U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Noorse interesse in telecomveiling

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 10 JUNI. Deutsche Telekom en de Noorse telecommunicatiemaatschappij Telenor behoren tot de partijen die in Nederland willen meedingen naar de licenties voor snel mobiel telefoonverkeer die in juli worden geveild. Ook Verstatel, het Canadese TIW, het Finse Sonera en het Australische OneTel hebben zich naar verluidt aangemeld.

Dat is de conclusie die twee goed ingelichte telecomadviseurs trekken uit een rondgang in de sector. Deutsche Telekom zoekt met zijn interesse voor de Nederlandse veiling KPN op zijn thuismarkt op. KPN heeft vorig jaar het omgekeerde gedaan met de overname van het Duitse E-Plus.

Het Canadese TIW (Telesystem International Wireless) is één van de meest verrassende kandidaten. Net als bij zijn succesvolle bieding in het Verenigd Koninkrijk wordt dit bedrijf financieel ondersteund door het conglomeraat Hutchison Whampoa uit Hong Kong. Het Nederlandse Versatel zou na aanvankelijke twijfels toch besloten hebben de optie van deelname aan de veiling open te houden.

Als vijfde kandidaat noemen ingewijden een consortium waarvan het Finse Sonera deel uitmaakt, evenals OneTel, een Australische telecomaanbieder die voor een kwart in handen is van mediamagnaat Rupert Murdoch. Telenor biedt mogelijk in samenwerking met een financiële partner of een nog onbekend telecombedrijf. Tot slot doen ook de in Nederland actieve mobiele telecomaanbieders KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben bijna vanzelfsprekend een poging om begin juli definitief tot de veilingprocedure te worden toegelaten.

Telefónica en Telecom Italia Mobile worden in de markt genoemd als voor de hand liggende kandidaten die zich voor zover bekend nog niet hebben gemeld, maar mogelijk samenwerken met een van de genoemde aanbieders.

De namen van de partijen die niet meedoen zijn ook interessant. UPC heeft afgehaakt, naar ver luidt, omdat er op dit moment onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn om naast de miljardeninvesteringen in de kabel nog een andere technologie groots aan te pakken. Ook Worldcom, genoemd als kandidaat voor de op bouw van een Europees zogeheten UMTS-netwerk, heeft afgehaakt. Als de aandelenkoers van deze aanbieder herstelt, ligt het eerder in de lijn der verwachting dat de Amerikanen besluiten een Europese partij in zijn geheel op te kopen. Geïnteresseerde aanbieders verwachten met de beschikbare licenties mobiele netwerken te kunnen bouwen die zo snel zijn dat er onder meer videobeelden over kunnen worden getransporteerd.

NRC Webpagina's
10 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad