NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

'Lewinsky' naar Hooggerechtshof VS

Door onze correspondent

WASHINGTON, 29 MEI. Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die de Amerikaanse president Clinton aan een strafrechtelijk onderzoek onderwerpt, heeft gisteren de hulp van het Hooggerechtshof ingeroepen. Deze opmerkelijke stap van Starr, bedoeld om verdere vertraging van zijn onderzoek te voorkomen, wekt sterke herinneringen op aan het Watergate-schandaal, dat in 1974 leidde tot de val van president Nixon.

Starr vroeg het Hof gisteren om met spoed een oordeel te vellen over zijn meningsverschil met de president over diens recht om bepaalde gesprekken met zijn medewerkers geheim te houden op grond van het zogeheten beginsel van executive privilege. Starr gaat onder meer na of Clinton een verhouding heeft gehad met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky, of hij daarover onder ede gelogen heeft in het proces van Paula Jones, en of hij Lewinsky tot meineed heeft aangezet danwel anderszins de rechtsgang heeft tegengewerkt.

Woensdag werd bekend dat een lagere rechter, Norma Holloway Johnson, heeft geoordeeld dat de zaak die Starr onderzoekt zo belangrijk is, dat Clintons medewerkers Bruce Lindsey en Sidney Blumenthal niet kunnen weigeren over hun gesprekken met de president te getuigen. Advocaten van Clinton hebben laten weten dat zij van plan zijn tegen die uitspraak in beroep te gaan.

Maar Starr stelt nu voor om de hele procedure voor het Hof van Beroep over te slaan, en de zaak meteen voor te leggen aan de hoogste instantie: het Hooggerechtshof. Dat is een hoogst uitzonderlijke procedure, die de afgelopen halve eeuw slechts een handvol keren is toegepast. Aanklager Leon Jaworski maakte er in 1974 in het Watergate-schandaal gebruik van, om de toenmalige president Nixon te dwingen de bandopnames van zijn gesprekken in de Oval Office zou vrijgeven.

Clinton heeft herhaaldelijk geprobeerd om overeenkomsten tussen zijn zaak en die van Nixon te ontkennen. Maar zowel rechter Johnson als Starr hebben gewezen op de overeenkomsten, vooral in verband met het beroep op executive privilege.

Als het Hooggerechtshof ingaat op Starrs verzoek kan het meningsverschil binnen enkele weken beslecht zijn. Medewerkers van Clinton hebben Starr menigmaal verweten dat hij te veel tijd neemt voor zijn onderzoek, maar het Witte Huis neemt tegelijkertijd de ene stap na de andere om de zaak verder te vertragen.

Starr stelt nu voor dat de opperrechters eind volgende maand de mondelinge argumenten van beide partijen horen, omdat het ,,in het landsbelang is dat de zaak zo snel mogelijk opgelost wordt''. In 1974 had het Hooggerechtshof na het horen van de argumenten nog ruim twee weken nodig om tot een oordeel te komen - Nixon moest de bandjes overdragen en trad kort daarna af.

In Los Angeles moest Lewinsky gisteren in opdracht van Starr bij een kantoor van de FBI vingerafdrukken laten afnemen.

NRC Webpagina's
29 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad