U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

Z O M E R   T V :
Vormpjes
"Form follows function", zei mijn moeder altijd, maar in Hilversum trekken ze zich daar niets van aan. Met de samenwerking tussen de zendgemachtigden wil het, ondanks 'netmanagers' niet vlotten, maar in één opzicht is de verbroedering jammer genoeg compleet. Vormpjes. Ze zijn er dol op, onze televisiemakers. Ik heb er een sport van gemaakt om precies op het moment, waarop de nieuwslezer van het journaal "Goedenavond dames en heren" zegt, het geluid weer aan te zetten. Zo maak je van de nood dan maar een deugd: als ik die hysterische en opdringerige tune die aan de groet vooraf gaat, maar niet hoef te horen. Vroeger begon het journaal met een gongslag, net als de mis. Zoals het hoort.


T V   V O O R A F :


Bang voor Franco
Van Francisco Franco de Bahamonde, een van de weinige dictators in het naoorlogse Europa die erin slaagden bijna veertig jaar aan de macht te blijven, zijn nog maar weinig serieuze studies verschenen. Sinds zijn dood in 1975 is Spanje vooral bezig geweest een aanvankelijk broze democratie stevig in het zadel te krijgen, daarbij geholpen door historici (Spaanse en buitenlandse) die vanaf het begin van de jaren zeventig - toen het Franco-regime op zijn einde liep - nog eens de Spaanse burgeroorlog in kaart brachten. Het resultaat was veel nieuw materiaal over de aanloop naar de oorlog en de kleine, getergde generalissimo Franco, die daar zegevierend uit tevoorschijn kwam. De Britse historicus Hugh Thomas zag zich door die grote hoeveelheid nieuwe gegevens genoodzaakt een geheel herziene editie van zijn standaardwerk The Spanish Civil War het licht te doen zien. Het resultaat van de verschillende historische studies was ook een beter inzicht voor de Spanjaarden zelf in hun eigen geschiedenis van voor de dictatuur, die veertig jaar lang zo efficiënt vertekend was door het Franco-regime.


F I L M   V O O R A F :


The Last Supper
Als uitnodiging voor debat had ik 'm wel vaker gehoord, maar het blijft een aardige vraag. Stel dat u in de tijd kunt reizen. U belandt in een Weens koffiehuis in 1909 en treft daar een berooide aspirant-schilder die al twee keer is afgewezen bij de Academie voor Schone Kunsten. U weet dat deze man later onheil over de wereld zal brengen. Doet u gif in zijn Schnapps of niet?


NRC Webpagina's
22 JULI 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)