NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

De president...

HEEL LANG HEBBEN de woordvoerders van de Amerikaanse president en Clinton zelf volgehouden dat hij zich niet liet afleiden door de zaak-Lewinsky en dat hij zich geheel aan de staatszaken wijdde. Die stelling is steeds minder geloofwaardig geworden. De man en zijn gezin zouden wel van staal moeten zijn indien zij ongevoelig bleven voor de verhalen van een voormalige stagiaire in het Witte Huis over haar erotische escapades met het staatshoofd.

Clinton is al veel langer object van vrouwengeschiedenissen - waarvan hij er tot nog toe één omfloerst heeft toegegeven: tijdens de verkiezingscampagne van 1992. Toen was het de verzoenende en stoïcijnse houding van Hillary Clinton die de kandidaat redde. Ook in de Lewinsky-zaak heeft de First Lady getoond zich niet te laten intimideren door de roddel en achterklap die deze zaak omgeeft. Maar de onaandoenlijkheid en onverzettelijkheid van het echtpaar Clinton zal, nu de stagiaire voor de grand jury getuigenis zal afleggen, steeds moeilijker zijn vol te houden.

CLINTON IS NIET alleen president van de Verenigde Staten en als zodanig opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten. Daarvan afgeleid is zijn grote invloed op zaken die nagenoeg alle landen van de wereld raken. Weliswaar is met de ineenstorting van de Sovjet-Unie de directe bedreiging van West-Europa en van de Atlantische wereld als geheel verdwenen, maar daar zijn tal van ernstige vraagstukken voor in de plaats gekomen waarin Amerika en dus zijn president een beslissende rol speelt. Of het nu gaat om de burgeroorlog in Kosovo, de gewapende vrede in Bosnië, de oplopende spanning rondom Cyprus, de impasse in het vredesproces in het Midden-Oosten, het in bedwang houden van Saddam Hussein, de dreiging die uitgaat van nieuwe Iraanse raketten, de financiële crises in Rusland en in het Verre Oosten, de failed states in Afrika - steeds weer kijkt de wereld om naar de man in het Witte Huis aan Pennsylvania Avenue, nieuwsgierig naar wat zijn reactie zal zijn. In die zin is er weinig veranderd sinds het einde van de Koude Oorlog. Maar van een president die dagelijks wordt achtervolgd door de speciale justitie, kan menselijkerwijs niet worden verwacht dat hij de nodige concentratie op zijn werk opbrengt.

NATUURLIJK, impeachment, afzetting van de president door het Congres, staat niet voor de deur. Naar het zich nu laat aanzien, zal het nog wel enkele maanden duren voor duidelijkheid ontstaat. Clinton zelf bijvoorbeeld wordt geacht niet voor hij begin september terugkeert van een reis naar Rusland en Ierland aan de hem overhandigde dagvaarding van speciale aanklager Kenneth Starr gehoor te willen geven om voor de grand jury getuigenis af te leggen.

De Amerikaanse commentaren staan inmiddels bol van de zelfgenoegzaamheid. Waar is buiten de VS het land waar het staatshoofd als een gewone burger wordt behandeld wanneer het erom gaat verantwoording af te leggen over zijn persoonlijk gedrag? Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat de Amerikaanse president geen gewone burger is, al was het maar wegens de bijzondere verantwoordelijkheden die hij heeft voor zijn land maar ook voor de wereld daarbuiten.

NRC Webpagina's
29 juli 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad