U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Duitsers willen deel Nederlandse telefoonmarkt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM/DEN HAAG, 29 JUNI. Deutsche Telekom neemt een meerderheidsbelang in het Nederlandse Ben, aanbieder van mobiele telecommunicatie. De bedrijven gaan met zeven andere kandidaten bieden op een vergunning voor UMTS, de radiofrequentie die de volgende generatie mobiele telefonie mogelijk zal maken.

Acht van de tien gegadigden zijn toegelaten tot de veiling van UMTS- frequenties die donderdag 6 juli begint. Dit heeft staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat vanochtend officieel bekendgemaakt.

Naast Deutsche Telekom en Ben (die gaan bieden onder de naam 3G Blue) nemen deel aan de veiling: de overige aanbieders van mobiele telefonie in Nederland (Dutchtone, KPN Mobile, Telfort en Libertel), Nogenta Swedish Acquisition Holding (onderdeel van het Britse telecombedrijf NTL), telecombedrijf Versatel en Hutchison 3G Netherlands (onderdeel van het conglomeraat Hutchison Whampoa uit Hongkong).

Er worden vijf vergunningen geveild. Van de vijf te veilen frequentiekavels zijn er twee groter dan de andere drie. De vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2016. Met UMTS wordt het mogelijk om video- en internettoepassingen te ontwikkelen voor de mobiele telefoon.

Van de 10 partijen die zich voor de veiling hebben aangemeld doet er nu één - Deutsche Telekom - mee via Ben. Afvaller is waarschijnlijk Sonera/OneTel. Dit bedrijf heeft zich teruggetrokken uit de race voor het kon worden beoordeeld door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, aldus staatssecretaris De Vries.

Het verloop van de veiling is te volgen via internet op www.veilenvanfrequenties.nl. Hierop is in de periode van de veiling dagelijks te lezen welke bieder aan het eind van de dag het hoogste bod heeft uigebracht.

Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannië leverde de Britse overheid ruim tachtig miljard gulden op. Over de Nederlandse veiling doen schattingen de ronde van 20 miljard gulden, maar De Vries vindt de wijze waarop deze schatting tot stand is gekomen (Groot-Brittannië telt vier keer zoveel inwoners), twijfelachtig.

De vanmorgen bekendgemaakte alliantie tussen Ben en Deutsche Telekom kwam als een verrassing voor de concurrentie. Ben (eigendom van Belgacom en TeleDanmark) en Deutsche Telekom bieden niet alleen gezamenlijk op de licenties, maar zijn duidelijk van plan de samenwerking na te bieding voort te zetten en te intensiveren. In 3G Blue heeft Ben een aandeel van 50 procent plus één aandeel en Deutsche Telekom het restant. Na afloop van de bieding zal Deutsche Telekom volgens een woordvoerder in elk geval de grootste aandeelhouder worden van heel Ben.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad