Donderdag 22 juli 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletjeTegenspraak: Provinciebestuur als bankier?
bolletjeHet jaarverslag van de BVD
bolletjeOp 11 augustus zet een zonsverduistering Europa in het donker.
bolletje De koersdaling van de euro en vergeefse peptalk in Economie voor jou.
bolletje De beste mensen in de City of London: geld is niet het issue in Z.
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Suriname
Dossier Tour de France 1999
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )
Internetgids

VN - 10 weken voor maar.......
Jaarverslagen Kompas


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Kosovaren leven vooral van geld uit buitenland
Een inwoner van het dorp Celina in Kosovo neemt afscheid van 73 dorpsgenoten wier lichamen zijn opgegraven uit dertien verschillende massagraven in en rond het dorp. De dorpelingen missen nog driehonderd mensen.
(Foto AP)

* Topambtenaar zet aan tot 'bankieren'
Een topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog april dit jaar gemeenten gewezen op de voordelen van het nemen van risico's bij bankieren op de geldmarkt. De topambtenaar, plaatsvervangend directeur-generaal openbaar bestuur C. Schouten, is in het dagelijks leven belast met de controle van het rijk op het financieel beheer van lagere overheden.

* Zware crimineel wordt knecht
Op de boerderij leren zware criminelen wat werken en gezag is. Een harde oplossing nu een taakstraf te 'soft' wordt geacht.

* Kabinet vraagt bedrijven om steun voor Betuwelijn
Het kabinet heeft het bedrijfsleven nogmaals nadrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de bouw en de exploitatie van de Betuwelijn. In een vandaag vrijgegeven consultatiedocument schetsen de ministers Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en Zalm (Financiën) een rooskleurig beeld van de mogelijkheden die de Betuwelijn het bedrijfsleven biedt.

* Koninklijk huis gaat Internet op
Het koninklijk huis krijgt dit najaar een eigen site op Internet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

* Kosovaren leven vooral van geld uit buitenland
Het dagelijkse leven hervat in Kosovo zijn gang, moeizaam en haperend. Waar leven de Kosovaren van, zo kort nadat ze tijdens de 'etnische zuivering' alles zijn kwijtgeraakt?

*
De Draad - interview in beeld en geluid
Harry de Wit over de explosie van interactieve keuzemogelijkheden
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Scoot - Moe

Krekel
Krekel
Nimby? Niet
in mijn achtertuin!

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

* Taiwans president werd een brokkenpiloot
Onder president Lee Teng-hui ontwikkelde Taiwan zich tot een democratisch en welvarend land. Aan het eind van zijn regeerperiode lijkt de hunkering naar erkenning Lee te machtig zijn geworden. Gevolg: opnieuw ruzie met China.

* Fischer loopt op eieren in Turkije
De Duitse minister Joschka Fischer voert in Turkije een delicate diplomatieke missie uit. De relaties tussen beide landen zijn belast. Maar ze kunnen het zich niet permitteren gebrouilleerd te blijven.

* Wij hebben een naam hoog te houden
Uit gegevens van onder meer de Kamer van Koophandel in Amsterdam blijkt dat Nederland een rol heeft gespeeld bij de uitbouw van het vermogen van de Soeharto's. Indonesische bedrijven waarin kinderen van Soeharto aanzienlijke belangen hebben, wisten met name halverwege de jaren negentig via Nederlandse financieringsmaatschap- pijen vele honderden miljoenen dollar aan te trekken op de internationale kapitaalmarkt.

* Winst Philips in meeste divisies lager
De winstmarges van de meeste activiteiten van Philips zijn in het tweede kwartaal van dit jaar teruggelopen. Het elektronicaconcern verwacht dat de marges in de tweede helft weer zullen oplopen. Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers daalde met 6 procent tot 93,60 euro. In de periode april tot en met juni realiseerden alleen automatiseerder Origin en de divisie consumentenelektronica een verbetering van de marges. De lagere marges in belangrijke divisies als licht en halfgeleiders resulteerden in een winstdaling van 28 procent tot 274 miljoen euro (ruim 600 miljoen gulden), minder dan de ruim 300 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend.

* De winnaar heeft veel vrienden
De Tour de France stond de afgelopen dagen in het teken van doping. De verhalen in Le Monde blijken achteraf een tikje overdreven. Maar de geur van verboden middelen zal de wielersport blijven kenmerken.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Uit balans
DE KOOPLUST VAN de Amerikaanse consument mag de wereldeconomie het afgelopen jaar dan van een recessie hebben gered, de grenzen van wat de VS voor de rest van de wereld kunnen doen zijn nu ook in economisch opzicht nabij. Deze week werd bekend dat in mei het Amerikaanse handelstekort met 21,3 miljard dollar een recordhoogte had bereikt. De koers van de dollar is hoog, en dat heeft het Europa en Azië mogelijk gemaakt de Amerikaanse markt te gebruiken voor hun economisch herstel.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.