U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Royaal kiezen uit nieuws

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Na enkele jaren kwakkelen lijkt de Europese televisie-nieuwszender Euronews dan nu toch een nuttig gat in de markt te hebben gevonden: als headline-zender die elk kwartier het voornaamste internationale nieuws samenvat. Met harde hand heeft de directie van Euronews, dat in het Franse Lyon zetelt, de langere magazine-programma's geschrapt ten gunste van een flitsende, beknopte programmering - in de hoop dat deze in 1993 begonnen zender, die gerekend naar kijkcijfers een wat kwijnend bestaan heeft geleid, nu eindelijk zijn plaats vindt.

Euronews is opgericht op instigatie van de EBU, het Europees verband van publieke omroepen. Sinds vorig jaar zijn ook commerciële investeerders bij Euronews betrokken. Sommige van de omroepen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië prikken de programma's van de satellietzender op sommige delen van de dag door naar hun eigen landzenders, waar ze veel meer kijkers trekken dan op de satelliet.

Euronews is echter in de eerste plaats bedoeld als een meertalige, continue zender. Er komen geen nieuwslezers, omroepsters e.d. in beeld. De programmering bestaat bijna geheel uit nieuwsbeelden, en de kijker kan kiezen voor het commentaar in de taal die hem het best bevalt: Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans of Arabisch. De nieuwsbulletins worden gecomplementeerd met uitzendingen van steeds enkele minuten over economie, sport, cultuur, mode etc. De concurrentie op het gebied van internationale nieuwstelevisie is groot. Satellietkijkers in Europa hebben - met name wanneer zij de Engelse taal machtig zijn - een royale keuze: BBC World biedt de kijker niet alleen een uitvoerige nieuwsvoorziening, maar ook vrijwel onovertroffen achtergrondberichtgeving, en uitstekende documentaires. CNN is ongecodeerd per satelliet beschikbaar en ook een aantal 'nationale' nieuwszenders is in heel Europa ongecodeerd te zien, zoals het Britse Sky News het Duitse NTV. Het Franse LCI kan via de satelliet alleen met een decoder worden bekeken, maar sinds kort ook op Internet.

Euronews kan met de meeste van deze zenders nauwelijks concurreren in diepgang of volledigheid. Het bescheiden budget - de staf in Lyon bestaat uit 200 mensen - staat geen lange live-verslagen toe, zoals van de bevrijdingsactie in de Japanse ambassade in Lima, of avondvullende programma's over de uitslag van de Franse verkiezingen.

Euronews moet het dus vooral van zijn beknoptheid hebben, en van zijn inventiviteit. Een van de aardigste programma's op de zender is 'No comment', waarin nieuwsbeelden zonder enig commentaar worden getoond, zoals ze binnenkomen via de beeldbeurs waarop de meeste televisiestations zijn aangesloten. Die woordloze bijdragen zijn bijna altijd verassend, en niet zelden schokkend: op de plaats van de massaslachting in Zaïre blijken vogeltjes te zingen. Zuidkoreaanse studenten die ordepolitie met molotov-cocktails te lijf gaan, maken een dubbel zo agressieve indruk, wanneer je niet weet waarom de veldslag wordt geleverd.

Euronews is analoog en ongecodeerd te zien via Hotbird/Eutelsat (13 oost) op 11.575 MHz, verticaal, met audiocarriers 7.02 (Engels), 6.65 (Duits), 7.20 (Spaans), 7.38 (Frans) en 7.56 (Italiaans). Op dezelfde satellietpositie is BBC World te zien: 11.617 MHz, v. De andere genoemde zenders via Astra: (19,2 oost): CNN (11.627 MHz, v), Sky News (11.377 MHz, v), N-TV (11.641 MHz, h). LCI via Internet: www.lci.enfrance.com

NRC Webpagina's
28 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)