U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chatten aan de Leestafel

Door TOM ROODUIJN
In maart ontving De Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media de Rotterdam Designprijs 1997 voor een met Internet-scherm uitgeruste leestafel. De prijswinnaar was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het in de Amsterdamse Waag gevestigde mediacentrum en meubel- en software-ontwerpers.

leestafel

Elektronische leestafel in de Waag.

Het was niet specifiek het meubel zoals het nu in het café-restaurant De Waag staat dat werd onderscheiden, maar het 'concept' van de tafel. Met het basis-idee ging Caroline Nevejan van de mediamaatschappij het afgelopen half jaar de boer op, met als resultaat dat nu een heus bedrijf de Internet-leestafels in productie heeft genomen.

leestafel

Kinderen onder de leestafel.

Neturalobjects heet het vorige week in Amsterdam Zuid-Oost geopende bedrijf, dat de tafels maakt en aan de man brengt. Nevejan is er commissaris, net als directeur KPN-multimedia Pieter van Hoogstraten. Het prototype van de tafel is door het bedrijf in licentie genomen, zodat bij een gunstige verkoop de Maatschappij haar ontwikkelingskosten terugverdient.

Directeur Joseph Kakisina van Neturalobjects spreekt liever van een 'informatiekiosk' dan van een leestafel. Hij heeft al een order binnen van de Rabobank voor zes schakelbare eenpersoonsvarianten van het meubel. Wat bij deze informatiekiosk centraal stond was de 'functionaliteit', zet Kakisina uiteen; het design van de tafel en de interface moest een zo groot mogelijk gebruiksgemak opleveren. In de assemblagehal toont hij het meubel, dat onder onmiskenbare seventies-invloeden is ontworpen. Alle hedendaagse techniek is verstopt onder en achter een multiplex schermkader. Aan weerszijden van het toetsenbord zitten 'trackpads', zodat het is te gebruiken door links- èn rechtshandigen.

Volgens de directeur zou het geheel niet misstaan in winkel-, hamburger- of hotelketens. Ook denkt Kakisina aan lokaties als buurthuizen en post- en belastingkantoren, waar de cliënten geacht worden achter het scherm hun formulieren in te vullen.

Het ligt in de bedoeling bij Neturalobjects allerlei varianten op de internettafel te ontwikkelen: de 'kletstafel' speciaal voor chat-doeleinden, de 'speeltafel' voor kinderen en de 'keukentafel' als vraagbaak voor de maaltijdbereiding. Een demonstratie van de interface van de informatiekiosk door ontwerper Rolf Pixley toont het gemak waarmee ook niet-computergebruikers over de elektronische snelweg kunnen navigeren.

De noodzakelijke 'knoppen' in het scherm zijn tot een minimum teruggebracht; het gebruikelijke Netscape- of Explorer-menu met de talloze keuzemogelijkheden zit verborgen achter kleurrijke balken. Het geheel is voorzien van elementaire e-mail- en nieuwsgroep-toepassingen.

Aan de ontwikkeling naar commercieel product van deze eerste vrucht van het 'laboratorium voor nieuwe media', dat de Maatschappij in De Waag wil zijn, is even lang gewerkt als aan de ontwikkeling van het prototype zelf. Hiermee laat het mediacentrum in De Waag zien waar het bij uitstek voor is bedoeld, zegt Nevejan enthousiast: initiatieven die het gebruik van nieuwe media dichter bij de mensen brengen.

De oer-leestafel in De Waag, met vier schermen, wordt inmiddels door een vaste kern van zo'n honderd buurtbewoners gebruikt. De sluiting van de tafel vanwege een 'software upgrade' in de komende twee maanden zal dan ook ingrijpend zijn. De vaste cliëntèle zal elders de persoonlijke post moeten behandelen en aan nieuwsgroepen deelnemen.

Internet is eigenlijk 'een heel sociaal medium', meent Nevejan: ,,Groepjes jongens of - heel opvallend - iets oudere vrouwen gaan tegenwoordig in plaats van naar de bioscoop een avondje aan de leestafel zitten surfen.''

Websites: www.waag.org en www.neturalobjects.nl

NRC Webpagina's
9 SEPTEMBER 1997Eerder verschenen in deze rubriek:

ISDN
(29 april 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)
Een lief diertje op Mars
(15 juli 1997)
Overbodig boek over geldzaken
(22 juli 1997)
Ongewenste post
(29 juli 1997)
Helden van digitale revolutie
(5 augustus 1997)
Het nieuwe hacken
(12 augustus 1997)
Kunst in de computer
(19 augustus 1997)
Machine moet mens begrijpen
(26 augustus 1997)
Hardnekkige nepvirussen
(2 september 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)