U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wachten op je eigen naam

MARIE-JOSÉ KLAVER
Een Nederlandse commissionair die in Amerika de namen van o.a. Staal Bankiers en Ohra als domeinnaam had laten registreren mag die namen niet langer op websites gebruiken. Dat bepaalde de Amsterdamse rechtbank onlangs in kort geding. In de Verenigde Staten kan iedereen naar believen domeinen aanvragen. Internic, de organisatie die de aanvragen behandelt, stelt als enige voorwaarde dat de naam nog niet bestaat op Internet.

In Nederland gaat het een stuk moeilijker. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland hanteert strenge regels. Aanvragen mogen alleen via providers ingediend worden en moeten gelijk zijn of direct verband houden met de bedrijfsnaam. Bovendien moet een aantal officiële stukken worden overlegd, zoals een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Ook moet worden aangetoond dat het bedrijf in Nederland is gevestigd.

Die strenge regels verhinderen dat anderen met de naam van een bedrijf op de loop gaan, maar hebben ook een keerzijde. Soms wordt het bedrijven wel erg moeilijk gemaakt om hun eigen naam aan te vragen. Toen het accountantskantoor Deloitte & Touche het domein deloitte.nl aanvroeg, werd dat aanvankelijk geweigerd, omdat Deloitte als maatschap niet bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.

Op de website van Domeinregistratie (ww.domain-registry.nl) staan alle toegekende en afgewezen domeinnamen. Volgens het reglement, dat op de website te vinden is, mag een domeinnaam niet gelijk zijn aan een 'algemene benaming of soortnaam'. Maar wie de lijst met toegestane domeinen bekijkt, komt namen als cafe.nl, theater.nl, concert.nl, info.nl, komma.nl, snelheid.nl, tijdschriften.nl, en zelfs mens.nl tegen. Het is voor een Internetprovider heel moeilijk om aan een klant uit te leggen waarom tijdschriften.nl wel mag, en magazine.nl en muurkrant.nl niet.

Volgens Boudewijn Nederkoorn, voorzitter van Domeinregistratie, is die kritiek niet terecht en is er geen sprake van een inconsequent of moeilijk te doorgronden beleid als het gaat om het honoreren van aanvragen. De regel dat een domeinnaam niet te algemeen mag zijn, is namelijk pas eind vorig jaar ingevoerd. ,,Bij de wijziging van de regelgeving zijn bestaande namen onaangetast gebleven,'' aldus Nederkoorn. Hoewel cafe.nl ooit is toegekend, zal het volgens Domeinregistratie geen enkele restauranthouder lukken om nu nog het domein restaurant.nl binnen te halen.

Bij concert.nl ging de Stichting pas na een bezwaarschrift overstag. Theater & Concert Online, een digitale uitgaanswijzer, liet een jaar geleden zonder problemen de naam theater.nl registreren. Toen het bedrijf onlangs ook onder de naam concert.nl een website wilde opzetten, werd dat geweigerd. Het zou volgens Domeinregistratie een generieke naam zijn. Pas na een bezwaarschrift werd ook het domein concert.nl toegekend.

Volgens Nederkoorn is dit een uitzondering. ,,De meeste aanvragers kiezen, zodra ze constateren dat een naam problemen oplevert, dat wil zeggen vertraging, voor een andere naam en gaan niet in beroep. Dat heeft tot gevolg dat sommige afgewezen namen mogelijk door het bestuur zouden zijn geaccepteerd in een beroepsprocedure.''

Het Openbaar Ministerie had geen vertrouwen in de procedures en de snelheid van de Stichting en heeft in de Verenigde Staten een .com domein aangevraagd (www.om.nl.com). Volgens voorlichter Lars Kuipers wilde het OM aan de slag en had men geen zin om te wachten op toestemming van Domeinregistratie. Nu de website van het OM operationeel is, overweegt hij wel om ook een Nederlands domein aan te vragen.

Tot 1998 staat de vluchtweg naar Amerika nog open. Daarna worden ook de soepele regels van Internic herzien.

NRC Webpagina's
27 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)