U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Bieden op licenties krijgt vaart

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JULI. Na drie dagen bieden komt de veiling van de Nederlandse vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) op gang. Gisteravond was voor de vijf vergunningen in totaal 255,1 miljoen gulden geboden. Vorige week stokte de teller op 113,1 miljoen gulden. De stijging van gisteren komt helemaal voor rekening van KPN en Telfort. Deze bedrijven hebben hun zinnen gezet op de kavels A en B, de vergunningen die het meeste frequentieruimte bieden.

Libertel opende de veiling afgelopen donderdag met een bod van 100 miljoen gulden op vergunning B. KPN en Telfort richtten hun aandacht op vergunning A. Telfort verhoogde zijn bod gisteren met 109 miljoen gulden tot 121,1 miljoen gulden. Daarop week KPN uit naar vergunning B. Het bod van Libertel werd met 133,1 miljoen gulden ruim overtroffen.

Telfort lijkt Libertel en KPN in de houdgreep te hebben. Libertel en KPN zijn de grootste aanbieders van mobiele telefonie in Nederland en zijn daarom minder geïnteresseerd in de kleinere kavels. Maar zolang Telfort ook op een van de grote kavels blijft bieden, zal de prijs daarvan blijven stijgen. KPN en Libertel zullen hoogstwaarschijnlijk niet op een van de kleinere vergunningen willen bieden. Ze lopen dan het risico met een kleinere kavel te worden opgescheept, mocht de veiling plotseling ophouden.

De interesse van de drie kleinere vergunningen was gisteren en ook vanochtend gering. Dutchtone, Ben en Versatel boden vorige week respectievelijk 300.000, 200.000 en 400.000 gulden op de vergunningen C,D en E. Deze biedingen zijn nog niet overtroffen.

KPN maakte gisteren bekend dat het samen met het Duitse E-plus, waarvan het sinds vorig jaar eigenaar is, een vergunning voor mobiele telefonie in Duitsland wil kopen. Hoogswaarschijnlijk wordt deze week de oprichting van een consortium bekendgemaakt, waarin KPN deelneemt met het Japanse NTT Docomo en het conglomeraat Hutchison uit Hongkong. Dit consortium wil in Europa UMTS-frequenties bemachtigen.

NRC Webpagina's
11 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad