U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Zalm moet gaan plussen en minnen

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 25 JULI. Precies twee maanden geleden verklapte minister Zalm (Financiën) een geheim. "Ik reken op 30 tot 35 miljard gulden. Ik reken er niet alleen óp, ik reken er ook mee", zei hij. Dertig miljard gulden minimaal.

Dat moet de veiling van de UMTS-frequenties en de verkoop van de aandelen in KPN de schatkist in totaal opleveren. Moet, want dat geld is inmiddels al 'uitgegeven' ook. Het bedrag wordt volledig gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld en de daardoor dan vrijvallende rentelasten worden vervolgens weer in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gestort.

De anders zo voorzichtige Zalm heeft geld dat er nog niet is al een bestemming gegeven. Het Bereikbaarheidsoffensief Randstad van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) moet ermee betaald worden. Jaarlijks is daarvoor ongeveer anderhalf miljard gulden uit het FES nodig, en dat bedrag wordt betaald met de vrijvallende rentelasten na aflossing van de staatsschuld met de eerder genoemde dertig miljard gulden.

Anders gezegd, door de tegenvallende opbrengst van de UMTS-veiling is de druk op de verkoop van de KPN-aandelen toegenomen. Vorige week meldde deze krant al dat de staat haast gaat maken met de verkoop. Van het aandeel van 43,5 procent zal op korte termijn ongeveer 11 procentpunt verkocht worden. Geschatte opbrengst op basis van de toenmalige beurskoers van KPN: ruim 6 miljard gulden.

Een snelle rekensom leert dat Zalm in totaal minimaal 24 miljard (30 miljard minus 6 miljard van de veilingopbrengst) moet ophalen bij de verkoop van de KPN-deelnemingen. Op basis van de verwachte opbrengst van de eerste tranche van tien procent komt hij daar precies op uit. Immers, de staat heeft ruim 43 procent in handen, 11 procent levert ongeveer zes miljard op, dus 43 procent zal ongeveer 24 miljard opbrengen. Dat is krap. Toch maken ze zich bij Financiën vooralsnog geen zorgen. Immers, naast de verkoop van de aandelen KPN heeft Zalm nog wat andere potjes achter de hand. Zo staan er nog enkele kleinere veilingen van radiofrequenties op de agenda. En door het verwerven van een UMTS-frequentie kan het aandeel KPN gaan stijgen. Gisteren waren op de beurs de eerste tekenen van een groeiend vertrouwen in het bedrijf al zichtbaar. Een hogere koers van KPN betekent een hogere opbrengst voor de staat bij verkoop van haar deelnemingen. Zalm, zelf op vakantie, toonde zich dan ook maar matig geïnteresseerd in de uitkomst van de UMTS-veiling. "Okay, bedankt. Nou, dag!", was volgens een medewerker het summiere commentaar van de minister.

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad