U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een handig naslagwerk
MARIE-JOSÉ KLAVER
Science fiction schrijver Bruce Sterling voorspelde dat 'de jaren negentig' aan de komende generatie, die in de jaren tachtig is opgegroeid, zullen toebehoren. Voor de cyberpunk-beweging is weinig plaats meer in de jaren negentig, dacht Sterling die met William Gibson (die de term cyberspace bedacht) tot de bekendste exponenten van deze literaire stroming behoort.

de Unabomber

De Unabomber.

Uit alt.culture, een digitaal ABC van de jaren negentig, blijkt dat van de zwartgallige einde-der-tijden-stemming die de meeste cyberpunk romans kenmerkt in de jaren negentig weinig meer over is. Luchtigheid en ironie voeren de boventoon. Wel zijn cyberpunk auteurs goed vertegenwoordigd in het bijna 1000 lemma's tellende alt.culture. Cyberpunk heeft immers pas betekenis gekregen door de popularisering van Internet.

In het gehyperlinkte lexicon kan van videogames naar Gibson en van Gibson naar Sterling gesurfd worden. Onderweg ontmoeten we ook de iets jongere schrijver Neal Stephenson - bekend door zijn driedimensionale digitale werelden - en een vorm van RSI die bij jongeren veel voorkomt: de nintendo-duim.

De auteurs Steven Daly en Nathaniel Wice zijn met de site begonnen om reclame te maken voor hun gelijknamige boek dat in 1995 verscheen met de mededeling dat de Internetadressen bij de artikelen waarschijnlijk snel verouderen. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Het boek is verouderd omdat Internet een serieus medium is geworden dat zich uitstekend leent voor publicaties die regelmatig geactualiseerd moeten worden.

In tegenstelling tot de meeste websites die na verloop van tijd versloffen wordt alt.culture, dat is overgenomen door Time Warner, dagelijks geactualiseerd. Bezoekers die zich op de gratis e-mail nieuwsbrief abonneren ontvangen elke dag een nieuw lemma.

Er is niet alleen aandacht voor digitale cultuur, maar ook voor politiek, film, mode en spraakmakende rechtszaken zoals die tegen O.J. Simpson en tegen de 'solo anti-technology serial killer' Ted Kaczynski. De wiskundige Kaczynski, ook wel Unabomber genoemd, staat begin januari terecht op beschuldiging van een aantal bomaanslagen waarbij minstens drie mensen om het leven zijn gekomen. De Berkeley-professor richtte zich met name tegen de verderfelijke invloed van de technologie op de samenleving, blijkt uit zijn verklaringen. Ironisch genoeg, zo berichtte de New York Times onlangs, bestaat er op het World Wide Web een ware Unabomber-cult. Er zijn tientallen websites over Kaczynski's aanslagen.

In de jaren negentig is het typisch Amerikaanse fenomeen serial killer (volgens de FBI komt 75 procent van de bekende gevallen uit de Verenigde Staten) een belangrijk thema in de populaire cultuur. Joyce Carol Oates schreef in 1994 dat de seriemoordenaar wordt verheerlijkt als een hedendaagse variant van de nobele wilde. Films als Natural Born Killers van Oliver Stone en Silence of the Lambs met Jody Foster en Anthony Hopkins leiden tot een ware rage. Borden en bestek van de kannibaal Jeffrey Dahmer worden geveild en er worden t shirts en stripboeken met serial killer motieven verkocht.

Als hypertekst is alt.culture goed geslaagd. Bijna elk woord is een link dat naar een ander artikel voert. Er kan via verschillende ingangen gezocht worden, op letter, categorie, trefwoord. Onder elk lemma staan adressen van websites die verband houden met het thema. Een bijzonder leuke feature is de automatische piloot die at random langs de verschillende begrippen schakelt. Wat nog ontbreekt, zijn audiofragmenten.

Daarnaast is alt.culture een handig naslagwerk voor deze tijd. Het werpt een boeiend licht op o.a. de muziek- en skatecultuur van jongeren, het postfeminisme van Susie Bright en Camille Paglia en de opkomst van het Internet.

www.altculture.com

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Honderden hits voor een prikkie
(23 december 1997)
Digitaal briefgeheim
(16 december 1997)
Duitse datastaking
(2 december 1997)
Spoorzoeken op Internet
(25 november 1997)
Convergentie en concurrentie
(18 november 1997)
Project Gutenberg onder vuur
(11 november 1997)
Pleidooi voor een leesbaar Web
(4 november 1997)
Blokkeren van sites
(28 oktober 1997)
Smaak van het Internetpubliek
(21 oktober 1997)
De slag om de browser
(14 oktober 1997)
Alleen seks is volledig op Het Net
(7 oktober 1997)
Begraven tussen de bytes
(30 september 1997)
Inheemse bewoners van het net
(23 september 1997)
Hoe bewijsvast is de E-mail?
(16 september 1997)
Chatten aan de Leestafel
(9 september 1997)
Hardnekkige nepvirussen
(2 september 1997)
Machine moet mens begrijpen
(26 augustus 1997)
Kunst in de computer
(19 augustus 1997)
Het nieuwe hacken
(12 augustus 1997)
Helden van digitale revolutie
(5 augustus 1997)
Ongewenste post
(29 juli 1997)
Overbodig boek over geldzaken
(22 juli 1997)
Een lief diertje op Mars
(15 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
ISDN
(29 april 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)