U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

'Absurd systeem verdeling van telecomvergunningen'


Europarlementariër Wim van Velzen heeft scherpe kritiek op de verschillen in Europa bij de verdeling van vergunningen voor UMTS (Internet via de mobiele telefoon).

Door STÉPHANE ALONSO

ROTTERDAM, 6 JULI. Nog niet zo lang geleden, in maart tijdens de 'dotcom-conferentie' in Lissabon, deed de Europese Unie haar naam eer aan. Eensgezind verklaarden de lidstaten dat de Noord-Amerikaanse voorsprong op het gebied van internet ontoelaatbaar was. Tijd voor een inhaalrace!

"Maar bij het eerste de beste geval gaat het om het nationaal cashen van euro's", zegt een opgewonden Wim van Velzen, europarlementariër van christen-democratische snit. Van Velzen doelt op de verdeling van vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie die op het ogenblik in heel Europa plaats heeft. De Nederlandse veiling van deze zogeheten UMTS-frequenties, die internet op de mobiele telefoon mogelijk gaan maken, is vanochtend begonnen. Juist als het om UMTS gaat had Europa wat meer gemeenschapszin aan de dag mogen leggen, vindt Van Velzen. Want de wijze waarop UMTS wordt verdeeld, verschilt heel sterk per lidstaat. In Zweden en Spanje heeft de overheid bijvoorbeeld gekozen welke telecombedrijven in aanmerking komen voor de frequenties, terwijl in Groot-Brittannië en Nederland de frequenties worden verkocht aan de hoogste bieder. Absurd, meent Van Velzen. "Ga maar na wat voor verschillen dat oplevert in de concurrentiepositie van bedrijven." Waarom is er dan geen Europees UMTS- beleid gemaakt? De rechtsbasis daarvoor ontbreekt, zegt Van Velzen. Het verdelen van frequenties - een schaars goed - is een nationale aangelegenheid. "Dat heb ik altijd diep betreurd." Vooral de Fransen wilden geen uniform beleid. Frankrijk gebruikt veel frequentieruimte voor militaire doeleinden en staat de zeggenschap hierover niet graag af.

Het berekenen van zogeheten roaming-prijzen wordt straks erg ingewikkeld, voorspelt Van Velzen. Mobiele bellers die naar het buitenland reizen schakelen bij het oversteken van de grens automatisch over op het netwerk van een buitenlandse operator. De telecombedrijven brengen voor het gebruik van elkaars netwerken een vergoeding in rekening. Maar het ene UMTS-netwerk blijkt straks veel meer te hebben gekost dan het andere. Wie betaald dan wat? "Ga je een Fin laten meebetalen voor de hoge prijzen in Groot-Brittannië?" Héél klant-onvriendelijk, vindt de europarlementariër.

Het argument van de Nederlandse overheid dat de consument geen cent extra zal betalen zolang de concurrentie gezond is, lijkt uit handboek Economie Deel 1 te komen, zegt Van Velzen. "Als echt de hele sector klaagt, geef ik niet zoveel voor het theoretische handboekje van Verkeer en Waterstaat." Van Velzen is er van overtuigd dat de verschillende UMTS-veilingen in Europa in strijd zijn met Europese wetgeving, in het bijzonder met artikel 11 van de zogeheten vergunningenrichtlijn. "De richtlijn zegt: veilen mág, maar moet op proportionele wijze gebeuren en zonder de ontwikkeling van nieuwe diensten in gevaar te brengen." Het torenhoge bedrag dat de Britse UMTS-veiling opbracht (ruim 80 miljard gulden) is buiten- proportioneel, vindt de parlementariër. Het is wrang dat alleen hele rijke partijen een goed kans maken om een UMTS-vergunning binnen te slepen, vindt Van Velzen. Telecombedrijf Ben, de kleinste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland, zocht noodgedwongen zijn heil bij Deutsche Telekom. En Versatel zegt zelf dat het alleen kans maakt als het in consortiumverband kan bieden. Het telecombedrijf uit Amsterdam, dat vandaag meedoet aan de veiling, wil niet zeggen of het een partner heeft gevonden. Versatel heeft inmiddels wel een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Van Velzen vindt dat de overheid bedrijven geweldig onder druk zet. "De markt heeft geen kans. Als KPN niet thuiskomt met een frequentie heeft dat enorme gevolgen voor het aandeel van KPN." Maar de markt bepaalt toch gewoon wie blijft en wie verdwijnt? "Ja ja, ik ben diep onder de indruk van het uitverkoopbeleid van de Nederlandse regering."

Wat kan Van Velzen nog doen voor een bedrijf als Versatel? Weinig. De europarlementariër staat buitenspel. Hij heeft eurocommissarris Errki Liikanen verzocht om strafmaatregelen te nemen tegen Groot- Brittannië en de veiling in (onder andere) Nederland tegen te houden.

Van Velzen heeft zijn hoop gevestigd op een nieuwe vergunningenrichtlijn. Deze zal de ontwikkelingen op het gebied van internet en mobiele telefonie hopelijk wel in acht nemen. Het Europees parlement ontvangt volgende week een eerste opzet van de richtlijn, maar het zal maanden duren voordat deze definitief vorm krijgt. De meeste veilingen zijn dan al voorbij.

NRC Webpagina's
6 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad