NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

De invoering van de Euro

Spaanse winkelier weert de euro nog
(2 februari 2001)
In Spanje staan de grote bedrijven klaar voor overschakeling van de peseta naar de euro, maar het midden- en kleinbedrijf steekt de kop nog in het zand. En menige Spanjaard vreest dat bij de omwisseling een berg zwart geld wordt ontdekt.

Frankrijk krijgt 'un coup magique'
(30 januari 2001)
Frankrijk probeert zijn bejaarde inwoners met de euro vertrouwd te maken door 'euroformateurs' in te zetten. Senioren maken hun leeftijdgenoten wegwijs in de nieuwe munt. Vierde deel in een serie.

'Voor euro betalen we allemaal'
(30 januari 2001)
Minister Zalm van Financiën gaf gisteren in Lelystad een uurtje les over de invoering van de euro. De leerlingen konden hem goed volgen, maar de scholen vrezen hoge kosten voor nieuwe boeken.

Euro krijgt voorsprong in België
(26 januari 2001)
In het verdeelde België is er veel sympathie voor Europa. Maar voor de euro lopen de Belgen niet echt warm. Derde deel in een serie.

'Wederafbraak' met de euro?
(24 januari 2001)
Na een halve eeuw met de mythe van een stijgende mark te hebben geleefd, moeten de Duitsers nu wennen aan de komst van een nieuwe munt: de euro. Tweede deel in een serie.

Liefde voor euro tanende bij burger
(15 januari 2001)
Inwoners van de Europese Unie zijn de laatste achttien maanden negatief gaan denken over de euro. Volgens een vanochtend gepubliceerde opiniepeiling, die in acht landen is uitgevoerd, bestaat er grote ontevredenheid over het verdwijnen van de eigen nationale muntsoorten.

Overnachten bij NS-loket dankzij euro
(24 januari 2001)
De overheid maakt zich geen zorgen over de introductie van de euro, maar het bedrijfsleven vreest chaos. Nederland zal verworden tot één lange wachtrij op 1-1-2002.

Winkeliers claimen 100 mln extra voor euro
(22 januari 2001)
De detailhandel heeft in totaal 100 miljoen gulden extra nodig ter compensatie van de kosten voor de invoering van de euro. De introductie van de nieuwe munt blijkt voor het totale bedrijfsleven 50 procent hoger uit te komen dan aanvankelijk geraamd.

De euro rolt nog niet echt lekker
(20 januari 2001)
Nog 346 dagen en heel Nederland betaalt met de euro. De tijd die nog rest zal echter hard nodig zijn. Gemeenten lopen achter, de muntproductie draait, maar niet efficiënt. Nederland loopt zich mondjesmaat warm.

Het jaar van de euro
(4 januari 2001)
Welkom in het laatste jaar van een van de langst circulerende munten ter wereld. Sinds de veertiende eeuw is de gulden in de Nederlanden in omloop, maar nu is het einde in zicht. De euro komt en op 28 januari 2002 om 00.00 uur is het gedaan met de gulden als wettig betaalmiddel. Zeven eeuwen guldens maken plaats voor DING FLOF BIPS, het ezelsbruggetje voor de twaalf landen die de bankbiljetten en munten van de euro op 1 januari 2001 invoeren.

Veel fouten bij omzetting frank in euro
(29 december 2000)
Uit een eerder dit jaar door de Europese Commissie gepubliceerd onderzoek bleek dat Belgen van alle inwoners van de Europese Unie het best op de hoogte zijn van de waarde van de euro. Maar volgens de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop maken veel winkels die een dubbele prijsaanduiding hanteren, fouten bij de omrekening van franken naar euro's.

Wat geld wisselen na invoering van euro kost
(25 augustus 2000)
Brussel verdenkt Nederlandse banken van prijsafspraken over het wisselen van valuta. Een aselecte steekproef.De inleg is honderd gulden. Oogmerk is te achterhalen of er een afspraak is tussen Nederlandse banken bij het omruilen van vreemde valuta. Zijn hun tarieven dezelfde? En wat kost het wisselen van guldens in, pakweg, Duitse marken eigenlijk?

Brussel is bezorgd over invoering euro
(13 juli 2000)
Het midden- en kleinbedrijf is veel te traag in de voorbereiding op de invoering van euromunten en eurobiljetten per 2002. Het is een ,,reëel gevaar'' dat bedrijven niet op tijd de noodzakelijke aanpassingen hebben gedaan.

Euro gelanceerd, eerste transacties; Een euro is 2,20371 gulden waard
(2 januari 1999)
Na de lancering van de euro op oudejaarsdag hebben gisteren de eerste bescheiden transacties in de nieuwe Europese munt plaatsgehad. Een euro wordt 2,20371 gulden waard. De voorbereiding verloopt volgens schema.

Detailhandel
(11 november 1998)
Werkgeversvereniging MKB Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (NDH) nemen afstand van het advies van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro, dat maandagavond koos voor een overgangsscenario waarbij gulden en euro na 1 januari 2002 maximaal vier weken naast elkaar in omloop zullen zijn. Met deze beslissing komt er een einde aan maanden van vruchteloze koehandel tussen de winkeliers enerzijds en banken, consumentenorganisaties, vakbonden, De Nederlandsche Bank en het Ministerie van Financien anderzijds.

'Er zullen Sovjet-rijen ontstaan'; MKB-voorman De Boer over de euro
(10 november 1998)
De detailhandel wil geen euro's en guldens gelijktijdig in de kassa-la. Toch zal het daar van komen, zo lijkt het na het advies van het Nationaal Forum. Lange rijen voor de kassa's zijn in 2002 het gevolg, stelt MKB- Nederland. Vijf vragen aan de voorzitter.

Hoe bereiden de belangrijkste Nederlandse bedrijven de komst van de euro voor?
(4 november 1998)
De invoering van de euro is nog maar veertig werkdagen van nu verwijderd. Toch lijkt de introductie van de Europese eenheidsmunt voor het bedrijfsleven veel minder urgent dan bijvoorbeeld het millenniumprobleem dat alle computers op zwart dreigt te zetten. De relatieve rust is gemakkelijk verklaard: veel bedrijven blijven zoveel mogelijk met guldens rekenen, ook als de girale euro zijn intrede heeft gedaan.

Die euro had van mij niet gehoeven; De GWK-manager
(14 oktober 1998)
Mijn favoriete geld is het Australische geld. Die biljetten zijn een beetje doorzichtig en ze ruiken ook heel apart. Ik zou ze aan hun geur kunnen herkennen. Wij zijn nu eenmaal de vreemd-geldspecialisten. Ik heb op vakantie ook nooit problemen met het omrekenen in guldens - ik reken de hele dag in francs, dollars en marken. En vals geld halen wij er ook zo uit. Dat moeten we dan in beslag nemen.

Barometer
(7 oktober 1998)
Europa loopt langzaam warm voor de euro. De Euro-barometer, de halfjaarlijkse graadmeter van de Europese Commissie, waarvoor Eurostat consumenten in de elf landen die meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) vraagt of ze de komst van de euro steunen, staat sinds vorig jaar in de plus.

Ombouwen
(2 oktober 1998)
Exploitanten van koffie-automaten, parkeermeters en autowasstraten zitten met de handen in het haar. De invoering van de euro dreigt voor hen uit te draaien op een regelrechte ramp. Dat de euro er aankomt wisten ze natuurlijk al lang, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de komst van de euro vel sneller dan verwacht zal leiden tot het verdwijnen van de gulden.

'Euro-som MKB is fout'
(26 september 1998)
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is nauwelijks voorbereid op de komst van de euro. ,,Dat is bedreigend'', zegt W. W. Boonstra, projectleider EMU van de Rabobank. ,,Bedrijven zouden moeten nadenken over de strategische gevolgen van de komst van de euro, want het wordt per 1 januari een fundamenteel andere markt in Europa.''

Invoering euro boezemt Baarle geen angst in
(12 november 1998)
De kans is groot dat vanaf het jaar 2002 in Nederland vier weken lang met zowel de gulden als de euro kan worden betaald. Dat wordt extra ingewikkeld voor de grensplaats Baarle-Nassau.

Euro in 2002 vier weken naast gulden; Advies Nationaal Forum
(10 november 2000)
In Nederland kan vanaf 1 januari 2002 maximaal vier weken lang met zowel de gulden als de euro worden betaald. Dit heeft het Nationaal Forum voor de introductie van de Europese eenheidsmunt gisteravond aan minister Zalm van Financien geadviseerd.

Anti-Euro
(20 maart 1998)
Alle marktideologie ten spijt zijn ze er nog, academici die zich afzetten tegen de macht van het financierskapitaal en die pleiten voor het alternatief van een groen, sociaal Europa. Radicale economen hebben zich in een platform tegen de euro verenigd. Naar hun mening vormt de euro de overwinning van het neo-liberalisme.

NRC Webpagina's
6 februari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad