U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Vergunningen mobiele telefonie

KPN stapt veiling in met Hutchison

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JULI. KPN en conglomeraat Hutchison gaan in Europa samenwerken bij het verkrijgen en exploiteren van zogeheten UMTS-vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie. Zo'n samenwerking heeft gevolgen voor de Nederlandse UMTS-veiling.

Zowel KPN en Hutchison doen mee aan de veiling die aanstaande donderdag begint. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoekt of er sprake is van ongeoorloofde belangenverstrengeling. Partijen die aan de veiling meedoen moeten onafhankelijk van elkaar bieden, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Deskundigen verwachten dat de Nederlandse veiling veel minder zal opbrengen dan de Britse, die de Britse overheid in totaal ruim 80 miljard gulden opleverde. Een samenwerking tussen KPN en Hutchison zou de theoretische opbrengst van de veiling verder drukken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times willen KPN en zijn Japanse partner NTT Docomo een belang kopen van 35 procent in de Britse dochteronderneming van Hutchison. Die dochter, waar ook het Canadese TIW in zit, heeft onlangs een dure vergunning voor UMTS weten te bemachtigen in Groot-Brittannië.

Via de samenwerking met Hutchison zou KPN zich toegang verschaffen tot de lucratieve Britse markt. Hutchison wil - behalve in Nederland en Groot-Brittannië - UMTS-vergunningen verkrijgen in Duitsland, Frankrijk en België. KPN wilde vanochtend niet zeggen of de samenwerking zich uitstrekt tot Nederland. "Samen met Docomo en Hutchison bekijken we in verschillende Europese landen de mogelijkheden op UMTS-gebied", zei een woordvoerder van KPN. Bronnen binnen de telecomsector achten het waarschijnlijk en logisch dat KPN en Hutchison samen een Nederlandse UMTS-vergunning kopen.

Docomo en KPN willen tussen de 1,5 en 2 miljard dollar (tussen de 3,45 en 4,6 miljard gulden) betalen voor het belang in Hutchison, aldus de Financial Times. KPN zou een belang van 15 procent kopen; NTT Docomo een belang van 20 procent. Hutchison houdt een meerderheid van 58 en TIW krijgt de resterende 7 procent. NTT Docomo heeft al een belang van 19 procent in Hutchison Telephone, de telefoondivisie van het conglomeraat uit Hong Kong. De Japanners maakten onlangs bekend een belang van 15 procent te willen kopen in KPN Mobile, de KPN-dochter voor mobiele telefonie. Die overeenkomst met een waarde van zo'n 4,75 miljard dollar moet morgen worden afgerond.

NRC Webpagina's
4 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad