U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Ex-agenten: Docters schond ambtsgeheim

Door een onzer redacteuren
HAARLEM, 13 MEI. De twee voormalige agenten Langendoen en Van Vondel van de criminele inlichtingendienst (CID) in Kennemerland zullen justitie vragen procureur-generaal Docters van Leeuwen te vervolgen wegens schending van het ambtsgeheim.

Het voormalige Haarlemse "koningskoppel" beschuldigt Docters ervan dat hij als opdrachtgever van het rijksrecherche-onderzoek naar de CID Kennemerland tegen de afspraken in gegevens in de openbaarheid heeft gebracht. De rijksrecherche beloofde aan mensen die werden gehoord dat ze niet met naam in het openbare rapport zouden worden genoemd. Docters van Leeuwen bekrachtigde deze belofte in september vorig jaar in een brief aan burgemeester Pop van Haarlem. ,,Tot hun stomme verbazing werd plotseling alle informatie openbaar'', aldus de advocaat van Van Vondel, G. Spong. Ook andere politiemensen en informanten die voorkomen in het rapport zouden overwegen een klacht tegen Docters in te dienen.

Van Vondel en zijn voormalige chef Langendoen kwamen in de IRT-affaire in opspraak doordat ze met hulp van criminele infiltranten drugs importeerden. De twee hebben altijd gezegd dat het openbaar ministerie volledig op de hoogte was van hun praktijken. Langendoen is geschorst. Van Vondel heeft de politie verlaten en heeft tegenwoordig een detectivebureau. Tegen de twee loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie zei in een reactie dat Docters van Leeuwen en de rijksrecherche bij het onderzoek uiterste zorgvuldigheid hebben betracht, ook met betrekking tot de veiligheid van mensen. ,,Wij wachten daarom de klacht in alle rust en vertrouwen af.''

NRC Webpagina's
13 mei 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad