NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

President is nu verder in het nauw gedreven

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL

Of president Clinton de affaire-Lewinsky zal overleven, is niet goed te beoordelen zolang niet bekend is wat voor belastend materiaal aanklager Starr heeft verzameld. Grote vraag is: waar stuurt Starr op aan?

WASHINGTON, 29 JULI. Het besluit van Monica Lewinksy als getuige mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek van Kenneth Starr is een doorbraak voor de onafhankelijke aanklager. Zes maanden nadat de affaire aan het rollen werd gebracht, kan Starr nu eindelijk rekenen op de getuigenis van de vrouw die in het hele schandaal, naast president Clinton, de hoofdrol speelt.

Wat voor Clinton de gevolgen zullen zijn van Lewinsky's stap is nog moeilijk te zeggen. Hij is er zeker verder door in het nauw gedreven. Of hij de zaak politiek kan overleven is niet goed te beoordelen, zolang niet bekend is wat voor belastend materiaal Starr over hem heeft verzameld. De verklaringen die Lewinsky voor de grand jury zal afleggen kunnen de geloofwaardigheid van Clinton ondergraven. Maar na de lange reeks getuigen die Starr de afgelopen maanden heeft gehoord, beschikt hij naar verwachting over méér belastend materiaal over de president.

Niet alleen voor pers en publiek is de grote vraag waar Starr op aanstuurt, ook het Witte Huis tast daarover in het duister. Dat maakt het voor Clinton extra riskant om gehoor te geven aan de dagvaarding van Starr. Als de president instemt met een verhoor voor de grand jury, weet hij niet waar de aanklager hem mee zal confronteren. Anders dan zijn critici vaak suggereren, lijkt Starr zich allerminst beperkt te hebben tot de vraag of Clinton en de voormalige stagiaire een seksuele verhouding hebben gehad. Lewinsky lijkt die vraag nu bevestigend te beantwoorden, waarmee ze zowel de verklaring tegenspreekt die Clinton onder ede aflegde tegenover de advocaten van Paula Jones, als zijn stellige ontkenning een paar weken later op de televisie (,,Ik had geen seksuele relatie met die vrouw, mevrouw Lewinsky'').

Tot opluchting van het Witte Huis blijft Lewinsky ontkennen dat Clinton haar met zoveel woorden heeft aangemoedigd om te liegen. Maar daarmee is voor de president het gevaar van een klacht wegens aanzetten tot meineed of obstructie van de rechtsgang niet geweken.

Pagina 4: Starr lijkt te hebben geleerd van kritiek

Wat zal Lewinsky de grand jury bijvoorbeeld vertellen over de betrokkenheid van de president bij de pogingen om werk voor haar te vinden in New York? Was dat een beloning voor haar gezworen schriftelijke verklaring dat er geen sprake was van een verhouding? En waarom bracht ze kadootjes die ze van de president had gekregen terug naar diens secretaresse? Was dat om, in antwoord op een dagvaarding, naar waarheid te kunnen zeggen dat ze geen kadootjes van hem in haar bezit had? En had ze dit alles met de president of zijn medewerkers besproken?

De Lewinsky-zaak is slechts een deel van Starrs onderzoek naar eventuele misdrijven die door Clinton zijn begaan. In de vier jaar dat Starr onafhankelijk aanklager is, heeft hij zich verdiept in een reeks schandalen, van 'Whitewater' (malversaties rond een verliesgevend onroerend-goedproject van de Clintons ) tot de honderden FBI-dossiers over Republikeinen die opdoken in het Witte Huis, de documenten van Hillary Clinton die twee jaar nadat ze opgeëist waren, opeens in het Witte Huis werden gevonden en nog een aantal kwesties. In al die zaken zoekt Starr naar een patroon van tegenwerking van de rechtsgang. Als het hem lukt zo'n patroon aan te tonen, is de Lewinksy-affaire meer dan een ongelukkige kwestie die draait om de intieme betrekkingen van twee volwassen mensen die daar geen ruchtbaarheid aan willen geven. Dan is de Lewinsky-affaire het sluitstuk van een ernstiger zaak die het Congres moeilijk naast zich neer kan leggen.

Starr heeft de afgelopen jaren een aantal juridische, en veel politieke blunders begaan. Zijn overijverige aanpak maakte hem tot een makkelijk doelwit van kritiek. Maar hij lijkt geleerd te hebben. Aan het vijf uur durende gesprek dat zijn staf maandag voerde met Monica Lewinsky nam ook Starr's adviseur voor ethische zaken, Sam Dasch, deel. Deze ervaren jurist speelde niet alleen een hoofdrol in het onderzoek naar president Nixon in het Watergate-schandaal (Dasch was juridisch adviseur van de commissie van onderzoek van de Senaat), hij is ook een Democraat. Starr zal hem nog hard nodig hebben, als hij de indruk wil bestrijden dat hij uit politieke motieven een heksenjacht tegen president Clinton aanvoert.

NRC Webpagina's
29 juli 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad