U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

'Staatsschuld verlagen met opbrengst veiling'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG/BRUSSEL, 18 JULI. De opbrengst van de veilingen van de frequenties voor mobiele telefonie moet "met de hoogste voorrang en bij voorkeur volledig" gebruikt worden voor aflossing van de staatsschuld of voor fondsen voor ouderen.

Dat hebben de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden gisteren besloten op hun maandelijkse vergadering in Brussel. De Europese uitspraak is een ondersteuning van het Nederlandse beleid aangaande de veilingopbrengsten. Minister Zalm (Financiën) is dan ook verheugd over de afspraak.

In Scheveningen zijn op dit moment zes telecombedrijven betrokken bij de veiling van de vijf frequentiepakketten voor het zogenoemde UMTS- netwerk, ook wel de derde generatie mobiele telefoons genoemd. De staat verwacht dat deze veiling tussen de vijf en de dertig miljard gulden op zal leveren. Gisteren stond de teller na 203 biedrondes op 1,3 miljard gulden.

In het regeerakkoord van 1998 is vastgelegd dat de opbrengsten van de veilingen en van de verkoop van staatsdeelnemingen rechtstreeks ten gunste komen van de staatsschuld. De vrijvallende rentelasten, die met een aflossing gepaard gaan, worden in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gestort en kunnen gebruikt worden voor de financiering van nieuwe infrastructurele projecten.

In de Tweede Kamer is recentelijk echter wat verdeeldheid ontstaan over de besteding van de opbrengsten van veiling en verkoop. Vooral regeringspartij PvdA wil een deel van de opbrengsten rechtstreeks inzetten voor nieuw beleid. Volgens een woordvoerder van minister Zalm wordt het met de Europese afspraak "alleen maar moeilijker voor de Kamer om iets aan de nationale afspraken te veranderen".

Nederland is het eerste land van de eurogroep dat met een veiling bezig is. Enkele maanden terug heeft Groot-Brittannië al vijf breedbandige UMTS-kavels geveild. Dat bracht in totaal ruim 80 miljard gulden op. Groot-Brittannië maakt echter geen deel uit van de eurogroep.

NRC Webpagina's
18 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad