NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Portret van Monica Lewinsky:
'Voer voor amateurpsychologen'

Artikelen uit:

1998

Verslaggever Starr
10 SEPT. HET IS ZOVER. Onafhankelijk aanklager Starr heeft zijn rapport over het gedrag van president Clinton bij het Huis van Afgevaardigden ingeleverd.

Rapportage over Clinton kan zijn afzetten inluiden
10 SEPT. De Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr heeft zijn rapport over president Clinton en de Lewinsky-affaire gisteren naar het Congres gestuurd.

'Clinton moet onverwijld het Witte Huis verlaten'
10 SEPT. Zelf hoopt president Clinton er met een berisping af te komen. Het heeft er alle schijn van dat dat ook gebeurt. Maar volgens William Pfaff is dat geen bevredigende oplossing want de Lewinsky-affaire is geen persoonlijk probleem maar een nationaal probleem.

Clinton mag rapport Starr niet vooraf zien
9 SEPT. Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die een onderzoek instelt naar president Clinton, weigert het Witte Huis inzage in zijn bevindingen te geven voor hij rapport uitbrengt aan het Congres. De advocaat van Clinton had hem inzage vooraf gevraagd.

Clinton in het nauw, schandaal senator
7 SEPT. Onzeker over zijn politieke toekomst is president Clinton zaterdagavond uit Ierland naar Washington teruggekeerd. Steeds meer partijgenoten nemen afstand van de president wegens zijn gedrag in de Lewinsky-affaire.

Democraten willen Clinton publiekelijk berispen
5 SEPT. De invloedrijke Democratische senator Joseph Lieberman heeft Clintons affaire met Monica Lewinsky deze week ,,schandelijk'' genoemd. In het Witte Huis vrezen ze dat hij een kettingreactie in gang zet van Democraten die zich openlijk van de president distantiëren.

Gingrich: Lewinsky onvoldoende voor afzetting Clinton
25 AUG. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft verklaard dat de affaire-Lewinsky op zichzelf geen voldoende reden is voor een afzettingsprocedure tegen president Clinton.

Clinton verdeelt tijd tussen Monica en Bin Laden
21 AUG. Was het toeval dat president Clinton besloot toe te slaan in Soedan en Afghanistan op een moment dat hij in de Verenigde Staten in de problemen raakte door de affaire-Lewinsky? Een chronologie van de afgelopen week.

Gekwetste Monica op herhaling
21 AUG. Monica Lewinsky heeft gisteren voor de tweede en waarschijnlijk laatste keer voor een grand jury in Washington getuigd over haar verhouding met president Clinton. Op sommige punten zou Lewinsky de getuigenis die de president afgelopen maandag aflegde, hebben tegengesproken.

Presidentschap van Clinton heeft reeds te lang geduurd
20 AUG. In bepaalde opzichten is het gedrag van president Clinton verwerpelijker dan dat van president Nixon indertijd, stelt de Amerikaanse politiek commentator David S. Broder.

Was stropdas van Clinton signaal voor Monica Lewinsky?
20 AUG. In het verhoor dat de speciale aanklager en zijn medewerkers president Clinton maandag afnamen kwam een kledingstuk aan de orde dat minder onschuldig zou zijn dan het eruit ziet.

Clinton moet seks bewijzen
20 AUG. President Clinton heeft een DNA-monster overgedragen aan de onafhankelijk aanklager Kenneth Starr. Starr had daarom gevraagd, om te kunnen vaststellen of vlekken op een jurk van Monica Lewinsky veroorzaakt zijn door seksueel contact met de president.

Clinton stelt partijgenoten teleur
19 AUG. Veel partijgenoten van president Clinton hebben gisteren teleurgesteld gereageerd op zijn openbare erkenning dat hij het Amerikaanse volk misleid heeft over zijn verhouding met Monica Lewinsky. Clintons vrouw, Hillary, heeft laten weten dat ze toegewijd blijft aan hun huwelijk.

Aanklager verhoort ex-adviseur Clinton
19 AUG. De Amerikaanse speciale aanklager Kenneth Starr heeft gisteren in zijn onderzoek naar president Clinton de voormalige Witte Huis-adviseur Dick Morris verhoord.

Clinton erkent misleiden publiek
18 AUG. In een korte televisietoespraak heeft president Clinton gisteravond erkend dat hij het Amerikaanse volk misleid heeft over zijn verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky.

Laatste woord in affaire-Lewinsky nog niet gezegd
18 AUG. President Clinton heeft zijn fouten opgebiecht, voor de grand jury en voor zijn volk. Maar Amerika en zijn president zijn nog niet van de affaire-Lewinksy verlost.

Clintons bekentenis
18 AUG. President Clinton heeft gisteren geprobeerd over zijn eigen schaduw heen te springen. Ja, hij had een ongepaste relatie met Monica Lewinsky, maar zijn eerdere verklaringen daarover waren juridisch correct.

Reacties voorzichtig op bekentenis Clinton
18 AUG. Buiten de Verenigde Staten is in het algemeen terughoudend gereageerd op de bekentenis van de Amerikaanse president Clinton.

Van geslagen hond tot nederig staatsman
18 AUG. Voor de Amerikaanse televisie ontkende president Clinton twee keer dat hij een relatie had met Monica Lewinsky. Het ging hem niet gemakkelijk af.

Tekst van televisietoespraak
18 AUG. Goedenavond. Vanmiddag heb ik in deze kamer, vanuit deze stoel, getuigd voor het bureau van de onafhankelijke aanklager en de grand jury. Ik heb hun vragen naar waarheid beantwoord, inclusief die over mijn privéleven, vragen die geen enkele Amerikaanse burger ooit zou willen beantwoorden.

Geen kerkelijk excuus voor presidentiële
18 AUG. Geen seks, wel ,,een relatie die niet gepast was''. Kan de herziene positie van de president standhouden tegen de beschuldigingen van meineed, door een beroep te doen op de christelijke leer?

'Clinton overweegt seks te erkennen'
14 AUG. President Clinton bespreekt met zijn naaste adviseurs de mogelijkheid om maandag, als hij door onafhankelijke aanklager Kenneth Starr verhoord wordt, te erkennen dat hij seksuele contacten had met Monica Lewinsky. Dat meldt The New York Times vandaag op basis van gesprekken met hoge medewerkers van de president, die niet met name genoemd worden.

Clinton: ik ben de oudste man van mijn generatie
12 AUG. Washington maakt zich op voor het eindspel in de Lewinsky-affaire. President Clinton gedraagt zich intussen alsof hij wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd heeft.

Gezag VS ter discussie in Kosovo en Irak
7 AUG. Met de Lewinsky-affaire, Kosovo en nu weer Irak is het bord van de Amerikaanse president Clinton meer dan vol. In deze crises is vooral ook de geloofwaardigheid van de VS aan de orde.

Republikeinen willen nóg een onafhankelijke aanklager
7 AUG. Terwijl met de getuigenis van Monica Lewinsky een beslissende fase aanbrak in het ene schandaal, speelde gisteren in Washington ook een ander schandaal weer op.

Lewinsky getuigt over haar verhouding met de president
7 AUG. Monica Lewinsky heeft gisteren voor een grand jury in Washington getuigd over haar vermeende verhouding met president Clinton.

Washington eist tv-biecht Clinton
31 JULI. Democraten en Republikeinen kijken bezorgd toe terwijlClinton verder in het nauw gedreven wordt in de affaire-Monica Lewinsky.

Lewinsky draagt jurk over aan Starr
30 JULI. De jurk is terecht. Een klein maar veelbesproken detail uit de eerste dagen van het Lewinsky-schandaal, waarover de Amerikaanse media eerst opgewonden berichtten maar daarna beschaamd zwegen, is opnieuw in het nieuws.

Clinton getuigt over band Lewinsky
30 JULI. President Clinton zal de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr volgende maand zijn versie van de Lewinsky-affaire geven. Op 17 augustus laat Clinton zich in het Witte Huis onder ede over de kwestie verhoren.

De president...
29 JULI. HEEL LANG HEBBEN de woordvoerders van de Amerikaanse president en Clinton zelf volgehouden dat hij zich niet liet afleiden door de zaak-Lewinsky en dat hij zich geheel aan de staatszaken wijdde. Die stelling is steeds minder geloofwaardig geworden.

...en de aanklager
29 JULI. DE KONING IS onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk. Zo luidt een der grondslagen van ons staatsbestel. In een presidentieel systeem als de Verenigde Staten is voor ministeriële verantwoordelijkheid geen plaats.

Starr: Historische held
29 JULI. In wezen is de zaak eenvoudig. De president en de stagiaire zijn een poosje samen in één kamer geweest. Of een paar keer. Of nog vaker.

Lewinsky getuigt, druk op Clinton
29 JULI. Monica Lewinsky zal als getuige meewerken aan het onderzoek van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr tegen president Clinton.

President is nu verder in het nauw gedreven
29 JULI. Of president Clinton de affaire-Lewinsky zal overleven, is niet goed te beoordelen zolang niet bekend is wat voor belastend materiaal aanklager Starr heeft verzameld.

Tegenslag Clinton in zaak-Lewinsky
28 JULI. De kans dat Monica Lewinsky zal getuigen tegen president Clinton is toegenomen, na een bijeenkomst van de voormalige stagiaire met medewerkers van deonafhankelijke aanklager Kenneth Starr.

Clinton gedagvaard in Lewinsky-zaak
27 JULI. Openbare aanklager Kenneth Starr heeft de Amerikaanse president Clinton gedagvaard om voor een grand jury te verschijnen.

Clinton wil getuigen over 'Lewinsky'
25 JULI. President Clinton weigert niet langer om onder ede te getuigen in de Lewinsky-affaire. Zijn advocaat voert onderhandelingen met de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de manier waarop de president verhoord kan worden.

Lijfwachten Clinton moeten toch getuigen
18 JULI. Het leven van Amerikaanse presidenten komt in gevaar, stelt minister van Justitie Janet Reno, als hun lijfwachten gedwongen kunnen worden om te getuigen over wat ze tijdens hun werk zien en horen.

Hof VS: geen zwijgrecht voor lijfwachten
8 JULI. Een hof van beroep in Washington heeft bepaald dat drie agenten van de geheime dienst moeten getuigen over wat ze zagen toen ze president Bill Clinton bewaakten.

Felle kritiek Witte Huis op aanklager
16 JUNI. Het Witte Huis heeft felle kritiek geleverd op de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Deze heeft in een vraaggesprek met het weekblad Content toegegeven dat hij en de tweede man van zijn onderzoeksteam, Jackie Bennett, herhaaldelijk informatie hebben gegeven aan de pers over de affaire-Lewinsky.

De methoden van Starr
9 JUNI. HET GAAT ER NIET om of president Clinton iets heeft gehad met Monica Lewinsky en zo ja wat, maar of hij de waarheid heeft gesproken. Dat is de klassieke verdediging van de niet-aflatende aanval die de speciale aanklager Kenneth Starr heeft ingezet op het Witte Huis.

Hof VS blijft buiten strijd Starr-Clinton
5 JUNI. Het Amerikaanse Hooggerechtshof mengt zich vooralsnog niet in de juridische strijd tussen president Clinton en de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr.

Starr voert druk op in affaire Monica Lewinsky
3 JUNI.Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die president Clinton aan een strafrechtelijk onderzoek onderwerpt, voert de druk op de president verder op.

Geen beroep van Clinton op 'privilege'
2 JUNI. De Amerikaanse president Clinton zal geen beroep doen op het zogeheten executive privilege om te voorkomen dat twee van zijn naaste medewerkers moeten getuigen voor de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, zo heeft het Witte Huis gisteren bekend gemaakt.

'Lewinsky' naar Hooggerechtshof VS
29 MEI. Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die de Amerikaanse president Clinton aan een strafrechtelijk onderzoek onderwerpt, heeft gisteren de hulp van het Hooggerechtshof ingeroepen.

Tegenslag voor Clinton in affaire-Lewinsky
28 MEI. Twee vooraanstaande adviseurs van president Clinton moeten getuigen over hun gesprekken met Clinton en zijn echtgenote over de affaire-Lewinsky.

Lijfwacht Clinton moet getuigen
23 MEI. Rechter Norma Holloway Johnson heeft gisteren bepaald dat drie lijfwachten van president Clinton verhoord mogen worden door onafhankelijk aanklager Kenneth Starr.

Adviseurs Clinton mogen niet zwijgen
6 MEI. Naaste medewerkers van president Clinton kunnen geen verschoningsrecht claimen om vragen van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr niet te hoeven beantwoorden.

Tegenslag voor Clinton in zaak Monica Lewinsky
1 MEI. Aanklager Kenneth Starr is dankzij het oordeel van een rechter sterker komen te staan in de zaak Monica Lewinsky.

Ondervraging van de president
Op 17 januari onderwierpen de advocaten van Paula Jones president Clinton aan een gedetailleerd verhoor over zijn relatietot een reeks vrouwen. Uit de letterlijke tekst van het verhoor, die door Jones' raadslieden openbaar is gemaakt, blijkt hoe direct depresident van het land werd ondervraagd.

Vriend Clinton ondervraagd in Lewinsky-zaak
4 MAART. President Clintons vriend en informele adviseur Vernon Jordan, een centrale figuur in de Lewinsky-affaire, is gisteren de hele dag over de kwestie ondervraagd voor een zogeheten grand jury.

Raadsman stagiaire: geen verhouding
3 MAART. William Ginsburg, de raadsman van Monica Lewinsky, heeft gisteren erkend dat zijn cliënt enkele malen alleen met president Clinton in het Oval Office is geweest.

Starr verstrikt in moddergevecht
27 FEBR. Tussen het Witte Huis en onafhankelijke aanklager Kenneth Starr woedt een loopgravenoorlog. Terwijl Starr vordert met zijn onderzoek in de affaire-Lewinsky, dreigt hij in de publieke opinie het onderspit te delven.

Woordvoerder Witte Huis gedagvaard
24 FEBR. Onafhankelijk aanklager Kenneth Starr heeft Sidney Blumenthal, een woordvoerder van het Witte Huis, gedagvaard om te getuigen voor de grand jury, een onderzoeksjury. De stap komt na een week van negatieve publiciteit over de onderzoeksmethoden van Starr en zijn naaste medewerkers.

Geen 'onschuldige verklaring' voor zaak-Lewinsky
18 FEBR. Mike McCurry, de ervaren woordvoerder van president Clinton, heeft een kleine uitglijder gemaakt in de affaire-Lewinsky. In een vraaggesprek met de Chicago Tribune zei McCurry te betwijfelen of er ,,een eenvoudige, onschuldige verklaring'' is voor de relatie van de president met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky.

Veiligheidsagenten Clinton gedagvaard
13 FEBR. Ondanks bezwaren van het Witte Huis heeft de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr beveiligingsagenten van president Clinton gedagvaard, om te getuigen over de vermeende verhouding tussen de president en Monica Lewinsky.

Republikeinen bereiden zich voor op impeachment Clinton
10 FEBR. Terwijl aanklager Starr verder graaft in de zaak Lewinsky, en het Witte Huis al het mogelijke doet om Starr's onderzoek verdacht te maken, bereiden in het Congres de Republikeinen zich in stilte voor op de volgende fase van de affaire.

Advocaten willen uitstel; Lewinsky gedagvaard voor verhoor
10 FEBR. Monica Lewinsky is gedagvaard om donderdag te getuigen voor een grand jury in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Bijna 80 procent van Amerikanen steunt Clinton
9 FEB. Volgens een nieuwe opiniepeiling van NBC en the Wall Street Journal vindt 79 procent van de Amerikaanse bevolking dat president Clinton het goed doet, een absoluut record.

Starr zoekt gestaag verder naar bewijzen
6 FEBR. Monica Lewinsky zou volgens Amerikaanse media bereid zijn te getuigen dat ze een seksuele verhouding had met president Clinton, maar niet dat hij haar heeft aangezet om te liegen.

Lewinsky na vertrek vaak in Witte Huis
4 FEBR. De voormalige stagiaire Monica Lewinsky heeft het Witte Huis nog zeker 37 keer bezocht nadat ze in 1996 was overgeplaatst naar het Pentagon.

Monica Samille Lewinsky: Voer voor amateurpsychologen
31 JAN. Genadeloos wordt het leven van Monica Samille Lewinsky (24) in de Amerikaanse media ontleed. De vrouw die een verhouding zou hebben gehad met president Clinton is nu al dagen voer voor talkshow-gasten en amateurpsychologen.

Ergernis om methoden; Aanklager zaak Clinton onder vuur
31 JAN. De onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, die onderzoekt of president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed of het aanzetten tot meineed, komt steeds meer onder vuur te liggen.

Amerikanen keren zich tegen pers in seksschandaal
Na anderhalve week van intensieve berichtgeving over het seksschandaal van Bill Clinton, lijken de media meer uit de gratie bij het publiek dan de president.

In zaak Monica Lewinsky; Aanklager wil verhoor beveiliging
29 JAN. Op zoek naar getuigen van een mogelijke affaire tussen president Clinton en de voormalige stagiaire Monica Lewinsky wil onafhankelijk aanklager Kenneth Starr beveiligingsagenten van de president ondervragen.

De staat van Clinton...
28 JAN. OVER HET POLITIEKE hoogtepunt van de tweede ambtstermijn van president William Jefferson Clinton hing de schaduw van Monica Lewinsky en Paula Jones. De State of the Union, de Amerikaanse troonrede die de president gisteren uitsprak voor het gezamenlijke Congres, had Clinton moeten verzekeren van zijn plaats in de geschiedenis als staatsman met een visie op de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst.

...en het schandaal
CLINTON WAS DE eerste Democraat sinds Franklin Delano Roosevelt (driemaal herkozen) die van het electoraat meer danéén eigen ambtstermijn mocht volmaken. Inmiddels is gerede twijfel gerezen.

Hillary Clinton ziet rechts complot
28 JAN. Hillary Clinton wijt hetseksschandaal waar haar man in verwikkeld is aan een ,,reusachtigerechtse samenzwering''. Onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, die hetonderzoek naar de president leidt, noemt die uitspraak ,,nonsens''.

Clinton: geen seksuele relatie, geen meineed
27 JAN. President Clinton heeft gisteren met kracht ontkend dat hij een seksuele verhouding heeft gehad met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky of dat hij haar heeft aangespoord daarover onder ede te liegen.

Delen uit de 'Lewinsky-tapes' van Newsweek
26 JAN. Linda Tripp nam gesprekken op band op die ze met haar 'vriendin' Monica Lewinsky voerde over de seksuele verhouding met president Clinton. Delen uit de 'Lewinksy-tapes' zoals ze op de website van Newsweek verschenen.

Iran maakt zich vrolijk om affaire-Clinton
26 JAN. De problemen waarin de Amerikaanse president Clinton is terechtgekomen, hebben in Iran voor vrolijkheid gezorgd. In een hoofdartikel schrijft de krant Iran News dat Clinton aan de vooravond van zijn State of the Union toespraak tot het Congres, een geheel nieuwe betekenis heeft gegeven aan het woord 'unie'.

Vertrouwelingen teruggeroepen naar Witte Huis
26 JAN. President Clinton heeft vertrouwelingen uit zijn vorige regering teruggehaald naar het Witte Huis, om zich beter te kunnen verweren tegen het seksschandaal dat vorige week naar buiten kwam.

Kenneth W. Starr; Streng christelijk aanklager
24 JAN. Als het aan Kenneth W. Starr zélf had gelegen, leidde hij nu een rustig bestaan in het Californische Malibu, als decaan van de juridische faculteit van Pepperdine University.

Populariteit van Clinton gedaald door seksaffaire
WASHINGTON, 24 JAN. De populariteit van president Clinton bij het Amerikaanse publiek heeft een forse deuk opgelopen sinds aantijgingen over een nieuw seksschandaal naar buiten zijn gekomen.

Clintons definitie van seks
24 JAN. Het dagelijkse politieke programma van CNN had er een juridische specialist bijgehaald om de moeilijke vraag te beantwoorden die politiek Washington gisteren bezighield.

Nieuwe affaire draait meer om meineed dan om seks
Een nieuwe seksaffaire kan leiden tot afzetting van president Clinton. Maar ook de bijzondere aanklager Kenneth Starr loopt een risico.
22 JAN. De beschuldigingen tegen president Clinton die Washington gisteren hebben opgeschrikt, zijn van een andere orde van grootte dan de aantijgingen uit eerdere schandalen.

President beticht van meineed; Crisis rond Clinton na nieuwe affaire
22 JAN. President Clinton is gisteren in de ernstigste crisis van zijn presidentschap gestort. Hij wordt ervan beschuldigd in het Witte Huis anderhalf jaar lang een verhouding te hebben gehad met een jonge stagiaire en de vrouw te hebben aangespoord de relatie onder ede te ontkennen.

De zaak-Lewinsky
HET LANG VERBEIDE onderhoud van Israels premier Netanyahu met de Amerikaanse president werd gisteren overschaduwd door nieuwe beschuldigingen naar aanleiding van aan Clinton toegeschreven buitenechtelijke avonturen.

NRC Webpagina's
12 september 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad