U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dwarsverbanden in de media

TOM ROODUIJN
Oliver Sacks bezocht een aantal eilanden van de Micronesische archipel en schreef daarover het boek 'The Island of the Colorblind'. Op het eiland Pohnpei onderzocht Sacks de kleurenblindheid onder een groot deel van de lokale bevolking. Hij kwam tot de conclusie dat dit volk als geen ander bij schemer of maanlicht vissen in het water kon onderscheiden. Op zijn vraag of ze kleur in hun bestaan misten, antwoordden ze Sacks verwonderd: ,,Wij zien dit helemaal niet als een tekortkoming; onze wereld is compleet zoals die is.''

Logo bookradio

BookRadio.

Dit verslag had ik kunnen opdoen uit een recente boekenbijlage van een Amerikaanse krant. Ik had het ook gehoord kunnen hebben op een internationaal radio- of tv-station. In werkelijkheid is het afkomstig van Internet, waar op de BookRadio-site van de Los Angeles Times niet alleen uitvoerig in tekst wordt stilgestaan bij Sacks' jongste werk, maar 'The Good Professor' ook in enkele interview- en voorleesfragmenten valt te beluisteren.

Met de komst van geluid en bewegend beeld op Internet is goed te zien hoe dwarsverbanden ontstaan tussen media die zich tot voor kort op één vorm concentreerden: met informatie-overdracht op papier òf via de ether en kabel. Steeds meer slecht het fenomeen Real Audio, waarmee uitstekende geluidskwaliteit via de computer kan worden 'opgehaald' en weergegeven, de barrières tussen krant en radio. Een voorbeeld dichter bij huis. Erwin Blom van het VPRO-programma op Radio 3 raakte verslingerd aan Internet en bedacht een site waarop permanent radio te beluisteren moest zijn. Nog niet zo lang geleden berustte het VPRO-gebouw op drie pijlers: de televisie, de radio en de gids. Sinds een paar jaar is daar een bescheiden redactie nieuwe-media bijgekomen, die een energieke Internet-afdeling onderhoudt. Maar alle schoenmakers hielden zich bij hun leest.

Het plan van Blom, dat uiteindelijk op 10 mei van start gaat, maakt aan dat onderscheid een einde. Op de 'Koud Zweet'-site van de VPRO zal de combinatie te vinden zijn van een speciaal voor Internet opgezet non-stop-radiostation, een groeiende (geluids-)databank voor de liefhebber van alternatieve popmuziek en een magazine dat op die muzieksoort dieper ingaat. Op het radiostation, de 'Geluidswal', kunnen luisteraars met uitingen van voorkeur en afkeer de muziekkeuze beïnvloeden.

Op een demonstratieversie van Koud Zweet was al het nummer 'Blijf Maar Baren' van de Osdorp Posse te horen: ,,De wereld slibt dicht'', zingt bandleider Def P. luid en duidelijk, ,,door al die voortplantingsdrift.'' Op de pagina is ook biografisch materiaal over de band te vinden (,,Def P. noemt zichzelf eigenwijs en vindt psychiaters en psychologen nutteloze hulpverleners''), evenals een Real Audio-interviewfragment. Een van de vragen: ,,Met welke drie woorden beschrijf je jezelf het best?'' Antwoord: ,,Pfoe, da's moeilijk. Hé, dat zijn drie woorden!''

Moeilijk is ook de beantwoording van de vraag in hoeverre deze ontwikkeling in overeenstemming is met de Mediawet. Want een publieke omroepvereniging is gehouden zich te beperken tot de uitzenduren die haar van overheidswege zijn toebedeeld. Die kan zij slechts vullen - in de aan haar in 'de gezamenlijkheid' verstrekte uren - met radio en tv. Kranten, tijdschriften en commerciële omroepen kennen zo'n keurslijf niet en kunnen zich op elk moment als de paarden in het verzekeringsspotje, van elk juk ontdoen.

Real Video breekt aanstonds door de grenzen tussen televisie en andere informatieleveranciers. Dat moet op termijn wel leiden tot een concentratie van de wezensvreemde media van weleer.

De webpagina van Koud Zweet www.vpro.nl/koudzweet

NRC Webpagina's
6 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)