U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Oud-politieman krijgt 1,1 miljoen

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
HILVERSUM, 22 MEI. Het voormalig hoofd van de criminele inlichtingendienst (CID) van het politiekorps Gooi en Vechtstreek, F. van der Putten, is eervol ontslag verleend. Voor de 49-jarige hoofdinspecteur, die in opspraak raakte tijdens de parlementaire enquête opsporingsmethoden omdat hij ruzie had met het Amsterdamse openbaar ministerie, is een financiële regeling getroffen die inhoudt dat hij tot zijn 65ste in totaal ongeveer 1,1 miljoen gulden aan wachtgeld ontvangt.

Van der Putten dient volgens de korpsbeheerder, burgemeester Kraaijeveld van Hilversum, de dienst te verlaten omdat hij ongeschikt is voor de uitoefening van het politievak. Hij krijgt volgens Kraaijeveld een normale afvloeiingsregeling ,,omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten valt'', maar hij wordt toch ontslagen omdat hij ,,de korpsleiding en het openbaar ministerie zowel niet als niet tijdig, dan wel onvolledig heeft geïnformeerd''.

Van der Putten, die tegenover de commissie-Van Traa verklaarde dat hij zijn gesprekken met officieren van justitie heimelijk op de band opnam omdat hij hen niet vertrouwde, bestrijdt dat hij zijn superieuren of justitie niet altijd op de hoogte zou hebben gesteld van zijn acties. Volgens zijn adviseur mr. Th. Velo van het adviesbureau arbeidsrecht en ambtenarenrecht in Utrecht zal Van der Putten zeer waarschijnlijk tegen zijn ontslag in beroep gaan bij de Ambtenarenrechter. Hij eist herstel van de dienstbetrekking en als dit niet mogelijk is, wenst hij een ,,aanzienlijk betere afvloeiingsregeling'', aldus Velo.

Tegen Van der Putten loopt nog een gerechtelijk vooronderzoek, geleid door de Amsterdamse officier van justitie Teeven. Hij bekijkt de relatie die Van der Putten onderhield met de Belgische rijkswachter Van Mechelen, die door justitie in Antwerpen ervan wordt verdacht geld te hebben verdiend aan het doorlaten van drugscontainers. Velo zegt dat de korpsleiding in Hilversum hem heeft verteld dat men twee foto's heeft waarop te zien zou zijn dat Van der Putten aanwezig is bij het innen van drugsgeld. ,,Men weigert evenwel die foto's te laten zien. Van der Putten zegt dat het onmogelijk is dat er dergelijke foto's zijn omdat de beschuldigingen elke grond missen''.

NRC Webpagina's
22 mei 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad