U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Mobiele telefonie in feite al geveild


Vijf vergunningen voor mobiele telefonie worden geveild. Maar dankzij slimme constructies dingen nog maar zes partijen ernaar.

Door STÉPHANE ALONSO

ROTTERDAM, 4 JULI. Hoe flik je de Nederlandse overheid een kunstje? Vraag het de telecombedrijven die aanstaande donderdag meedoen aan de veiling van vijf vergunningen voor mobiele telefonie (UMTS) en je hebt het antwoord. Nog voordat de veiling goed en wel is begonnen, wordt de koek door de deelnemende partijen al verdeeld.

Aan deze veiling doen officieel acht partijen mee. Dat zijn de bestaande aanbieders van mobiele telefonie (KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben) en drie nieuwkomers: het conglomeraat Hutchison uit Hong Kong, Nogenta Swedish Acquisition (een dochter van het Brits-Amerikaanse belbedrijf NTL) en telecombedrijf Versatel uit Amsterdam.

Een vierde nieuwkomer was Deutsche Telekom, maar dat bedrijf is 'geneutraliseerd'. Ben ging vorige week een slimme alliantie aan met de rijke Duitsers, die afzagen van deelname aan de veiling.

Het ziet er naar uit dat er nog een concurrent afvalt. Aan de vooravond van de veiling onderhandelt KPN met Hutchison over samenwerking op het gebied van UMTS "in verschillende Europese landen". Als die samenwerking zich uitstrekt tot Nederland is het logisch dat een van de twee zich zal terugtrekken uit de UMTS-veiling hier. In dat geval blijven er nog maar twee nieuwkomers over - Nogenta en Versatel.

Dat bedrijven zich hergroeperen om te bieden op UMTS-frequenties is een logische ontwikkeling. Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannie bracht een recordbedrag van 80 miljard gulden op. Telecombedrijven brak het angstzweet uit want stel je voor dat telkens in elk land zulke bedragen op tafel moeten worden gelegd.

Sindsdien luidt samenwerken het devies. Grote 'verliezer' is de Nederlandse overheid. In theorie wordt de opbrengst van de Nederlandse veiling met de dag kleiner.

Zelfs aan 'nieuwkomer' Nogenta Swedish Acquisition kleeft een luchtje. Het bedrijf is onderdeel van het Amerikaans-Britse telrijf NTL, dat voor 25 procent in handerance Telecom. De Fransen doen ook al aan de Nederlandse veiling mee middels hun dochter Dutchtone.

Officieel moeten de deelnemers aan de veiling onafhankelijk van elkaar bieden. Bij een openbare veiling zoals deze is zo'n beperking noodzakelijk om te voorkomen dat partijen het verloop van de veiling kan gaan manipuleren.

Maar France Telecom wedt dus wel via twee paarden - Dutchtone en Nogenta. En heeft daarvoor blijkbaar toestemming gekregen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat - de verkopende partij.

Het ministerie heeft alle bieders aan een onderzoek onderworpen. Maar de regels waaraan partijen moeten voldoen zijn boterzacht, zegt Marc van der Heijden, jurist van Versatel. De dubbele rol van France Telecom kan op ministeriële goedkeuring rekenen zolang Nogenta en Dutchtone geen directe zeggenschap over elkaar hebben, aldus Van der Heijden. Tussen NTL en dochter Nogenta zouden verschillende bv's zijn geschoven om aan die eis te voldoen.

Zo langzamerhand blijft alleen Versatel over als onafhankelijke nieuwkomer. Het telecombedrijf klaagde vorige week op Europees niveau over de Nederlandse veiling. Deze zou zodanig zijn opgezet dat het voor nieuwkomers vrijwel onmogelijk wordt om de Nederlandse markt voor mobiele telefonie binnen te dringen. Ook veilingsdeskundigen wijzen erop dat het veilen van vijf vergunningen in een markt met vijf bestaande spelers nieuwkomers kansloos laat.

NRC Webpagina's
4 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad