U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wie droomt er niet van de maan

MARIE-JOSÉ KLAVER
Okomoniokolo, wat het betekent, verraadt de cd-rom Ruimteschip Okomoniokolo en de sterrenparade niet, maar mooi klinkt het wel. De kunstschaatsliefhebbers Billy en Cairo, die net nog op de Noordpool zijn geweest, kijken naar de maanreis van Neil Armstrong. Eigenlijk wilden ze zelf ook mee met het ruimteschip, maar ze zijn nog te klein. Wel mogen ze de hele avond opblijven om de maanlanding op de televisie te zien. Ze fantaseren over het astronautenbestaan. Al snel zijn fantasie en werkelijkheid niet meer van elkaar te onderscheiden en zit je in de cockpit van ruimteschip Okomoniokolo dat op weg is naar de maan.

Langs een prachtige, helderblauwe sterrenhemel vlieg je naar de maan. Of je daar ook landt, is een kwestie van de goede knoppen indrukken tijdens de vlucht. Een verkeerde keuze kan tot ongelukken leiden. Voor je het weet, wordt Neil misselijk en moet hij overgeven.

Ook de ruimtevaartorganisatie WASA heeft soms moeite met knopjes. De man die de ruimtereis moet uitzenden, kan er helemaal niets van. Hij zit maar te knoeien met draadjes en is er met zijn gedachten helemaal niet bij. Hij wordt ontslagen en emigreert naar Australië. In het Dagblad van de Univers verschijnt een vacature. ,,Bij de WASA is plaats voor een J/M die veel verstand heeft van leidinggeven en overweg kan met oplichtende knopjes en het in de lucht schieten van raketten.'' Wie droomt er nu niet van zo'n baan?

De televisieuitzending loopt als een rode draad door de cd rom. Het televisieschermpje en de telefoon in de cockpit geven op gezette tijden navigatie-aanwijzingen zodat de astronauten weten wat hen te doen staat.

Als de maanlanding geslaagd is, is het feest. De maanpaarden komen te voorschijn en zingen een lied ('huppelend, zwevend, dansend op de maan') voor de dappere Niel, die de vlag in een berg prikt. De liedjes zijn bedoeld om mee te zingen. In een begeleidend, fraai geïllustreerd boekje staan alle teksten. Op de terugreis komen de maanmannetjes Zwomb, Zwib en Zwab voorbij vliegen om afscheid te nemen.

Okomoniokolo is eerder een interactieve film dan een spel. De auteurs Herman den Brinker en Carolien Bijvoet vertellen het verhaal op een lineaire manier. Slechts een paar keer kan een keuze worden gemaakt die een andere wending aan het verhaal geeft. Dit is tegelijkertijd de kracht en de zwakte van Okomoniokolo. Het verhaal is met veel zorg bedacht en spreekt kinderen erg aan omdat het veel grapjes, zingende beesten en gebeurtenissen die alleen in de verbeelding kunnen, bevat. De tekeningen en filmpjes zijn bijzonder mooi en ook de muziek is goed gekozen. De mogelijkheden van het medium cd rom hebben Bijvoet en Den Brinker grotendeels echter onbenut gelaten. Okomoniokolo is weinig interactief en bevat ook geen historische informatie over bijvoorbeeld de NASA en de eerste mensen op de maan. Omdat er zo bewust voor één verhaal is gekozen, wordt de cd rom al snel saai. Na twee keer weet je het wel.

Okomoniokolo is geen blijvend avontuur.

Ruimteschip Okomoniokolo en de sterrenparade (Tuesday Multimedia, Herman den Brinker en Carolien Bijvoet). PC en Mac, geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar. ISBN 90-75940-02-5. f 39,95. (www.tuesday.nl/kids)

NRC Webpagina's
17 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Een besmettelijke weegschaal
(26 juni 1998)
Golf voor de armen
(19 juni 1998)
De politiek-correcte pc
(5 juni 1998)
Saaie baan, chirurg
(29 mei 1998)
Met kribbige Maria door Spanje
(15 mei 1998)
Dromen van digitaal
(8 mei 1998)
Moord of doodslag
(1 mei 1998)
Informatiebom
(17 april 1998)
Speel uw eigen WK
(10 april 1998)
Bruna moest zich schamen
(3 april 1998)
Schijfje vol gemiste kansen
(27 maart 1998)
Een simpele blik op Word
(20 maart 1998)
Detective voor 48 uur
(13 maart 1998)
Internetbeleggen: vlug en voordelig
(6 maart 1998)
Het meest verslavende spel ter wereld
(27 februari 1998)
De bijbelmachine
(20 februari 1998)
Een piramide van deze tijd
(13 februari 1998)
Vertalen voor luie beesten
(6 februari 1998)
De wereld in een schoenendoos
(30 januari 1998)
Opera Fatal
(23 januari 1998)
A Bridge Too Far
(16 januari 1998)
Scharrelen tussen de darmen
(9 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)