U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

CDA: Schmitz moet aftreden na kritiek op CID

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 5 APRIL. Het CDA wil dat PvdA-staatssecretaris Schmitz (Justitie) aftreedt. Volgens het Tweede-Kamerlid Hillen kan Schmitz niet meer geloofwaardig functioneren, na de kritiek van de rijksrecherche op haar vroegere rol als korpsbeheerder in Haarlem.

In een gisteren gepubliceerd rapport over de Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID) wordt Schmitz als oud-burgemeester van Haarlem verweten dat ,,niet is gebleken dat zij acht heeft geslagen op de risico's die personeelsleden van de CID liepen bij de uitvoering van hun activiteiten''.

Hillen zei gisteren: ,,Schmitz, die een belangrijke portefeuille beheert in onze rechtsstaat, heeft onder haar ogen deze hoogst ernstige wantoestand laten voortwoekeren. De staatssecretaris moet zich nu afvragen in hoeverre zij in haar huidige functie nog geloofwaardig is.'' Hillen zal in de parlementaire behandeling van het eindrapport van de commissie-Van Traa overigens niet aandringen op het vertrek van Schmitz. Dat is haar verantwoordelijkheid en die van het kabinet, zo zegt hij.

Na het uitlekken van het rapport, vorige week zaterdag, hadden CDA en VVD al laten weten dat ,,de staatssecretaris het een en ander heeft uit te leggen''. De PvdA-fractie wees er gisteren op dat Schmitz indertijd niet op de hoogte was van de ontspoorde opsporingsmethoden. Na de wekelijkse ministerraad, gisteren, nam ook premier Kok de staatssecretaris in bescherming. Hij vond het ,,wat snel geredeneerd, als je vindt dat iemand in de ene functie niet heeft gedeugd, dat bij een volgende functie ook wel zo zal zijn. Daar moet dan wel bewijs voor geleverd worden''.

Kok reageerde gisteren ,,geschokt'' op de inhoud van het rapport over de Haarlemse CID. ,,Het drukt je met de neus op een aantal ernstige crisisverschijnselen in het hart van de rechtsstaat'', zei hij. De rijksrecherche geeft een zeer kritisch beeld van de werkwijze van de CID, waarbij basisregels voor het begeleiden van informanten ,,veelvuldig en in grove mate werden geschonden'', aldus het rapport. Kok onderstreepte dat slechts bij hoge uitzondering nu een rijksrecherche-rapport is gepubliceerd - ,,alleen om de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden in staat te stellen haar werk af te ronden''.

De Amsterdamse driehoek, burgemeester Patijn, hoofdcommissaris Nordholt en hoofdofficier van justitie Vrakking, stelt zich op het standpunt dat zelfs kleine hoeveelheden softdrugs in Amsterdam niet mogen worden doorgelaten. Al eerder distantieerde Patijn zich van uitlatingen van burgemeester d'Hondt van Nijmegen die terzake een rekkelijker standpunt inneemt. Normering van het politieonderzoek is meer dan ooit nodig, zegt Hillen. Toch pleit hij ervoor de wetgeving niet al te strak te regelen.

NRC Webpagina's
5 april 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad