U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links


Reacties

Achtergrond

Telfort betichtte bieder Versatel van 'wangedrag'
(29 juli 2000)
Telecombedrijf Telfort heeft branchegenoot Versatel vorige week schriftelijk gewaarschuwd voor 'wangedrag' bij de telecomveiling in het Scheveningse Kurhaus die toen nog in volle gang was. Dat blijkt uit correspondentie die het ministerie van Verkeer en Waterstaat gisteravond heeft vrijgegeven.

Telfort leest Versatel stevig de les
(29 juli 2000)
Telfort liet Versatel schriftelijk in forse bewoordingen weten dat het uit de telecom-veiling moest stappen, zo blijkt.

Telecomveiling eindigt tumultueus
(25 juli 2000)
De telecom-veiling in het Scheveningse Kurhaus is gisteren op tumultueze wijze geëindigd. De veiling heeft de staat ongeveer 6 miljard gulden opgeleverd, veel minder dan verwacht.

Telecom-soap krijgt nog een juridisch staartje
(25 juli 2000)
Een vermeende dreigbrief aan het adres van Versatel heeft het bedrijf doen besluiten uit de telecomveiling te stappen. De overheid houdt vol dat de veiling ordelijk is verlopen.

Zalm moet gaan plussen en minnen
(25 juli 2000)
Precies twee maanden geleden verklapte minister Zalm (Financiën) een geheim. "Ik reken op 30 tot 35 miljard gulden. Ik reken er niet alleen óp, ik reken er ook mee", zei hij. Dertig miljard gulden minimaal.

'Staatsschuld verlagen met opbrengst veiling'
(18 juli 2000)
De opbrengst van de veilingen van de frequenties voor mobiele telefonie moet "met de hoogste voorrang en bij voorkeur volledig" gebruikt worden voor aflossing van de staatsschuld of voor fondsen voor ouderen.

Bieden op licenties krijgt vaart
(11 juli 2000)
Na drie dagen bieden komt de veiling van de Nederlandse vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) op gang. Gisteravond was voor de vijf vergunningen in totaal 255,1 miljoen gulden geboden. Vorige week stokte de teller op 113,1 miljoen gulden.

Coalitie bezorgd over veiling telefonie
(10 juli 2000)
De drie regeringspartijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het verloop tot nu toe van de veiling van vergunningen voor mobiele telefonie. Ze willen zo nodig een onderzoek naar de veiling.

De duivel zit in de details
(8 juli 2000)
De veiling van vergunningen voor mobiele telefonie beleefde gisteren zijn tweede dag. Maar nu al lijkt het erop dat er een weeffout zit in de spelregels. En dat één biedende partij de spelregels niet goed heeft gelezen.

Versatel is de gebeten hond
(7 juli 2000)
Versatel speelt de hoofdrol in de veiling van frequenties die gisteren is begonnen. De andere vijf bieders zien het bedrijf liever eerder dan later verdwijnen.

Telecombedrijven passen op veiling
(6 juli 2000)
De partijen die meedoen aan de Nederlandse veiling van vergunningen voor mobiele telefonie vinden de aanvangsprijzen van de vergunningen te hoog. Vijf van de zes deelnemers hebben vanochtend zowel in de eerste als in de tweede ronde geen bod uitgebracht.

'Absurd systeem verdeling van telecomvergunningen'
(6 juli 2000)
Europarlementariër Wim van Velzen heeft scherpe kritiek op de verschillen in Europa bij de verdeling van vergunningen voor UMTS (Internet via de mobiele telefoon).

Veiling licenties telecom: loterij met nietjes
(5 juli 2000)
Kandidaten voor de veiling van licenties voor snelle mobiele telecommunicatie checkten vanmorgen in bij het Kurhaus. Een lage veilingopbrengst heeft voor minister Zalm niet louter nadelen.

KPN stapt veiling in met Hutchison
(4 juli 2000)
KPN en conglomeraat Hutchison gaan in Europa samenwerken bij het verkrijgen en exploiteren van zogeheten UMTS-vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie. Zo'n samenwerking heeft gevolgen voor de Nederlandse UMTS-veiling.

Mobiele telefonie in feite al geveild
(4 juli 2000)
Vijf vergunningen voor mobiele telefonie worden geveild. Maar dankzij slimme constructies dingen nog maar zes partijen ernaar.

'Ben drukt opbrengst veiling'
(30 juni 2000)
Den Haag rekent op 20 miljard gulden bij het veilen van frequenties voor mobiele telefonie. Maar Britse en Nederlandse veilingdeskundigen wijzen erop dat het Nederlandse veilingontwerp tot een veel lagere opbrengst zal leiden.

Duitsers willen deel Nederlandse telefoonmarkt
(29 juni 2000)
Deutsche Telekom neemt een meerderheidsbelang in het Nederlandse Ben, aanbieder van mobiele telecommunicatie. De bedrijven gaan met zeven andere kandidaten bieden op een vergunning voor UMTS, de radiofrequentie die de volgende generatie mobiele telefonie mogelijk zal maken.

Noorse interesse in telecomveiling
(10 juni 2000)
Deutsche Telekom en de Noorse telecommunicatiemaatschappij Telenor behoren tot de partijen die in Nederland willen meedingen naar de licenties voor snel mobiel telefoonverkeer die in juli worden geveild. Ook Verstatel, het Canadese TIW, het Finse Sonera en het Australische OneTel hebben zich naar verluidt aangemeld.

Veiling is schadelijk voor bedrijven
(3 juni 2000)
De verwachte hoge opbrengst voor de staat van de veiling van frequenties voor mobiele telefonie, heeft ook een keerzijde. De concurrentiekracht van telecombedrijven kan erdoor worden aangetast, meent Rob van den Hoven van Genderen.

Stop GSM-voordeel in Generatiefonds
(3 juni 2000)
Spenderen, kapitaliseren of beide. Dat lijken de drie keuzemogelijkheden die de overheid heeft voor het kapitaal dat de veiling van GSM-frequenties opbrengt.

Zalm ziet 30 à 35 mld extra door telecom
(26 mei 2000)
De veiling van de telefoonfrequenties en de verkoop van de staatsdeelnemingen in KPN gaat "in ieder geval 30 tot 35 miljard gulden opbrengen".

Zware kritiek op veiling van frequenties
(10 mei 2000)
De Nederlandse overheid zal de telecomsector onnodig beschadigen als zij de veiling van frequenties voor mobiele telefonie in haar huidige vorm doorzet. Dat zeggen de vijf aanbieders van mobiele telefonie - KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben - in een gezamenlijke brief aan de regering.

`Graaimentaliteit op regeringsniveau'
(10 mei 2000)
De vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland protesteren tegen de veiling van nieuwe frequenties. Als de overheid toch doorzet, betalen consumenten honderden guldens per jaar te veel, zegt Libertel-voorzitter De Wit.

Gevecht om mobiel bellen brandt los
(3 mei 2000)
Begin juli worden de frequenties geveild voor de derde generatie mobiele telefonie. Alle Nederlandse mobiele spelers dingen mee, zij het sommigen niet tegen elke prijs.

Concerns azen op UMTS
(3 mei 2000)
KPN, Telfort en Dutchtone en KPN, drie van de vijf huidige aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, willen 'koste wat kost' een zogeheten UMTS-frequentie binnenhalen. De twee andere, Libertel en Ben, zijn wel in zo'n frequentie ge´nteresseerd, maar niet tegen elke prijs.

Telefoonfrequenties leveren miljarden op
(1 mei 2000)
De veiling van frequenties voor mobiele telefoons zal de staat naar verwachting 20 miljard gulden opleveren. Dit geld moet volledig worden besteed aan de aflossing van de staatsschuld.

Ben: UTMS komt te vroeg
(29 maart 2000)
Voor Peter de Weerd, bestuursvoorzitter van telecombedrijf Ben, komt de veiling van de UMTS-frequentie veel te vroeg. Bedrijven missen de technische middelen om er al iets mee te doen, zegt hij.

De Vries: Uitsel frequentieveiling is raar
(29 maart 2000)
Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat vindt de tijd rijp voor een verdeling van de UMTS-frequenties. Heel de wereld is daarmee bezig, dus waarom zou Nederland achterblijven?

NRC Webpagina's
29 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad