden reikhalzend naar uitkeken. Het biedt voetballiefhebbers de mogelijkheid om de lange aanloop naar de WK-eindronde, dat wil zeggen alle kwalificatieronden in de zes zones, nog eens over te doen. Zij mogen plaats nemen op de stoel van de trainer-coach en zijn in die hoedanigheid onder meer verantwoordelijk voor de tactiek en de opstelling van hun elftal.

Het idee is niet nieuw. Halverwege de jaren tachtig verscheen Football Manager, bestemd voor de 'spelletjescomputer' Commodore 64 en diens opvolger, de Commodore Amiga. Vanachter zijn beeldscherm waande de gebruiker zich de invloedrijke regisseur van de dans om de bal. Omdat iedereen verstand van voetbal denkt te hebben en supporters vaak net kinderen zijn, genoot het spel grote populariteit.

Football Manager kreeg in de loop der jaren vele opvolgers. FIFA Road to World Cup'98 is het voorlopige eindpunt van die ontwikkeling en het spel gaat aanzienlijk verder dan wat ruim tien jaar geleden, al dan niet illegaal gekopieerd, van hand tot hand ging. Belangrijkste verschil: de trainer is tevens speler, die het met behulp van toetsenbord of joystick opneemt tegen de computer of een 'echte' tegenstander.

Vele factoren zijn te beïnvloeden door de virtuele manager, zoals de keuze van het stadion, de weersomstandigheden en het gemoed van de scheidsrechter (mild of streng). Aan de kwaliteit van de spelers daarentegen valt niet te tornen. Ook in cyberspace is Ronaldo de beste en niet voor niets heeft de Braziliaanse spits het duurste prijskaartje om zijn nek hangen.

Visueel is FIFA Road to World Cup '98 ronduit subliem. De beelden hebben een hoog realiteitsgehalte. Veel tijd en aandacht hebben de makers besteed aan de uiterlijke kenmerken van de voetballers. Zo is Clarence Seedorf niet alleen te herkennen aan zijn donkere huidskleur, maar vertoont zelfs zijn motoriek overeenkomsten met de werkelijkheid. Daarnaast verdient de lichaamstaal van de voetballers speciale vermelding. Treffend zijn vooral de mismoedige gebaren van doelman en verdedigers zodra zij een doelpunt om de oren hebben gekregen. De beelden worden versterkt door het karakteristieke commentaar (A real bonecrunching tackle!) van de Engelse BBC-voetbalverslaggever John Motson. In schril contrast met het meesterwerk van Electronic Arts staat de cd-rom die Easy Disc deze week op de markt bracht, WK '98 Voetbal. Het is verleidelijk om de naam van de producent te koppelen aan de kwaliteit van het product, maar 'moeilijk' hebben de makers het zichzelf in elk geval niet gemaakt. Als de demoversie maatgevend voor het eindresultaat, kan de liefhebber het geld beter in zijn zak houden.

Ronduit onzorgvuldig bijvoorbeeld is de presentatie van de 32 deelnemende landen. Zo gaat Zuid-Korea vergezeld van de vlag van Noord-Korea en een elftalfoto van Zuid-Afrika. Politiek besef blijkt sowieso niet het sterkste punt van de makers, getuige de kaart van (Klein-)Joegoslavië waar Bosnië-Herzegovina nog doodleuk deel van uitmaakt. Meedeinen op de golven van de voetbalmanie is geen kunst. Dat kan zelfs de bakker op de hoek.

FIFA Road To World Cup'98 (Electronic Arts)  f  99,95. WK'98 Voetbal (Easy Disc)  f  39,95

NRC Webpagina's
10 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)