U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een lief diertje op Mars

TOM ROODUIJN
Het Pathfinder-project op Mars is bij uitstek geschikt om via Internet te volgen. Foto's en bewegend beeld, zakelijke, praktische en wetenschappelijke informatie, het is te vinden op de vele door de Nasa aan de ruimtevlucht bestede pagina's. Alle foto's zijn genummerd, sommige (bijvoorbeeld de nummers 81434 en 81442) zijn drie-dimensionaal te zien. Daarvoor is wel een bril nodig met links een rood en rechts een blauw glas. De pagina's worden frequent ververst.

karretje

Foto 81314 laat zien hoe de Sojourner contact heeft gemaakt met de steen Yogi; het karretje is iets te ver achteruit gereden, zodat het linker achterwiel op het te onderzoeken object staat. Nu is alles weer in orde, meldt het onderschrift geruststellend, zodat de Alpha Proton X-Ray Spectrometer op de steen kan worden losgelaten. Het is een vreemde gewaarwording om in de huiselijke sfeer naar karretjes op Mars te kijken; de afstand is te groot voor het bevattingsvermogen, de spanning komt voort uit de illusie dat men even in het commandocentrum zit.

De moeite van het bekijken waard is ook een enigszins schokkerig filmpje waarin het zeswielertje Yogi observeert (het telescopische cameraatje voorop in de aanslag), er omheen rijdt en vervolgens benadert. In deze Rover Movie-Sol 6 is de Sojourner gelijk een krabbetje dat over het strand zwalkt, vergeefs een rotsje opklauterend omdat het zich in de hoogte heeft verkeken. Een lieflijk diertje, met het cameraatje voorop als een klein, dommig hoofdje.

Een erg geslaagde Internet-toepassing is de panoramafoto vanuit het landingsschip, die de kijker in de gelegenheid stelt om 360 graden in de rondte te kijken. De windrichtingen zowel als de bezienswaardigheden worden overzichtelijk aangegeven bij dit overzichtstafereel van Aris Vallis, alsof het een toeristische folder van de Vaalserberg betreft. De twee heuvels van Twin Peaks zijn in de verte duidelijk te onderscheiden, evenals Far Knob, The Wedge, Flat Top, Barnacle Bill, The Couch, Cracked Rock en Big Crater, en bij alle objecten is zonneklaar waar ze hun naam aan te danken hebben.

De kijker wordt nauw betrokken bij de belemmeringen en risico's waarmee de expeditie is omgeven: ,,Een grote stofstorm is gemeld in Valles Marineris door de telescoop Hubble, maar die heeft geen effect op de plaats van de landing.'' De Sojourner heeft ook een eigen homepage, waarin alles staat te lezen over de apparatuur waarmee het wagentje is uitgerust, met links naar de fabrikanten. De Marsreis is, zo blijkt ook op Internet, met veel commercialiteit omgeven.

Via de site van het commandocentrum in Californië, het Jet Propulsion Laboratory, zijn niet alleen news-flashes, maar ook merchandising van de vlucht te verkrijgen: van een speelgoed-Sojourner tot caps en t-shirts met de Pathfinder erop. Je kan ook via Internet de meest recente Mars-foto's bestellen, desgewenst als opdruk van een artikel naar keuze. Geen souvenirs maar wel de meest uiteenlopende details over Mars zijn te vinden via de Planets Home Page, van de Zuidpool van Mars tot de verschillende vulkanen, kraters en uitstulpingen op de planeet.

De homepage van de candybar Mars haakt ook in op de Pathfinder-golf op Internet. Hier is een bruin geaccidenteerd terrein te zien met de mededeling: ,,Natuurlijk is het oppervlak van Mars ruw en hobbelig: er zitten een heleboel amandelen is.'' En de 'pay-off': ,,Oh, wilde je foto's van de planeet Mars zien!'' is een link naar de speciaal aan het project gewijde, zeer uitgebreide pagina van het zoeksysteem Yahoo!

Enkele adressen:

Mars Pathfinder Project Information nssdc.gsfc.nasa.gov/planeter y

Center for Mars Exploration cmex-www.arc.nasa.gov

The Planets home Page
pds.jpl.nasa.gov/planets

Mars
www.mars.com

Mars-merchandising op
www.jplerc.org/pathfinder.ht m

NRC Webpagina's
15 JULI 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

ISDN
(29 april 1997)
Dwarsverbanden in de media
(6 mei 1997)
Mörings webbronnen
(12 mei 1997)
Evangelisatie voor beslissers
(20 mei 1997)
Wachten op je eigen naam
(27 mei 1997)
Meelopers en verlaten huizen
(3 juni 1997)
Snel, sneller, snelst
(10 juni 1997)
Snelle inhaalrace voor vrouwen
(17 juni 1997)
De opmars van het duwen
(24 juni 1997)
In stilte groeien de wetten
(1 juli 1997)
Maak een wezen op het web
(8 juli 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)