U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Overbodig boek over geldzaken

MARIE-JOSÉ KLAVER
Internet speelt een groeiende rol in het financiële en economische verkeer. Financiële transacties (betalingen, leningen, beleggingen) worden in toenemende mate online afgesloten. Banken, beurzen, beleggingsadviseurs en groothandels hebben een groot deel van hun activiteiten verlegd naar cyberspace. Ook de overheid is tot de conclusie gekomen dat Internet geen bevlieging is van een kleine minderheid van techneuten en wetenschappers. Op een conferentie van de Europese Unie in Bonn begin deze maand werd door overheid en bedrijfsleven de juridische basis voor elektronische handel gelegd.

DCU bank

Digital Employees' Federal Credit Union.

Internet heeft de naam 'moeilijk' en onoverzichtelijk te zijn. Iedereen weet dat er veel informatie is, maar niet iedereen weet de benodigde gegevens ook te vinden. In dit gat tussen vraag en aanbod proberen Michael Toorop en Allard van Dijk te springen met hun boek 'InSite -Informatie over geldzaken'. De titel doet vermoeden dat de lezer een grondige analyse krijgt van de belangrijkste financieel-economische ontwikkelingen en problemen op Internet, zoals elektronisch betalen en bankieren, informatieversleuteling, belasting op gegevens en veiligheid. Ook wekt de titel de suggestie dat de auteurs een deskundig overzicht van relevante informatie over geldzaken op Internet geven.

Volgens de achterflap is InSite zelfs een ,,onmisbaar instrument voor uw financiële planning''.

In werkelijkheid is het een overbodige uitgave, vol obligate informatie en erbarmelijk slecht geschreven. Het boek bestaat overwegend uit paginalange opsommingen van Internetadressen. Door de dynamiek van het Net is dat zinloos. Tegen de tijd dat het boek verschijnt, is een groot deel van de sites verhuisd, onherkenbaar veranderd of zelfs geheel verdwenen.

Enkele voorbeelden van het taalgebruik en de informatiewaarde. ,,De ware belegger kan zich ook buigen over de jaarverslagen. Deze kunt u opvragen door het telefoonnummer van het bedrijf te bellen. Het is ook mogelijk om via e-mail een jaarverslag op te vragen of van de mogelijkheid gebruik te maken door, op een speciaal icoon op hun home-page te klikken, indien aanwezig.'' (p. 13) ,,Net als bij beleggingen is bij het onderwerp belastingen iedere belastingplichtige op zoek naar een tip. Een tip die geld kan besparen. (...) Wie weet kunt u er uw voordeel mee doen?'' (p.22)

De meeste beschrijvingen van websites gaan ongeveer zo: ,,Interactive Investor is een Engelse onderneming die informatiestromen verzorgd.'' ,,Bottomline is een tweemaandelijkse nieuwsbrief gerelateerd aan financiële planning.'' Van sommige websites wordt zelfs het adres niet vermeld, zoals dat van de cursussite waarheen nieuwkomers op Internet worden verwezen.

Over de site van de Amsterdamse Effectenbeurs wordt in lyrische woorden gesproken. Na lang zoeken komt de lezer zestig pagina's verder eindelijk de URL tegen. Dan blijkt dat de zoektocht voor niets was: de Effectenbeurs is verhuisd en biedt een heel ander soort service aan.

De bijgeleverde cd-rom voegt niets aan de tekst van het boek toe. De ontbrekende adressen zult u ook hier tevergeefs zoeken. De afbeeldingen van de besproken websites zijn op de cd-rom zelfs van slechtere kwaliteit dan in het boek.

Om niet verdwaald te raken in de informatiebrij van Internet hebben gebruikers wegwijzers nodig. Wie een boek over informatie op Internet koopt, verwacht een adequate gids met een selectie van de belangrijkste trends en bronnen. Opsommingen kan iedereen zelf vinden met behulp van een zoekmachine.

InSite - Informatie over geldzaken (Kluwer Fiscale en Financiële Uitgevers i.s.m. Kosmos Multimedia, prijs 39,90 gulden, incl. cd-rom, geschikt voor Windows 3.11, 95 en NT).

NRC Webpagina's
22 JULI 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

ISDN
(29 april 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)
Een lief diertje op Mars
(15 juli 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)