U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Koninklijk huis gaat Internet op
Het koninklijk huis krijgt dit najaar een eigen site op Internet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Op de Internet-site zal actuele informatie worden gegeven over staatsbezoeken van leden van het koninklijk huis en over evenementen die leden van het Huis van Oranje-Nassau zullen bijwonen.

Veel mediatips voor weinig geld
Het nieuwe gratis dagblad Sp!ts looft een laptop zesduizend gulden uit voor een harde nieuwstip.

AOL overtreft verwachtingen
Interbedrijf America Online (AOL) heeft vorig kwartaal zijn winst bijna zien verdrievoudigen tot 156 miljoen dollar, na een winst van 58 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft America Online, de grootste Internetprovider van de wereld, gisteren gemaakt. De winst overtrof de verwachtingen van analisten. Zij hadden een winst per aandeel van 11 dollarcent verwacht. De winst bleek gisteren uit te komen op 13 dollarcent per aandeel. De winst werd bekendgemaakt bij het sluiten van de beurs, toen het aandeel met ruim 1,5 procent was gestegen naar ruim 115 dollar.

Compaq: 'Batterij laadt op terwijl U tikt'
De Amerikaanse computerfabrikant Compaq heeft in de Verenigde Staten een patent aangevraagd op een uitvinding die ervoor zorgt dat een batterij in een laptop wordt opgeladen terwijl op het toetsenbord wordt getikt. Daardoor kan ruim zeven uur langer zonder stroom op de laptop worden gewerkt.

Telecom geeft groei economie flinke zet
De auto- en telecommunicatiesector hebben de economische groei in Nederland een belangrijke impuls gegeven. In het eerste kwartaal steeg de bedrijvigheid in Nederland met 3 procent, hetgeen overeenkomt met eerdere schattingen.

Reclame geen kunst
David Ogilvy, de beroemdste reclameman ter wereld, is gisteren op 88- jarige leeftijd overleden in het middeleeuwse kasteel ten zuiden van Parijs dat hij de laatste 25 jaar bewoonde. Hij was oprichter van een van de grootste internationale ketens van reclamebureaus, maar werd vooral bekend door een aantal boeken waarin hij zijn ideeën over succesvolle reclame vastlegde in daadkrachtige bewoordingen.

Met dank aan Jerry Springer
Het vanaf 30 juli op de Amsterdamse beurs genoteerde SBS is hard op weg het grootste mediabedrijf van Europa te worden. Maar overnameperikelen in Oost-Europa kunnen nog roet in het eten gooien.

Oud en wijs
Zo'n vier jaar geleden overleden kort na elkaar Bep en Leo. Ze liepen tegen de negentig en hadden het wel zo'n beetje gezien op aarde, ook al waren ze na zestig jaar huwelijk nog steeds verliefd op elkaar en deed het afscheidnemen hun pijn. Leo droeg altijd keurige pakken, vertelde moppen, citeerde Thomas Mann en raakte in extase als hij een opera van Mozart hoorde. Bep was halfblind en opstandig, maar nog in alles en iedereen geïnteresseerd. Na het lezen van Vrij Nederland van deze week lijkt het wel of Bep en Leo de laatsten in hun soort waren.

Mystieke sekte in China officieel verboden
De in China zeer populaire mystieke sekte Falun Gong is sinds vanochtend officieel verboden. In een verklaring, die vanochtend werd voorgelezen voor de staatstelevisie, stelt de regering in Peking dat Falun Gong (Wiel van de Wet) geen officiële erkenning heeft en dus een illegale organisatie is, die zich schuldig maakt aan het verspreiden van "bijgeloof en verdorven gedachten" en het ondermijnen van de maatschappelijke stabiliteit. De afgelopen dagen zijn de autoriteiten een grootscheepse campagne begonnen tegen Falun Gong waarbij naar schatting 70 sekteleden in verschillende steden werden opgepakt. Die arrestatiegolf heeft massale protestbijeenkomsten uitgelokt, waarbij tienduizenden sympathisanten van de sekte op de been kwamen, en waartegen de politie op sommige plekken hardhandig optrad. Via internet (http://falundafa.org) heeft Falun Gong, ook wel Falun Dafa genoemd, noodkreten de wereld ingezonden. Het probleem voor Peking is, dat ook veel partijleden de sekte aanhangen.

Bangemann wacht nog
De voormalige Eurocommissaris Bangemann is gisteren ondanks een eerdere aankondiging nog niet aangesteld als adviseur in de raad van bestuur van het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Dat hebben anonieme bronnen binnen de onderneming gemeld aan de Spaanse pers. Bangemann stapte onlangs op als commissaris voor industriebeleid omdat hij in dienst treedt bij Telefónica. De 15 lidstaten van de Europese Unie besloten daarop dat Bangemann zich moeten verantwoorden voor het Europese Gerechtshof. Zij vrezen dat de Duitser misbruik kan maken van gevoelige informatie over concurrenten waarover hij als commissaris beschikte.

Amazon.com op verlies
De Amerikaanse internetboekhandel Amazon.com is dieper in de rode cijfers beland. In het tweede kwartaal werd uit gewone bedrijfsuitoefening een verlies geleden van 82,8 miljoen dollar (173,8 miljoen gulden) tegenover 17 miljoen dollar in dezelfde periode het jaar ervoor. De omzet verdrievoudigde echter bijna tot 314,4 miljoen dollar. Amazon.com investeerde dit jaar fors in uitbreiding van zijn assortiment. Naast boeken en cd's is het nu ook mogelijk speelgoed en elektronica via het internet te bestellen.

Bibliotheken
Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft een stuurgroep ingesteld die gaat uitzoeken welke taken en functies de openbare bibliotheken moeten verrichten en op welk niveau. De Raad voor Cultuur stelde vorig jaar een ingrijpende herziening van bibliotheekwerk voor. Wil de 'bieb' dé publieke toegang tot informatie blijven, dan moet er beter worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen. (ANP)


Het idee van rondsurfen op internet is dat je allemaal feitjes tegenkomt waarnaar je niet op zoek was, maar die, nu je ze gevonden hebt, toch wel aardig zijn om te weten. De echt luie surfer wordt in die behoefte voorzien binnen één site vol nutteloze kennis. Met onder meer trivia-quizzen, discussies over welke kant van aluminiumfolie boven moet en een willekeurige-feitjes-generator ('de helft van alle varkens woont in China'). (www.uselessknowledge.com)

NRC Webpagina's
22 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)