U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Chef van CID wacht ontslag bij vervolging

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 APRIL. De voormalige chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie K. Langendoen wordt voor ontslag voorgedragen zodra het openbaar ministerie strafvervolging tegen hem instelt.

Dit voornemen van de Haarlemse burgemeester, Pop, en zijn hoofdcommissaris, Straver, wordt bevestigd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. De rijksrecherche velt in het rapport over de CID Haarlem, dat vorige week uitlekte, een uiterst negatief oordeel over de rol van Langendoen als CID-chef. De rijksrecherche beveelt aan een strafrechtelijk onderzoek tegen hem te beginnen en volgens justitiële bronnen is het uiterst aannemelijk dat dit advies wordt opgevolgd.

Minister Sorgdrager (Justitie) maakt het rapport van de rijksrecherche donderdag openbaar. Dat heeft de voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, Van Traa, aan de Tweede Kamer meegedeeld. Van Traa had gisteren al aangekondigd het rapport desnoods zelf openbaar te maken als het kabinet dat niet wilde doen. Sorgdrager zal voor die tijd met de betrokkenen uit Haarlem overleggen. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) was aanvankelijk tegenstander van publicatie van het rapport, onder meer omdat onderzoeken van de rijksrecherche per definitie vertrouwelijk zijn.

Van Traa zei gisteren bij een gastcollege aan de Leidse Universiteit dat openbaarmaking geen gevaar zou opleveren voor personen of voor lopende onderzoeken. Volgens hem is publicatie noodzakelijk voor de komende Kamerdebatten over de parlementaire enquête. Hij verwees naar de verwarrende situatie die in april 1994 tijdens het IRT-debat ontstond, toen alleen de fractievoorzitters van de vier grootste partijen op de hoogte waren van de inhoud van het geheime deel van het rapport-Wierenga. Tijdens de openbare verhoren van de enquêtecommissie constateerde Van Traa dat de conclusies in het geheime deel op belangrijke punten afweken van het openbare deel van "Wierenga" over de opheffing van het IRT.

Het rapport van de rijksrecherche is uiterst kritisch over de rol van de Haarlemse CID, verantwoordelijk korpschef Straver en hoofdofficier van justitie De Beaufort. In het rapport staat dat de Haarlemse politie vijf miljoen gulden aan drugsgeld heeft ontvangen. De politie kan van een aantal miljoenen niet aantonen hoe ze zijn besteed.

NRC Webpagina's
2 april 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad