U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS   |   TEGENSPRAAK   |   SUPPLEMENT   |   AGENDA   |   ARCHIEF   |   ADVERTENTIES   |  SERVICE  


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Nieuws

'Overheid voert wanbeleid inzake UMTS'
(31 maart 2001)
De vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland verwijten de Nederlandse overheid wanbeleid met betrekking tot de plaatsing van antennes voor gevanceerde mobiele telefonie (UMTS) . Dat schrijven de vijf in een gezamenlijke brief die afgelopen donderdag is verstuurd naar staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat).

Ook in Japan scepsis over UMTS
(7 maart 2001)
De hoge verwachtingen omtrent mobiel internetten zijn nu voor het eerst ook in Japan, het land dat een voorsprong op de rest van de wereld had genomen, de grond ingeboord, althans gedeeltelijk. J-Phone, de mobiele dochter van Japan Telecom, heeft gisteren de introductie van de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) met een half jaar uitgesteld tot juli volgend jaar.

UMTS dwingt tot bundeling krachten
(27 februari 2001)
De bedrijven die vorig jaar in Duitsland een peperdure vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) hebben gekocht, willen de komende jaren samenwerken bij de bouw van het zenderpark. Samenwerking kan een kostenbesparing van 20 40 procent opleveren, zo verwachten de bedrijven, waaronder KPN-dochter E-plus.

'Komst UMTS duurt langer'
(23 februari 2001)
De komst van de derde generatie mobiele telefonie in Europa zal langer op zich laten wachten dan waarmee de Europese telecombedrijven rekening houden. Niet vanaf 2002, waarop de meeste Europese telecombedrijven hopen, maar pas eind 2004 of begin 2005 zal mobiel internetten in Europa commercieel levensvatbaar worden.

Franse toewijzing UMTS mislukt
(1 februari 2001)
De toewijzing van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) is in Frankrijk uitgelopen op een grote mislukking. Gisteren meldden zich twee kandidaten voor de vier beschikbare licenties. De Franse regering overweegt alsnog de prijzen te verlagen, maar deze maatregel zou alleen gelden voor de twee overgebleven vergunningen.

UMTS: weer een afwijzing voor Versatel
(20 januari 2001)
Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren voor de tweede maal een bezwaarschrift van het Amsterdamse telecombedrijf Versatel afgewezen. Versatel maakte in april vorig jaar bezwaar tegen de manier waarop vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) zouden worden geveild.

Uitstel UMTS-veiling in Bern
(12 november 2000)
De Zwitserse regering heeft de veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) voor onbepaalde tijd uitgesteld, nadat opnieuw een potentiële bieder is afgehaakt.

UMTS-bieders vallen af
(10 november 2000)
Vier van de negen bedrijven die waren toegelaten tot de veiling van de Zwitserse UMTS-frequenties, zullen uiteindelijk toch niet meebieden op de vergunningen. Gisteravond maakte Cablecom, een onderdeel van het Britse NTL Communications, bekend dat het niet mee zal bieden omdat het bedrijf verwacht dat de prijzen te hoog zullen uitvallen. Vandaag volgden T- Mobile International, een dochter van Deutsche Telekom, het Noorse Telenor en Hutchison uit Hongkong het voorbeeld van Cablecom.

Opbrengst veiling Oostenrijk lager dan in Nederland
(6 november 2000)
De Oostenrijkse veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS), die vrijdag was begonnen, heeft slechts één dag geduurd.

NMa kijkt naar veiling frequenties
(2 november 2000)
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt een voorlopig onderzoek in naar afspraken die telecombedrijven Versatel en Telfort mogelijk hebben gemaakt tijdens de veiling van telecomvergunningen (UMTS).

'Even praten' tijdens de veiling
(2 november 2000)
Telecombedrijven Versatel en Telfort spraken elkaar tijdens de veiling van UMTS-frequenties. Wat ging daar over tafel?

Inval bij telesector in Italië om UMTS
(28 oktober 2000)
De Italiaanse antikartelinstantie heeft gisteren invallen gedaan bij twintig kantoren van telefoniebedrijven in Rome, Milaan en Turijn.

Licentiehouders UMTS in Spanje dreigen met rechter
(27 oktober 2000)
De telecombedrijven die in maart in Spanje een vergunning voor geavanceerde mobiele telefonie hebben bemachtigd (UMTS), dreigen de overheid voor de rechter te slepen.

Noodrem werkt niet bij veiling
(25 oktober 2000)
De noodremprocedure die minister Zalm en premier Kok voor ogen hebben bij nieuwe frequentieveilingen werkt niet, zo blijkt uit de snelle afloop van de Italiaanse UMTS- veiling.

Onderzoek OM tegen bedrijf Blu
(25 oktober 2000)
Het openbaar ministerie in Rome onderzoekt mogelijk strafbaar gedrag van het consortium Blu, dat zich maandag tijdens de veiling van telecomlicenties (UMTS) als bieder terugtrok.

Ruzie Poolse veiling
(25 oktober 2000)
De deelnemers aan de Poolse UMTS-veiling putten moed uit de andere veilingen van mobiele telefoonfrequenties in Europa.

Veiling telefonie Italië mislukt
(24 oktober 2000)
De veiling van UMTS-frequenties voor geavanceerde mobiele telefonie heeft in Italië ongeveer de helft opgeleverd van wat het kabinet had gehoopt.

Italië woest over veilingbedrag
(24 oktober 2000)
Italië treurt over de opbrengst van de UMTS-veiling. De regering kon het gevaar van een hele korte veiling niet afwenden.

UMTS-veiling in Italië ligt stil na aftocht aanbieder
(23 oktober 2000)
De veiling van UMTS-frequenties in Italië is vanmorgen met een totaalbod van 26,7 miljard gulden stilgelegd nadat één van de gegadigden zich heeft teruggetrokken. Nu er nog vijf gegadigden over zijn voor vijf frequenties, dreigt de veiling te eindigen in een tegenvaller voor het kabinet.

De wrevel van Gary Mesch
(21 oktober 2000)
Met het vertrek van Gary Mesch als topman van telecombedrijf Versatel is Nederland een van zijn meer kleurrijke ondernemers kwijt. Mesch blikt terug op de negen jaar die hij in Nederland doorbracht. Met gemengde gevoelens. "De liberalisering in Nederland komt maar moeizaam van de grond. De situatie hier is mysterieus, rokerig, duister en druilerig."

Uitstel veiling radiofrequenties door UMTS- rel
(19 oktober 2000)
De veiling van radiofrequenties, waarvoor de inschrijving dit najaar zou openen, komt in de knel door de politieke afwikkeling van de veiling van UMTS- frequenties van juli. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de voorbereiding van deze veiling vertraagd om lessen uit de omstreden UMTS-veiling te kunnen trekken.

Warburg: UMTS-veiling was succes
(16 oktober 2000)
De opbrengst van de UMTS- veiling, 6 miljard, stemde tevreden, zegt de overheid. Haar adviseur, zakenbank Warburg, had immers 3,4 miljard voorspeld. Analisten van diezelfde bank rekenden echter op een opbrengst van bijna 22 miljard gulden.

Overheid op vingers getikt om UMTS
(13 oktober 2000)
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet alsnog de bezwaren die telecombedrijf Versatel had aangetekend tegen de opzet van de in juli gehouden UMTS-veiling in behandeling nemen. Dat heeft de rechter in Amsterdam vanochtend besloten.

Het heilig geloof in een dure standaard
(15 september 2000)
Wat is toch 'UMTS', waar telecombedrijven miljarden voor over hebben? In Nederland zijn de mobiele operators volop bezig met de voorbereidingen voor deze geavanceerde vorm van mobiele telefonie. De onderzoeksafdeling van KPN moet bewijzen dat de miljardeninvesteringen niet vergeefs zijn geweest.

Wat is UMTS
(15 september 2000)
UMTS is - net als GSM - in feite niets meer dan een reeks internationale afspraken over het gebruik van elektromagnetische golven. Deze afspraken worden opgeschreven in dikke standaardisatie-documenten. Apparaten die volgens dezelfde standaard werken, kunnen met elkaar samenwerken.

Opta hekelt opzet veiling voor UMTS
(8 september 2000)
De overheid heeft nauwelijks geluisterd naar onafhankelijke raadgevers en te veel naar belanghebbenden bij het ontwerp van de veiling van UMTS- frequenties deze zomer. Dat leidde tot een gebrekkig veilingontwerp.

De zeven adviseurs van de staatssecretaris
(8 september 2000)
Staatssecretaris Monique De Vries (verkeer en waterstaat) onderstreept dat het ontwerp van de omstreden UMTS-veiling was gebaseerd op een groot aantal adviezen van deskundige buitenstaan- ders. Wie gaf welk advies?

De toezichthouder is boos
(8 september 2000)
Als Opta-voorzitter had Jens Arnbak graag uitvoerig geraadpleegd willen worden over de omstreden UMTS-veiling. Blijkbaar luisterde de overheid liever naar KPN. 'Nederland is een zachtaardig land, waar zelden politieke consequenties worden getrokken.'

Nieuwe slag om frequenties in Groot- Brittannië
(7 september 2000)
Met de recordopbrengst van 22,5 miljard pond (85 miljard gulden) uit de veiling van nieuwe telefoonlicenties nog fris in het geheugen, opent de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, opnieuw de schatkist.

Klacht Versatel tegen rijk
(6 september 2000)
Telecombedrijf Versatel heeft bij de rechter bezwaar aangetekend tegen de uitgifte van vergunningen voor UMTS-telefonie door de Nederlandse overheid. Versatel vindt dat de vergunningen niet mogen worden verleend zolang er allerlei juridische procedures lopen over de omstreden UMTS-veiling in juli.

