U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Peking: scherpe actie tegen Internet
PEKING, 30 DEC. China heeft ingrijpende beperkingen afgekondigd op het gebruik van Internet. De Chinese autoriteiten verdedigen de maatregelen met de waarschuwing dat het internationale computernetwerk wordt misbruikt voor het lekken van staatsgeheimen en het verspreiden van ,,schadelijke informatie''. Eerder dit jaar kondigde Peking ook al maatregelen tegen Internet aan.

Nieuwe wetgeving WAO heeft grote belastingeffecten
ROTTERDAM, 30 DEC. De nieuwe tarieven voor belastingen en sociale premies voor 1998 hebben vooral gevolgen voor ouderen, werkgevers en zelfstandige ondernemers. Reden is de ingrijpende verandering van de wetgeving rond arbeidsongeschiktheid. Per 1 januari 1998 wordt de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) vervangen door de wet Premiedifferentiatie en Marktwerking bij Arbeidsongeschiktheidsregelingen (PEMBA). Op basis van die wet betalen straks niet de werknemers maar de werkgevers de volledige premie voor arbeidsongeschiktheid.

Stemming in Kenia verlengd
NAIROBI, 30 DEC. Kenianen gingen vanochtend onverwachts voor een tweede dag naar de stembus, nadat door slechte organisatie gisteren de verkiezingen gedeeltelijk waren mislukt. Kandidaten van de oppositie zien achter de belabberde organisatie een poging de uitslag te vervalsen.

Londen besluit tot verscherpt regime Maze-gevangenis
LONDEN, 30 DEC. De Britse regering gaat de controle verscherpen in de Noord-Ierse Maze-gevangenis, die uitsluitend wordt bevolkt door terroristen. Dat is een reactie op de moordaanslag in de gevangenis door drie katholieke medegedetineerden, waarbij de leider van een protestantse terroristische splintergroep zaterdagmorgen om het leven kwam. In de gevangenis hebben de terroristen een grote mate van autonomie.

Vrij na twijfels over opsporing
AMSTERDAM, 30 DEC. Het Amsterdamse gerechtshof heeft gisteren drie verdachten vrijgesproken die volgens justitie leiding gaven aan een bende die tienduizenden kilo's hasj heeft gesmokkeld en xtc produceerde. Het gerechtshof zegt niet te kunnen toetsen welke opsporingsmethoden de politie in haar onderzoek heeft toegepast.

Shell verhoogt investeringen
ROTTERDAM, 30 DEC. De Koninklijke/ Shell Groep verwacht haar investeringen in exploratie en productie van olie en gas buiten de Verenigde Staten en Canada in vijf jaar met 100 procent op te voeren. Deze stijgen van 3 miljard dollar in 1996 naar bijna 6 miljard dollar in 2002.

Meer loon Leidse banenpoolers
LEIDEN, 30 DEC. De gemeente Leiden wil banenpoolers betalen naar de functie die ze bekleden. Zij krijgen nu het minimumloon, ongeacht het werk dat ze doen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) raadt andere gemeenten af het voorbeeld van Leiden te volgen.

Betoging Kosovo uiteengeslagen
PRISTINA, 30 DEC. De Servische oproerpolitie heeft vandaag in Pristina, de hoofdstad van de door een grote Albanese meerderheid bewoonde regio Kosovo, een betoging van Albanese studenten met waterkanonnen en de gummiknuppel uiteengeslagen. De studenten eisten de herinvoering van universitair onderwijs in de Albanese taal.

Wereldrecord Wotherspoon
CALGARY, 30 DEC. De Canadese schaatser Jeremy Wotherspoon heeft gisteren in Calgary het wereldrecord op de 1.000 meter verbeterd tot 1.10,16. De oude toptijd stond sinds vorige maand met 1.10,42 op naam van de Zuid-Koreaan Lee Kyu-Huyk.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)