U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Telecombedrijven passen op veiling

Door STÉPHANE ALONSO
ROTTERDAM, 6 JULI. De partijen die meedoen aan de Nederlandse veiling van vergunningen voor mobiele telefonie vinden de aanvangsprijzen van de vergunningen te hoog. Vijf van de zes deelnemers hebben vanochtend zowel in de eerste als in de tweede ronde geen bod uitgebracht.

Alleen Libertel heeft in de eerste ronde een bod uitgebracht gelijk aan de aanvangsprijs van 100 miljoen gulden, zo bevestigen verschillende bronnen dichtbij de veiling. Het bedrijf mocht daarom niet meedoen aan de tweede ronde. De overige vier vergunningen waarop niet is geboden, worden nu bijna met de helft in prijs verlaagd, zo staat in het veilingreglement.

Het conglomeraat Hutchison en Nogenta Swedish Acquisition (van het Brits-Amerikaanse telecombedrijf NTL) hebben zich respectievelijk gisteravond en vanochtend teruggetrokken uit de veiling.

De terugtrekking van Hutchison en Nogenta houdt verband met de banden die de bedrijven hebben met respectievelijk KPN en France Telecom, twee partijen die ook deelnemen aan de veiling. France Telecom biedt via zijn dochter Dutchtone. Volgens een Britse woordvoerder van NTL, het moederbedrijf van Nogenta, was het "niet langer in het belang van de aandeelhouders" om aan de veiling deel te nemen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is niet teleurgesteld nu er "iets minder deelnemers" zijn, aldus een woordvoerder. Wel vindt het ministerie het "spijtig" dat er partijen op het laatste moment uit de veiling zijn gestapt. Het vooruitzicht op een hoge opbrengst voor de Nederlandse overheid is hierdoor verder verkleind. Van de tien aanvankelijke deelnemers zijn er nu nog maar zes over. Dit zestal biedt op vijf vergunningen.

Het verloop van de veiling tot nu toe was bijna letterlijk voorspeld door spel- en veilingtheoretici. Volgens deze deskundigen zullen de huidige vijf aanbieders van mobiele telefonie - KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben - hun thuismarkt met hand en tand verdedigen. Aangezien er maar vijf vergunningen zijn, is het voor nieuwkomers vrijwel onmogelijk om voet aan de grond te krijgen in Nederland. Telecombedrijf Versatel uit Amsterdam blijft over als enige nieuwkomer. Het verdere verloop van de veiling is moeilijker te voorspellen en hangt volgens betrokkenen af van de volharding van Versatel. Europarlementariër W. van Velzen heeft evenals Versatel bij de Europese Commissie geklaagd over het gesloten karakter van de veiling. Van Velzen heeft gisteren antwoord gekregen van eurocommissaris Liikanen op schriftelijke vragen. Liikanen is niet van plan om in te grijpen omdat de Nederlandse overheid zich aan de wet heeft gehouden. Wel wordt de Nederlandse veiling scherp in de gaten gehouden, aldus de brief van Liikanen.

NRC Webpagina's
6 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad