U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Radiopareltje: America One

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Geheel vrijwillig een ontzettend goed radiostation steunen met een regelmatige bijdrage, via je creditcard (Mastercard, Visa en American Express geaccepteerd) - dat is wel een heel erg chic idee. En het is nu mogelijk: bel via AT & T naar 800-504-9000 in de Verenigde staten en laat weten wat u per maand over hebt om America One, de Amerikaanse public radio voor Europa, in de lucht te houden.

Public radio in de Verenigde Staten is iets heel anders dan publieke omroep hier. Omroepbijdrage is er een onbekend fenomeen, de omroep is sinds jaar en dag vast in handen van de commercie: aloude networks als NBC, ABC en CBS, en de laatste jaren ook veel nieuwkomers - soms op abonnementsbasis. Sinds jaar en dag worden in de VS echter ook niet-commerciële radio- en televisiestations in de lucht gehouden, die het moeten hebben van sponsoring door bedrijven - in ruil voor discrete vermelding voor en na de uitzending - en van vrijwillige bijdragen van het publiek.

Via America One, dat vorig jaar van start ging en via satelliet (en eventueel kabel), is goed te horen wat Amerikaanse public radio inhoudt, want de programmering bestaat grotendeels uit programma's van het Amerikaanse netwerk: een onafzienbare reeks van voortreffelijke praatprogramma's, meestal van actuele aard. Het voornaamste nieuwsprogramma heet All things considered. Maar er zijn ook nieuwsuitzendingen geproduceerd door WBGH (in Boston) en de BBC, en van de Christian Science Monitor. En er zijn programma's over boeken, en lange interviews met geleerden - alles gebracht in een rustige, niet opdringerige stijl - iets heel anders dan de upbeat wijze van presenteren zoals we die meestal identificeren met Amerikaanse radio en televisie. Overigens is het programma All things considered ook via het Internet beschikbaar: met Realaudio is het archief met alle uitzendingen tot in 1994 te raadplegen.

America One is een uitstekende vervanging voor VOA-Europe, het station van de Voice of America, de door de staat gefinancierde Amerikaanse omroep voor het buitenland, die vorig jaar wegens bezuinigingen zijn activiteiten in Europa grotendeels staakte. Maar het verschil is natuurlijk dat America One zichzelf moet bedruipen. De Amerikaanse Corporation for Public Broadcasting heeft het station vorig jaar met een startsubsidie laten beginnen, maar nu is America One dan begonnen om, zoals public radio dat in de VS doet, bij de luisteraars om geld te bedelen.

Wie in Europa op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler naar de radio wil luisteren, kan dat trouwens nog steeds, maar alleen in het Russisch en een aantal andere Oosteuropese talen. Radio Liberty en Radio Free Europe, die in de jaren van de Koude oorlog de nachtmerrie van de communistische leiders waren, bestaan nog steeds en zijn per satelliet beschikbaar. Amerikaanse commerciële radio is er ook voor Europa, in de vorm van Bloomberg radio, een station met nieuws, vooral gericht op zakenlieden en beurslieden. Maar America One blijft een radiopareltje. U kunt ook direct bellen voor uw bijdrage: 001-2024143240.

America One via Astra (19,2 oost): 11.553, v., audiocarrier 7.74. Radio Liberty via HotBird (13 oost): 11.095, h., audiocarrier 8.10. Bloomberg Radio via Astra: 11.671, h., audiocarrier 7.38. Alle frequenties ongecodeerd en analoog.

Radio kunnen op het Internet worden geraadpleegd via www6.realaudio.com/contentp/npr.index.html. Meer informatie over public radio via www.npr.org.

NRC Webpagina's
16 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)