U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een oefening in informatie

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
De bedrijvers van de nieuwe Duitse zender 'Phoenix' moeten er nog een beetje inkomen. Een lange stoet van sprekers trekt dagelijks over het scherm, geen regionaal congres van een politieke partij, of behartigenswaardig symposion lijkt aan deze zender, waarvan de roeping mede is 'gebeurtenissen' integraal te verslaan, te ontsnappen. Tenslotte moet er dagelijks zestien uur zendtijd worden gevuld. De rest van Phoenix, een op 1 april begonnen projekt van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF, is gewijd aan 'documentatie', wat tot nu toe neerkomt op een greep uit de eigen welvoorziene archieven met documentaires.

Maar niet altijd staat de beeldverbinding naar een congres of symposion op een aardig moment open: menig breedvoerig Duits welkomstwoord vult de beeldbuis. Ook de greep in de archieven is niet altijd zonder risico. Een op zich aardige film over de Moskouse metro was al gemaakt voor de opheffing van het communisme in Rusland, zodat de genoemde (lage) prijs die de moskoviet volgens de commentaarstem voor zijn openbaar vervoer betaalt (5 kopeken), helaas al tijden tot het verleden behoort.

Toch is Phoenix een interessant voorschot op de toekomst van de publieke omroepen in Duitsland. De zender zou een grondsteen moeten worden voor een heel systeem van informatieve televisie, waarmee de Duitse publieken hun rol in de digitale, voor een groot deel betaalde, televisietoekomst hopen veilig te stellen. De omroepbijdrage betalende kijker zou in de toekomst, in principe verder geheel kosteloos, niet alleen de hoofd-nieuwsuitzendingen van ARD en ZDF op elk gewenst moment moeten kunnen oproepen, maar ook bij elk item in die journaals verdere achtergronden in de vorm van documentaires, en live-verslagen van belangrijke gebeurtenissen moeten kunnen oproepen.

Phoenix is dus niet in de eerste plaats bedoeld als een zender waarop de hele dag boeiende dingen te zien zijn, maar als een oefening, in hoe je zo'n stroom aan dagelijkse evenementen en documentatie moet organiseren en gebruiken. Het is overigens een van de twee initiatieven van de Duitse publieke omroepen die een voorschot op de toekomst zijn. De andere is 'Kinderkanal', een van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds functionerende zender met uitsluitend kinderprogramma's, die ervan uitgaat dat de zorg voor de tere kinderziel niet uitsluitend aan de commercie mag worden overgelaten.

Maar het programma-aanbod van Phoenix blijft voorshands wat aan de taaie kant: nu eens een congres van de Europese beweging in Berlijn, of een multimediacongres in Stuttgart, dan weer een bijeenkomst in Bonn over de veiligheid van Roemenië in Europees perspectief of de persconferentie bij het jaarverslag van de Lufthansa. Er zijn echter ook verrassingen: het is alleraardigst om eens een uitspraak van het Duitse hooggerechtshof (Bundesverfassungsgericht) bij te wonen en te zien wat daar nu eigenlijk de rituelen zijn. Het is overigens de bedoeling dat de verslagen van Phoenix in toenemende mate door de eigen redactie zullen worden begeleid en geanalyseerd, en dat de zender zich niet tot binnenlandse zaken beperkt: als het goed is, was vanochtend live vanuit Den Haag de uitspraak in de zaak Dusko Tadic te zien.

Phoenix is (analoog en ongecodeerd) te zien via de satelliet Astra 1D (19,2 oost) en wel op 10.891 GHz, horizontaal. Kinderkanaal maakt overdag, eveneens ongecodeerd, gebruik van de frequenties van de Duitse versie van Arte: Astra 1D 10.714 GHz horizontaal en (in een beduidend mindere beeldkwaliteit) via Hotbird, 13 oost, 11.055 GHz horizontaal.

NRC Webpagina's
7 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)