Zalm: Veiling UMTS had een noodrem nodig
(5 september 2000)
Minister Zalm (Financiën) erkent dat de procedure voor de veiling van frequenties voor een nieuwe generatie mobiele telefonie (UMTS) niet flexibel genoeg was. De regels voor de veiling stonden niet toe dat de overheid kon ingrijpen toen bleek dat zich ingrijpende wijzigingen op de markt voordeden.

Vergunning UMTS mocht 'mank' zijn
(5 september 2000)
De overheid heeft geen spijt van het verloop van de UMTS-veiling, ondanks de relatief magere opbrengst. Het had anders gekund.

KPN-krediet riskanter na afwaardering
(2 september 2000)
Telecomconcern KPN zal meer rente moeten gaan betalen op toekomstige schulden, omdat het als minder kredietwaardig te boek staat na de miljardenuitgaven aan overnames en UMTS-licenties.

Kamer wil eigen onderzoek naar UMTS-veiling
(25 augustus 2000)
Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks wil een eigen onderzoek naar de gang van zaken rond de UMTS-veiling. PvdA- woordvoerster Wagenaar gaat volgende week, na het reces, voorstellen een extern bureau de kwestie te laten onderzoeken en binnen twee maanden verslag uit te laten brengen.

Acht partijen voor UMTS in Italië
(25 augustus 2000)
Acht telecommunicatiegroepen hebben zich in Italië aangemeld voor de veiling van vijf UMTS-frequenties die voor oktober gepland staat. Het centrum-linkse kabinet kan begin volgende maand een eerste selectie uitvoeren.

UMTS is blinde vlucht voor bedrijven
(19 augustus 2000)
Na de prijzenslag om de UMTS- vergunningen voor mobiele telefonie, moeten de overwinnaars eerst nog bewijzen dat zij óók winstmakers zijn, meent Gunhild Lütge.

Kok belooft uitleg over UMTS-zaak
(19 augustus 2000)
Minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) zullen in een brief aan de Tweede Kamer " uitgebreid uitleg" gaan geven over de gang van zaken rond de Nederlandse UMTS-veiling. De brief zal naar verwachting eerst door de ministerraad worden besproken op 1 september.

Duitse telefonieveiling levert ruim 100 miljard op
(18 augustus 2000)
De veiling van frequenties voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) heeft de Duitse staat gisteren 98,8 miljard mark (111,3 miljard gulden) opgeleverd. Zes partijen hebben het recht verworven om in Duitsland een netwerk voor mobiele telefonie te bouwen dat de ontvangst van video en internet op de draagbare telefoon mogelijk maakt.

In telecomsector wordt niet gejuicht
(18 augustus 2000)
Zes partijen leggen astronomische bedragen neer voor het recht om in Duitsland een nieuwe generatie mobiele telefonie te exploiteren. Elke overwinning heeft zijn prijs. Voor het Nederlandse KPN is prijs bijzonder hoog.

'Misschien is Nederland ook wel duur'
(18 augustus 2000)
KPN heeft in Duitsland een UMTS- vergunning verworven. Het concern krijgt een gepeperde rekening omdat partner Hutchison op het laatste moment afhaakte.

Veiling mobiele telefonie succes in Duitsland
(15 augustus 2000)
et totale bedrag dat is geboden op de frequenties voor snelle mobiele telefonie (UMTS) in Duitsland heeft vanmorgen dat van de recente Britse veiling ruim overtroffen.

Duitse deelstaten azen op UMTS-geld
(12 augustus 2000)
De onverwacht hoge opbrengst van de telecom-veiling in Duitsland heeft een debat losgemaakt over de bestemming van het geld. De deelstaten verlangen een evenredig deel van de opbrengst, maar minister van Financiën Eichel blijft erbij dat het geld alleen wordt bestemd voor de aflossing van de staatsschuld. Het bespaarde geld komt ten goede aan het spoorwegennet, onderwijs en wetenschap, en de woningbouw.

Waarschuwing voor excessen op Duitse telecomveiling
(9 augustus 2000)
Duitse economen waarschuwen voor het uit de pan rijzen van de biedingen op de telecomveiling in Mainz. De biedingen zijn gisteren opgelopen tot 24,7 miljard mark (27,8 miljard gulden). Dat is al veel hoger dan waarmee de Duitse regering rekening hield.

Relletje Duitse telecomveiling
(2 augustus 2000)
De Duitse veiling van telecomfrequenties beleefde gisteren haar eerste relletje. Gerhard Schmid, oprichter en topman van Mobilcom, is door de toezichthouder op de vingers getikt wegens zijn uitspraken in de Franse krant La Tribune.

NRC Webpagina's
31 maart 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)