U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Opsporing

Nieuws

Rapport

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Overzicht

Strafrechtelijk onderzoek tegen voormalige chef CID

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 10 MEI. Het Amsterdamse openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de voormalige chef van de criminele inlichtingendienst van de politie Gooi- en Vechtstreek, F. van der Putten.

Minister Sorgdrager verklaarde gisteren in de Tweede Kamer dat dit onderzoek begonnen is op verzoek van de Belgische justitiële autoriteiten. Het OM in Antwerpen deed dit verzoek omdat het de contacten bestudeert die de Belgische rijkswachter W. van Mechelen en Van der Putten hebben onderhouden. Van Mechelen is in België geschorst omdat men hem verdenkt van ,,mededaderschap bij de uitvoer en handel in verdovende middelen'', aldus een woordvoerder van het parket.

Het belastend materiaal dat justitie tegen Van der Putten heeft, zou volgens justitiële bronnen onder andere bestaan uit een verklaring die een politie-informant, Martin Swennen, eerder heeft afgelegd over de samenwerking tussen Van der Putten en Van Mechelen. Swennen heeft gezegd dat Van Mechelen betaald kreeg voor de invoer van drugscontainers. Van der Putten zou die betalingen gedeeltelijk hebben bijgewoond.

De Belgische justitie zou volgens deze bronnen ook over een foto van een dergelijke financiële transactie beschikken. Swennen werd op 15 maart in het Amsterdamse café "De Blauwe Druif" doodgeschoten, kort voordat hij bij de Belgische justitie nieuwe verklaringen over Van Mechelen zou afleggen. In een interview met NRC Handelsblad deed Van Mechelen de verklaringen van Swennen vorige maand af als laster.

Van Mechelen heeft er geen geheim van gemaakt Van der Putten goed te kennen. ,,Ik ken hem beroepshalve alleen als een zeer gedreven, professionele collega die net als ik zijn uiterste best wil doen boeven te vangen.'' Van der Putten heeft begin jaren negentig, toen hij bij de politie in Dordrecht werkte, de methode van het gecontroleerd doorlaten van drugs al toegepast. Het OM was daarvan op de hoogte. Het bewuste onderzoek is overigens destijds afgerond met aanhouding van verdachten.

De korpsbeheerder van de regio Gooi- en Vechtstreek, burgemeester J. Kraaijeveld-Wouters, zegt dat tegen Van der Putten een ontslagprocedure in gang is gezet, die nog deze maand wordt afgerond. Van der Putten werd vorig jaar geschorst omdat het OM in Amsterdam de politieman verweet informatie voor justitie achter te houden. Tijdens de enquête bleek dat Van der Putten bandopnamen maakte van zijn gesprekken met Amsterdamse officieren van justitie omdat hij hen niet vertrouwde. De Hilversumse korpsbeheerder onderhandelt nog met Van der Putten over de financiële voorwaarden bij diens ontslag.

NRC Webpagina's
10 mei 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad