U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Duitse datastaking

MARIE-JOSÉ KLAVER
Vorige week dinsdag was er in Duitsland geen Internetverkeer tussen 16 grote commerciële providers en het universiteitsnetwerk DFN. Uit protest tegen de hoge tarieven die het Deutsche Forschungsnetz (DFN) rekent voor onderling dataverkeer besloten enkele providers, waaronder Eunet, CompuServe Duitsland en Xlink, om voor 24 uur de verbindingen tussen hun eigen netwerk en dat van DFN stil te leggen.

Website DFN

Website van het Deutsche Forschungsnetz.

Studenten en universiteitsmedewerkers hadden gedurende een etmaal geen directe toegang tot sites die via de providers aan het net hangen. En omgekeerd konden particuliere Internetgebruikers niet via de snelste weg academische sites bezoeken. Het inter-Duitse dataverkeer liep via verbindingen met de Verenigde Staten. Dit zorgde voor grote vertragingen en onbereikbare websites.

Aanleiding van de 'datastaking' was een al maanden durend conflict over de manier waarop DFN het verkeer tussen de twee netwerken afrekent. De providers betalen wel aan DFN voor het verkeer dat hun abonnees veroorzaken, maar krijgen geen vergoeding voor academici die gebruik maken van het aanbod dat via het commerciële netwerk is op te vragen, waaronder de veel geraadpleegde online versies van Focus en Der Spiegel en enkele zoekmachines.

Deze regeling stamt uit de tijd dat commerciële Internetaanbieders een uitzondering waren. DFN ging er toen vanuit dat particuliere Internetgebruikers meer baat bij het aanbod van de universiteiten hadden dan academici bij de informatie van particuliere aanbieders.

Dit gaat niet meer op. Kranten, tijdschriften, zoekmachines en andere populaire diensten worden door commerciële aanbieders geherbergd. Gebruikers van het academische netwerk raadplegen vaker commerciële sites dan reguliere gebruikers universiteitspagina's opvragen.

Per 1 januari 1998 willen de 'commerciëlen' helemaal geen gebruik meer maken van het netwerk van DFN. Om te testen hoe het nu precies zit met het onderlinge dataverkeer besloten de providers om 24 uur lang te meten in hoeverre DFN-gebruikers hun netwerk belasten.

Ondertussen trokken de gebruikers aan het kortste eind. Oli Kai Paulus van de Technische Universiteit Berlijn is een van de gebruikers die door de 'datastaking' werd getroffen. Aan de TU ontwikkelt hij een zoekmachine die via een commerciële aanbieder op een computer van de uitgever Gruner + Jahr in Hamburg draait. Werken was op de dag van de netstaking onmogelijk omdat al het onderlinge dataverkeer via de Verenigde Staten liep, wat voor aanzienlijke vertragingen zorgde. Als de samenwerking tussen DFN en de providers volgend jaar helemaal stopt, is de TU gedwongen om een dure ISDN-verbinding te nemen voor samenwerkingsprojecten.

In de nieuwsgroep de.comm.internet.zugang was te lezen dat netwerkbeheerders van universiteiten klaagden dat ze niet bij de websites van softwarebedrijven konden om programma's te downloaden.

De Vereniging van Duitse tijdschriftenuitgevers (VBZ), waartoe o.a. Spiegel en Focus behoren, veroordeelde de actie van de providers. Woordvoerder Hans Wachtel vindt dat de providers en DFN hun conflict niet ten koste van de gebruiker mogen uitvechten en raadt de partijen aan te onderhandelen.

Onderhandelen was ook DFN liever geweest, zo verklaart de vereniging in een persbericht, waarin toegegeven wordt dat het Duitse Net nagenoeg onbereikbaar was. De tijdelijke staking heeft volgens DFN geen negatieve gevolgen gehad voor het transatlantische verkeer. In de.comm.internet.zugang, waar sinds de aankondiging van de staking half november verwoede discussies gaande zijn, berichten universiteitsmedewerkers echter dat het contact met Amerika veel trager verliep dan normaal omdat de lijnen voor een groot deel gebruikt werden om het inter-Duitse verkeer om te leiden.

Volgende week wil DFN met de providers onderhandelen over de toekomst van het Duitse Internet.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Spoorzoeken op Internet
(25 november 1997)
Convergentie en concurrentie
(18 november 1997)
Project Gutenberg onder vuur
(11 november 1997)
Pleidooi voor een leesbaar Web
(4 november 1997)
Blokkeren van sites
(28 oktober 1997)
Smaak van het Internetpubliek
(21 oktober 1997)
De slag om de browser
(14 oktober 1997)
Alleen seks is volledig op Het Net
(7 oktober 1997)
Begraven tussen de bytes
(30 september 1997)
Inheemse bewoners van het net
(23 september 1997)
Hoe bewijsvast is de E-mail?
(16 september 1997)
Chatten aan de Leestafel
(9 september 1997)
Hardnekkige nepvirussen
(2 september 1997)
Machine moet mens begrijpen
(26 augustus 1997)
Kunst in de computer
(19 augustus 1997)
Het nieuwe hacken
(12 augustus 1997)
Helden van digitale revolutie
(5 augustus 1997)
Ongewenste post
(29 juli 1997)
Overbodig boek over geldzaken
(22 juli 1997)
Een lief diertje op Mars
(15 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
ISDN
(29 april 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)