U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Anti-gettoradio Beur FM

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Is het eigenlijk wel zo goed dat Wereldomroep-TV nu in heel Europa te zien is, zowel digitaal als analoog? Misschien vormt het kijken naar Nederlandse televisieprogramma's wel een belemmering voor onze landgenoten bij hun broodnodige integratie in de maatschappij van de landen waarin zij domicilie hebben gekozen. Laten we, voor hun eigen bestwil, hopen dat de autoriteiten in die landen hun verbieden, of het althans heel moeilijk maken, een voor de ontvangst van Wereldomroep-TV benodigd schoteltje op hun dak te plaatsen.

Onzin? Natuurlijk. Maar geen groter onzin dan een - naast het behoud van stedenschoon - veel gehanteerd argument door Nederlandse gemeenten en woningbouwverenigingen in hun strijd tegen de schoteltjes op de balkons van Marokkanen, Turken en andere buitenlanders. Zelden heeft racisme een bevoogdender vorm aangenomen.

Het helpt gelukkig ook weinig, want het aantal schoteltjes neemt gestaag toe. En terecht: waarom zou iemand, als de technische mogelijkheden daartoe bestaan, zich het genoegen van contact met de cultuur van zijn vaderen laten ontgaan - de Nederlandse bejaarde in Spanje evengoed als de in Nederland geboren Marokkaan?

En als Hollander van eigen klei kan ik van deze rijkdom nog een graantje meepikken. Mijn eigen favoriet is geen televisie-, maar een radiostation: Beur FM. (Telecom 2B, 5 graden west, 12.564 GHz, v., audio 6.85 MHz). Dat komt natuurlijk voor een deel omdat het een van de weinige stations is die ik kan verstaan: Beur FM zendt grotendeels uit in het Frans en is vooral gericht op Algerijnen in Frankrijk en daarbuiten.

De voornaamste kracht van Beur FM is de muziek: heel, heel veel rai - de half-oriëntaalse popmuziek van de Maghreb, en goddeloze muziek in de ogen der moderne, fundamentalistische vromen in de arabische wereld. De studio's van Beur FM staan dan ook in het veilige Parijs. Je zou Beur FM als een anti-gettoradio kunnen omschrijven. Er is niet alleen rai, maar er zijn ook veel andere vormen van Franse en andere popmuziek.

'Beur' is een woord voor een in Frankrijk wonende Algerijn, op wie dit commerciële radiostation, gezien de reclames, voornamelijk drijft. Men zegt evenwel dat Beur FM met name geweldig populair is in Algerije. Het zit ook op een satelliet met de voornaamste Franse televisiestations waarop vrijwel alle schoteltjes gericht staan. Of stonden, want baardige fundamentalisten dreigen Algerijnse kijkers naar de Franse televisie steeds vaker met de zegeningen van het mes - Nederland is waarlijk niet het enige land met schoteltjesverdrijvers.

Beur FM - in 1990 begonnen als een FM-station in Parijs - speelde aanvankelijk een grote rol in het politieke debat in Algerije zelf, met spannende nieuwsuitzendingen en nachtelijke phone-in-shows, waarbij Algerijnen aan beide zijden van de Middellandse zee met elkaar in debat gingen. Naarmate de Algerijnse burgeroorlog een steeds bloediger en wreder karakter kreeg, leek Beur FM zich echter in politiek opzicht steeds terughoudender op te stellen. Tegenwoordig beperkt het station zich tot betrekkelijk droge nieuwsbulletins en veel verstrooiende muziekprogramma's. En reclame natuurlijk - voor mij een voortdurende bron van verwondering. Minstens negentig procent van alle reclameboodschappen heeft betrekking op waarzeggers en andere 'media'. Wacht u voor een flirt met een Algerijn of Algerijnse: bijna alle waarzegsters beweren wegen te kennen om iemand die niet verliefd op je is, toch voor je te laten vallen. Maar ook het vergroten van de cliëntèle van uw restaurant behoort tot de mogelijkheden.

Beur FM op Télécom 2B, 5 graden West, 12.564 GHz, v., audio 6.85 MHz, analoog en ongecodeerd.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Dagelijkse cultuur
(3 december 1997)
SES domineert satelliet-tv
(26 november 1997)
Televisie negeert computer
(19 november 1997)
Een kwestie van vertrouwen
(12 november 1997)
De voorkeur van Sky News
(5 november 1997)
Het einde van de blijde boodschap
(29 oktober 1997)
Beperkingen bij satelliet-tv
(22 oktober 1997)
'Geforceerde' downloads
(15 oktober 1997)
Interesse voor satelliet-tv groeit
(8 oktober 1997)
Een avond strips op TV5
(1 oktober 1997)
The Box houdt bellers aan het lijntje
(24 september 1997)
Beurskoersen, spectaculaire telexen en de horoscoop
(17 september 1997)
Pluspakket op de kabel
(3 september 1997)
Herhaling van oude DDR-tv
(27 augustus 1997)
Joris Ivens op France Culture
(20 augustus 1997)
Elektronische tv-gidsen
(13 augustus 1997)
Ingetogen begin voor Canal+
(6 augustus 1997)
De hele dag supersaai weer
(30 juli 1997)
Laat het stiertje los!
(23 juli 1997)
Radiopareltje: America One
(16 juli 1997)
Elk thema zijn eigen kanaal
(9 juli 1997)
Een wonder van eenvoud
(2 juli 1997)
De Europese kijker bestaat niet
(25 juni 1997)
Digitale boeketten bloeien niet
(18 juni 1997)
De macht op de snijtafel
(11 juni 1997)
Zender zonder dommigheid
(4 juni 1997)
Royaal kiezen uit nieuws
(28 mei 1997)
Smoezelig onder nette vlag
(21 mei 1997)
Lessen in argwanend kijken
(14 mei 1997)
Een oefening in informatie
(7 mei 1997)
TV als object van bewuste keuze
(30 april 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)