U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Van Traa leidt enquête door 7 Kamerleden

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 DEC. De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar opsporingsmethoden van de politie telt zeven Kamerleden. Naast voorzitter Van Traa (PvdA) bestaat de commissie, die volgende week wordt genstalleerd, uit de Kamerleden Koekkoek (CDA), De Graaf (D66), Van der Stoel (VVD), Van Wageningen (AOV), Rabbae (GroenLinks) en Rouvoet (RPF). Van de commissieleden beschikt alleen voorzitter Van Traa over langere parlementaire ervaring. De overige leden traden in mei toe tot de Kamer.

PvdA'er mr. Maarten van Traa (49) was afgelopen zomer al voorzitter van de werkgroep die het vooronderzoek verrichtte. Van Traa, die na zijn studies rechten en politicologie enige tijd journalist was, kwam acht jaar geleden in de Tweede Kamer. Hij was voor de PvdA-fractie justitiespecialist en werd later buitenlandwoordvoerder.

Mr. Thom de Graaf (37) wordt vice-voorzitter enquêtecommissie. Zijn partij D66 schoof hem naar voren voor het voorzitterschap, maar door zijn gebrek aan parlementaire ervaring en zijn vorige baan op het ministerie van binnenlandse zaken kreeg hij niet de steun van VVD, PvdA en CDA. Na zijn studie in Nijmegen kwam hij op Binnenlandse Zaken bij het directoraat-generaal openbare orde en veiligheid. In 1989 werd hij hoofd politiebeleid en juridische zaken, drie jaar later plaatsvervangend directeur politie.

Prof.mr. Adriaan Koekkoek (49), hoogleraar staatsrecht in Tilburg, neemt voor het CDA plaats in de enquêtecommissie. Hij is afkomstig uit de ARP-bloedgroep van het CDA. Politieke ervaring deed hij op in de gemeenteraad van Tilburg.

Anne Lize van der Stoel (39) is de verwachte keuze van de VVD. Van der Stoel zat twaalf jaar in de gemeenteraad van Amsterdam, de laatste vier jaar als fractievoorzitter. In de eerste helft van de jaren tachtig was zij medewerkster van de VVD-parlementariërs Dees, Jacobse en Braams.

Drs. Mohamed Rabbae (53), geboren in Marokko, was samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker voor GroenLInks bij de verkiezingen. AOV'er Aiking van Wageningen (66) was een van de oprichters van de Stichting Natuur en Milieu. In het verleden was zij voor het CDA bestuurslid van de afdeling Arnhem.

Mr. André Rouvoet (32) neemt zitting in de commissie voor RPF, SGP en GPV. Negen jaar geleden werd hij fractiemedewerker bij toenmalig RPF-voorzitter Leerling. In 1989 werd hij directeur van het wetenschappelijk bureau van de RPF.

NRC Webpagina's
2 december 1994

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad