U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Convergentie en concurrentie

MARIE-JOSÉ KLAVER
WorldCom, een nieuwkomer op de telecommunicatiemarkt, neemt het ene bedrijf na het andere over. Na de overname van MCI vorige week beheerst WorldCom 60 procent van het Amerikaanse en 30 procent van het Nederlandse Internetverkeer. Daarnaast is WorldCom wereldwijd de grootste leverancier van onlinediensten op de zakelijke markt door de overname van America Online (AOL) en Compuserve, die samen 13 miljoen abonnees hebben.

Toen het Amerikaanse Uunet werd overgenomen door WorldCom werd er luidkeels geprotesteerd door kleine, lokale Internetaanbieders in de Verenigde Staten die bang waren dat ze meer moesten betalen voor hun toegang tot Internet.

Digitale Stad Leiden

Toegangspoort van de Digitale Stad Leiden.

Vorige maand werd het Nederlandse NLnet, een provider die voor veel aanbieders het transatlantische dataverkeer verzorgt, door WorldCom overgenomen. In Nederland maken ongeveer 350.000 mensen direct of indirect gebruik van de verbindingen van NLnet.

Het lijkt erop dat in Nederland politici zich meer zorgen maken over het feit dat een groot deel van de internetinfrastructuur in handen van één bedrijf is dan de providers. Volgens Rob van der Putten van de Digitale Stad Leiden (DSL) heeft NLnet de tarieven aangepast na de overname. ,,Wat opvalt is dat het accent verschuift van een volumetarief naar een tijdtarief'', aldus Van der Putten. Dat betekent dat providers niet meer betalen voor de capaciteit van hun Internetverbinding, maar voor de tijd dat de verbinding belast wordt. Volgens Van der Putten is deze verandering bedoeld om met PTT Telecom te concurreren en wordt transatlantisch dataverkeer niet duurder. Ook Jaap van Till, hoogleraar Telecommunicatie aan de TU Delft, gaat ervan uit dat de komst van WoldCom op de Nederlandse markt gezond is voor de concurrentieverhoudingen. Hij vermoedt dat de diensten van WorldCom in de toekomst goedkoper worden omdat de telecom-gigant een eigen zeekabel tussen de Verenigde Staten en Europa en een Europese backbone aan het aanleggen is.

Net zo weinig bedreigend als het bijna-monopolie van Microsoft, noemt Arie Dirkzwager, voorzitter van de Digitale Burgerbeweging Nederland (DB-NL) de toenemende invloed van WorldCom. Wel vindt hij dat de overheid alert moet zijn op misbruik van machtsposities en eventueel zelf concurrerende alternatieven moet bieden. ,,De PTT als staatsbedrijf vond ik zo gek nog niet, sommige publieke diensten moeten niet vercommercialiseerd worden.''

Tweede Kamer-lid Hella Voûte, woordvoerder van de VVD-fractie voor de elektronische snelweg en de nieuwe Mededingingswet, is tegen monopolieposities. ,,Inderdaad dreigt het gevaar dat door monopolies zoals dat van WorldCom de prijzen voor de consument hoger worden en dat non-profitorganisaties niet kunnen concurreren.'' De Nederlandse Mededingingsautoriteit, die per 1 januari 1998 van start gaat, zou volgens Voûte een nieuwe overname door WorldCom van een Nederlandse internetprovider kunnen blokkeren.

Guikje Roethof (D66) meent dat een groter aantal leveranciers van Internetdiensten tot prijsdaling zal leiden. De fusies tussen Internetaanbieders, telecombedrijven en mediabedrijven zijn volgens haar bedreigend voor de publieke omroepen. ,,De Europese Commissie wordt nu met het fenomenale probleem van de convergentie geconfronteerd, dat wil zeggen het samensmelten van telecom- en omroepnetten.''

Het probleem dat parlementariër Roethof signaleert, is tot nu toe onderbelicht.

Europese richtlijnen laten Internet-achtige diensten voor het gemak buiten beschouwing. Roethof: ,,Dat is content en daarmee wil niemand zich bemoeien omdat het vrijwel ondoenlijk zal zijn overeenstemming te bereiken.''

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

ISDN
(29 april 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)
Een lief diertje op Mars
(15 juli 1997)
Overbodig boek over geldzaken
(22 juli 1997)
Ongewenste post
(29 juli 1997)
Helden van digitale revolutie
(5 augustus 1997)
Het nieuwe hacken
(12 augustus 1997)
Kunst in de computer
(19 augustus 1997)
Machine moet mens begrijpen
(26 augustus 1997)
Hardnekkige nepvirussen
(2 september 1997)
Chatten aan de Leestafel
(9 september 1997)
Hoe bewijsvast is de E-mail?
(16 september 1997)
Inheemse bewoners van het net
(23 september 1997)
Begraven tussen de bytes
(30 september 1997)
Alleen seks is volledig op Het Net
(7 oktober 1997)
De slag om de browser
(14 oktober 1997)
Smaak van het Internetpubliek
(21 oktober 1997)
Blokkeren van sites
(28 oktober 1997)
Pleidooi voor een leesbaar Web
(4 november 1997)
Project Gutenberg onder vuur
(11 november 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)