U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

ISDN
DOOR TOM ROODUIJN
De eigenaren van computers van het merk Apple Macintosh verworden langzamerhand tot de brokkenpiloten van het Apple elektronisch snelverkeer. Althans, in Nederland, want naar ik heb vernomen wordt wereldwijd op dit vernuftige apparaat nog altijd de meerderheid van de Web-pagina's ontworpen. Maar een Mac-schijfje voor de belastingaangifte is hier niet te krijgen. Een elektronische boodschappenlijst voor de AH-thuisservice? Alleen voor MS-Dos, meneer. En tot overmaat van ramp worden steeds meer cd-roms uitsluitend voor de pc gemaakt.

Ook PTT-Telecom heeft geen boodschap aan die tienduizenden Nederlandse Apple-aanhangers. Wie een ISDN-aansluiting neemt, kan een monteur thuis krijgen die net zo lang aan de pc sleutelt totdat razendsnel het Internet kan worden betreden. Maar voor de verbinding met een Mac neemt deze firma geen enkele verantwoordelijkheid. Wel beval de PTT mij een bedrijfje aan waar een zogeheten geoport-adapter was te verkrijgen. Die hoefde ik alleen maar even tussen de ISDN-aansluiting en de computer te 'hangen' - volgens de importeur zelfs voor technisch linkshandigen een eenvoudig karweitje. De PTT-monteur die ISDN kwam installeren, waarschuwde na zijn werkzaamheden dat ik er weliswaar een telefoonnummer bij had maar dat ik nu niet meer kon bellen of worden opgebeld, een euvel dat is verholpen door een in allerijl opgetrommelde servicemonteur van de adapter-leverancier.

Het volgende probleem was het overbruggen van de afstand tussen mijn werkkamer en de kelder waar de PTT het ISDN-kastje had geplaatst. Daartoe schafte ik mij bij de Primafoon-winkel voor 22 gulden een 15 meter lange ISDN-kabel aan, die nu dwars door de gang en over de keldertrap ligt. Langs de verwarmingsbuizen naar beneden laten lopen was netter geweest, maar de plugjes die aan weerszijden zitten waren hiervoor te dik. Eraf halen kan wel, maar zonder een speciale, peperdure tang krijg je ze er dan niet meer aan. En er doemde alweer een nieuw vraagstuk op: waar sluit ik de adapter aan, wanneer ik mijn modem in de daartoe bestemde uitgang wil behouden om te girotellen en met de krant te kunnen communiceren?

De helpdesk van het bedrijfje dat mij voor een kleine duizend gulden de adapter stuurde en ook de ISDN-aanvraag in orde maakte, rekent ,,circa een gulden per minuut'', laat eerst een bandje weten. Dan kan ik aan een technicus de problematiek bondig uiteenzetten. Hij pleegt geruime tijd ruggespraak met een collega, terwijl à circa een gulden per minuut Montovani uit de hoorn schalt. ,,Wat u nodig hebt'', onderbreekt de technicus de rustgevend bedoelde muziek, ,,is een serial switch.'' Dat blijkt een soort op de printerpoort aan te sluiten tweewegstekker te zijn die naar keuze de signalen van de printer en die van het oude modem doorlaat.

De switch is in de uitgang van de printer gestoken en de adapter in die waar eerst het modem zat. Communiceren met de krant gaat goed, printen lukt niet meer. De switch werkt alleen maar als 'Apple Talk' is uitgeschakeld en de printer daarentegen alleen wanneer deze netwerkprogrammatuur aan staat. Ik bel mijn vrienden van de helpdesk en kom voor circa twaalf gulden te weten dat ik eerst mijn oude Internet-communicatieprogrammatuur moet wegdoen alvorens de nieuwe te installeren ,,want dat kan conflicteren''. Na deze handeling krijg ik mijn adapter nog niet aan de praat, en heb ik helemaal geen toegang meer tot Internet. Ik overweeg serieus de hele handel uit het raam te gooien. Dan bel ik de helpdesk en vraag of er weer een monteur kan komen. Voor op de kop af 150 gulden per uur.

Op deze plaats worden wekelijks de wondere mogelijkheden en ontwikkelingen van Internet op de voet gevolgd - zonder de keerzijden ervan uit het oog te verliezen.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)