U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Laat het stiertje los!
RAYMOND VAN DEN BOOGAARD

De zomer is voor de Franse televisie het seizoen voor de groots gemonteerde, stupide spelletjes. En omdat de Franse Télécom zo vriendelijk is om via een satelliet het televisieaanbod dat de gemiddelde Fransman met zijn antenne oppikt, over heel Europa te verspreiden, hoeft men zich in Nederland dit kijkgenot niet te laten ontgaan.

Mijn persoonlijke favoriet is Intervilles op TF1. Intervilles is een nationale versie van het in Nederland niet onbekende Spel zonder grenzen. Ploegen uit provinciesteden bestrijden elkaar met behendigheidsspelletjes - vaak heel ingewikkeld en fraai vormgegeven. Een van de sterkere punten van de uitzending is presentatrice Nathalie Simon die, gekleed in een zeer kort rokje, altijd eerst even voordoet wat de kandidaten even later, maar dan verkleed als olifant of karper, verrichten. Hun ergste ongelukken, wanneer zij in het water vallen bijvoorbeeld, worden meedogenloos in slow motion herhaald.

Maar het hoogtepunt van de uitzending ligt elders. De programmaleiding is enkele jaren geleden op het idee gekomen, dat het nog veel leuker zou zijn als je af en toe in de spelarena een jonge stier losliet, zodat de deelnemers, toch al hopeloos verstrikt in onmogelijke kostuums en opdrachten, ook nog eens ferm op de horens worden genomen en rennend een goed heenkomen over het hekwerk zoeken.

Dat bleek een gelukkige gedachte. Die stieren hebben er over het algemeen wel zin in: niet alleen worden de deelnemers op de horens genomen en vluchten zij alle kanten uit - ook wordt menigmaal het volledige spelmateriaal door de stier aan flarden gestoten. Franse dierenbeschermers staan elke keer buiten het stadion te protesteren, maar spannend om te zien is het allemaal zeker. De zinsnede lâchez la vachette (laat het stiertje los), waarmee het spektakel begint, is dan ook bij mij in de huiselijke kring een gevleugeld woord geworden, in situaties waar je vroeger 'vooruit met de geit' gezegd zou hebben.

Het moet gezegd dat bij dit stierengeweld de zomerse spelshows van France2, de voornaamste publieke televisiezender in Frankrijk, een wat tamme indruk maken. Fort Boyard, een serie eng bedoelde opdrachten tegen de klok op een fort in de Atlantische oceaan, is deze zomer weer van de partij. Maar het lijkt me de vraag of iemand nog echt gelooft dat de deelnemers gevaar lopen, ondanks allerlei gedoe met leeuwen en geklooi met duikerpakken.

De prijs voor de grootste wezenloosheid op zomers televisiegebied komt toe aan de kleinere publieke televisie, France3, waar elke middag 40 degrés te zien is, een serie spelletjes, missverkiezingen en andere onzin - meestal te zouteloos voor woorden. De kracht van deze uitzending ligt elders: de uitzending komt altijd live uit een badplaats, en de Franse cameralieden hebben een scherp oog voor flitsen van welgeschapen vrouwelijke badgasten op het strand. Maar helaas: voor de tweede achtereenvolgende zomer stormt en regent het voortdurend aan de stranden, waar 40 degrés zijn tenten heeft opgeslagen. Geen badgaste te zien.

De satelliet Télécom 2B op 5 graden West bevat de volgende televisiestations: TF1 (12.690, v), France2 (12.564, v), France3 (12.732, v), M6 (12.522, v) en Arte/La 5ème (12.606, v.) Alle genoemde zenders analoog, ongecodeerd en in Secam-kleur - waarvoor een geschikte tv of eventueel een vertalertje benodigd is, anders blijft het beeld zwart-wit. De genoemde programma's zijn eveneens te zien via TV5, de Franse televisie voor het buitenland, die op veel Nederlandse kabelnetten voorkomt en die ook verspreid wordt via HotBird (13 oost, 11.325, v, in Pal).

NRC Webpagina's
23 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)