NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

januari 1999  | december 1998  | november 1998 | oktober 1998 | september 1998 | augustus 1998

Actueel

Opnieuw Lewinsky op Gore's grote dag
(18 augustus 2000)
Vlak voordat presidentskandidaat Al Gore gisteravond zijn acceptatie-speech begon voor de Democratische Conventie, is uitgelekt dat onafhankelijk aanklager Robert Ray een onderzoeksjury bijeen heeft geroepen om zich te buigen over strafbaar gedrag van president Clinton tijdens het Lewinsky-schandaal.

Hillary: overspel Bill wegens jeugdtrauma
2 AUGUSTUS. Hillary Clinton wijt de zwaktes en ontrouw van haar man onder meer aan een moeilijke jeugd. Dat zegt de presidentsvrouw in een interview met het nieuwe Amerikaanse tijdschrift Talk.

Linda Tripp aangeklaagd
31 JULI. Linda Tripp is gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor de onrechtmatige bandopnames die ze maakte van haar telefoongesprekken met Monica Lewinsky. De heimelijke opnames brachten de verhouding van Lewinsky met president Clinton aan het licht en leidden uiteindelijk tot de impeachment van de president.

Clinton krijgt boete van ruim 90.000 dollar
30 JULI. President Clinton moet een boete van ruim 90.000 dollar betalen voor zijn valse getuigenis over zijn verhouding met Monica Lewinsky. Dat heeft een Amerikaanse rechter gisteren bepaald.

Misleiding over seks: Clinton minachtte rechtbank
13 APRIL. President Clinton is gisteren schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank. Rechter Susan Webber Wright bepaalde in Little Rock, Arkansas, dat Clinton in januari 1998 welbewust een valse getuigenis heeft afgelegd toen hij tegenover de advocaten van Paula Jones onder ede verklaarde geen seksuele relatie te hebben gehad met de stagiare Monica Lewinsky.

"Het jaar van Monica"
(Fotoserie) Een overzicht van de populariteit van president Clinton tijdens de Lewinsky-affaire.

Clinton vrijuit in Lewinsky-affaire
13 FEBR. De Amerikaanse Senaat heeft president Clinton gisteren vrijgesproken van de twee beschuldigingen waarvoor hij terecht stond in het impeachmentproces. Kort daarna bood Clinton het Congres en het Amerikaanse volk verontschuldigingen aan voor zijn gedrag in de affaire-Lewinsky.

Het politieke klimaat in VS is vergiftigd
Dertien maanden lang heeft de Amerikaanse politiek in het teken van impeachment gestaan. Het schandaal heeft het politieke klimaat vergiftigd en, in het verlengde van een grote onverschilligheid bij het publiek, het cynisme onder de Amerikaanse burgers over het optreden van hun politieke leiders vergroot.

Hoe nu verder met partijen in schandaal?
13 FEBR. Weer is het Clinton gelukt. Ook de grootste bedreiging van zijn presidentschap heeft hij overleefd. Maar het schandaal dat hem te kijk zette als leugenaar, en dat hem over de hele wereld tot onderwerp van schuine moppen maakte, heeft zijn geloofwaardigheid zwaar aangetast.

Eindspel impeachment: wat doet Clinton?
12 FEBR. Over de afloop van het impeachment-proces bestaat in Washington geen spanning meer, maar over de vraag hoe president Clinton op zijn vrijspraak zal reageren wel. Toont hij berouw, triomfalisme of strijdlust, is de grote vraag.

'Moeder' Linda Tripp: ik deed het voor Monica
12 FEBR. Zij is een van de meest gehate vrouwen van Amerika, een symbool van verraad. Maar Linda Tripp geeft niet op. Nu president Clinton bijna is vrijgesproken, doet de vrouw die het allemaal op gang bracht, een nieuwe poging haar naam te redden. Gisteren in een interview met The New York Times, vandaag en maandag op de televisie.

Starr verdacht van liegen
11 FEBR. Terwijl de Amerikaanse Senaat aanstuurt op vrijspraak van president Clinton in het impeachment-proces, heeft het ministerie van Justitie besloten om een onderzoek in te stellen naar de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Dat onderzoek kan leiden tot Starrs afzetting, als aanwijzingen kloppen dat hij in de Lewinsky-zaak de richtlijnen van Justitie heeft overtreden.

Steun voor berisping Clinton slinkt in Senaat
11 FEBR. Het besluit van Justitie om Kenneth Starr aan een officieel onderzoek te onderwerpen, richt zich volgens The New York Times in de eerste plaats op aanwijzingen dat Robert Rosenzweig, een medewerker van Starr, meerdere gesprekken had met advocaat Jerome Marcus, die werk verrichtte voor de raadslieden van Paula Jones.

Amerika maakt kennis met alerte, beheerste Lewinsky
8 FEBR. Daar was ze dan eindelijk: beheerst, alert en zelfverzekerd. Voor het eerst kon de wereld Monica Lewinsky zien en horen spreken over haar verhouding met president Clinton en het schandaal dat daaruit ontstond. De voormalige stagiaire bleek alleszins gewaagd aan de aanklager die haar ondervroeg.

Democraten sturen aan op berisping Clinton
8 FEBR. Democraten in de Amerikaanse Senaat voeren de druk op hun Republikeinse collega's op om president Clinton zwaar te berispen, als hij in het impeachment-proces wordt vrijgesproken.

Lewinsky niet naar Senaat, video openbaar
5 FEBR. Monica Lewinsky zal niet in levende lijve getuigen in het impeachment-proces van president Clinton. Wel zullen morgen in de Senaat video-fragmenten worden vertoond van het verhoor dat een van de aanklagers Lewinsky maandag heeft afgenomen.

Clintons weten Chelsea niet uit pers te houden
5 FEBR. Met een bittere verklaring hebben president Clinton en zijn vrouw Hillary hun ,,diepe teleurstelling'' uitgesproken dat het roddelblad People een omslagartikel heeft gewijd aan hun dochter Chelsea. Het blad doorbreekt daarmee de ongeschreven regel dat de media zich terughoudend opstellen in hun berichtgeving over de bijna 19-jarige presidentsdochter.

Aanklager Starr drinkt op Clinton
2 FEBR. Terwijl Monica Lewinsky zich dit weekeinde in haar hotel in Washington voorbereidde op haar verhoor, zaten enkele andere spelers in het impeachment-proces aan bij een feestelijk diner, elders in de stad. De president en zijn vrouw hadden afgezegd, maar de meeste partijen in het impeachment-proces waren bij het jaarlijkse diner-in-smoking van de Alfalfa Club vertegenwoordigd.

President maakt Lewinsky bij verhoor excuses
2 FEBR. De advocaten van president Clinton in het impeachment-proces hebben Monica Lewinsky gisteren namens de president verontschuldigingen aangeboden. Dat gebeurde tijdens een verhoor dat Lewinsky, in aanwezigheid van Clintons advocaten, werd afgenomen door een van de aanklagers in het proces.

Ultrarechts wil Clinton uitschakelen
2 FEBR. De serieuze Amerikaanse pers heeft zich in de Lewinsky-affaire niet alleen laten leiden door laag-bij-de-grondse sentimenten, maar is ook blind geweest voor de rol van het omvangrijke netwerk van ultrarechtse Clinton-haters, meent A. Spoor. Organisaties uit het zuiden van de Verenigde Staten hebben vaak openlijk tegen de president gecomplotteerd en lijken pas een eind aan hun intriges te willen maken als zij de president voorgoed hebben uitgeschakeld.

Senaat hoort Lewinsky
1 FEBR. De Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr overweegt om Bill Clinton nog tijdens zijn presidentschap in staat van beschuldiging te laten stellen, als eerste stap in een strafzaak.

NRC Webpagina's
18 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad