U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een wonder van eenvoud

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Het opzetten van een nieuw televisiestation is eigenlijk heel eenvoudig. Dat is tenminste de indruk die je krijgt als je luistert naar Lodewijk Bouwens, de directeur van de Nederlandse Wereldomroep. Gisteren liet hij zich interviewen bij de start van Zomer-TV - breed lachend en met reden: voor de tweede maal heeft de Wereldomroep met onmiskenbare flair een televisiestation opgezet voor de Nederlandstalige vakantievierder in Europa. Behalve de Wereldomroep en de landelijke publieke omroepen, die al vorig jaar drie maanden programma's leverden aan Zomer-TV, doen nu ook de Belgische BRTN, en de Nederlandse regionale omroepen mee.

De programmering van Zomer-TV is een wonder van handige eenvoud. Om acht uur het BRT-journaal, om negen uur het Europese weerbericht en 'Studio NL' het dagelijkse actualiteitenmagazine van de Wereldomroep, om half elf de oproepen van de ANWB-alarmcentrale. Vanaf elf uur zijn er NOS-journaal, NOS-Sportjournaal en Nova. En tussendoor dan een keuze uit de welvoorziene archieven van de publieke en regionale omroepen: De Stoel, De wereld van Boudewijn Büch en Jiskefet bijvoorbeeld. Gisteravond liet Zomer-TV onder de andere de prachtige film 'Rob Scholte - na de zondvloed' van Roel Oostra zien, een coproductie van AVRO en de Wereldomroep zelf.De Wereldomroep had Zomer-TV vorig jaar wel in de winter willen doorzetten, maar daar was toen geen geld voor te vinden. Die kansen liggen dit jaar beter, al liet Bouwens gisteren doorschemeren dat met de NOS, die een eigen concept heeft voor een Nederlandse zender voor het buitenland, niet zo eenvoudig tot overeenstemming is te komen. De NOS, die sinds gisteravond de televisiezenders Nederland 1 t/m 3 en de radiozenders Radio 1 t/m 5 digitaal per satelliet verspreidt, heeft het plan om op een van de televisiezenders de Wereldomroep een uurtje op de satelliet te gunnen, dat dan voor de kijkers in Nederland zelf door de regionale omroepen kan worden gevuld.

Het laat zich raden dat dit plan bij de Wereldomroep niet in goede aarde valt. Die organisatie is druk bezig met een heroriëntatie op zijn werkzaamheden. Net als bij soortgelijke omroepen in het buitenland (BBC, Radio France, Voice of America) staat de oude taak, de stem en democratie van Nederland in vele talen per korte golf over de wereld te verspreiden, zwaar onder druk. Regionale media hebben, tot in de verste uithoeken van de wereld, die taak overgenomen. Bijna alle wereldomroepen richten zich thans in de eerste plaats op het bedienen van taalgenoten - en de Wereldomroep zou wel gek zijn om dat tot radio te beperken.

Gesterkt door de brede opzet van zijn Zomer-TV lanceerde Bouwens gisteravond een nog verdergaand idee: een televisiezender waaraan lle Nederlandstalige omroepen kunnen meewerken, ook die op de Antillen bijvoorbeeld. De bedoeling is duidelijk: de tijd is rijp voor een Nederlandstalige pendant van TV5, een wereldwijd verspreid televisiestation dat berust op een pool van programma's uit verschillende landen. Ik verheug mij nu al op de uitzendingen in het afrikaans op die Nederlandstalige wereldtelevisie, die - naar analogie van de programma's in het Québecois op TV5, vast niemand kan verstaan.

Zomer-TV is via Astra (19.2 oost) analoog te zien van 21.00 tot 24.00 uur: 10.847 GHz, verticaal. De digitale uitzendingen, eveneens via Astra, beginnen al om 19.00 uur. Bij de meeste digitale tuners wordt Zomer-TV automatisch in het geheugen opgenomen. Voor de andere: 12.441 Ghz, v., rate 27.500, FEC 3/4. Zomer-TV heeft geen teletekst, maar de programma's van het station staan op NOS-teletekst pagina 210. Overigens zijn de aloude radiouitzendingen van de Wereldomroep te beluisteren op de voornoemde analoge transponder: audiocarrier 7.38 MHz. Op dezelfde transponder zit ook Radio Vlaanderen: 7.74 MHz.

NRC Webpagina's
2 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)