NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Winkeliers claimen 100 mln extra voor euro

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 JAN. De detailhandel heeft in totaal 100 miljoen gulden extra nodig ter compensatie van de kosten voor de invoering van de euro. De introductie van de nieuwe munt blijkt voor het totale bedrijfsleven 50 procent hoger uit te komen dan aanvankelijk geraamd.

Dat staat in een interne nota van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Begin 1999 werden de kosten voor de introductie nog geraamd op 4,5 miljard gulden. Inmiddels (eind 2000) verwachten ondernemers in totaal 6,9 miljard gulden kwijt te zijn aan de omschakeling van gulden naar euro.

Het merendeel van die kosten gaat zitten in het aanpassen van betaalautomaten en de administratie. Maar ook de Nederlandse Spoorwegen verwachten enorme extra kosten te zullen krijgen, voornamelijk door langere wachttijden bij de loketten in verband met omwisselproblemen. Uit een recent onderzoek blijkt dat de wachtrijen bij de loketten op Amsterdam Centraal Station zullen oplopen van gemiddeld honderd man in de ochtend tot 1.200 man later op de dag.

VNO-NCW pleit dan ook voor een extra lastenverlichting van 100 miljoen gulden in 2002 voor het bedrijfsleven. "Tot nu toe is gebleken dat de 60 miljoen gulden subsidie die jaarlijks aan kleine ondernemingen wordt verstrekt te weinig is geweest", aldus de werkgevers.

Eerder al trok werkgeversorganisatie MKB-Nederland aan de bel. Zij hekelde de hoge prijzen die leveranciers van pinautomaten rekenen voor het 'euro-proof' maken van deze machines. Het ministerie van Financiën bemiddelt inmiddels in het hoog opgelopen conflict tussen ondernemers en pinautomatenleveranciers. "We hebben er alle belang bij dat mensen zo veel mogelijk elektronisch betalen de eerste weken", aldus een woordvoerder van het departement.

Financiën relativeert echter de noodkreet van de werkgevers. "De 'investeringen' van het verzamelde bedrijfsleven mogen dan oplopen tot eenmalig 7 miljard gulden verspreid over een aantal jaren, inmiddels is ook aangetoond dat de euro ondernemers jaarlijks 7 miljard gulden extra gaat opleveren", aldus de woordvoerder.

Desalniettemin houdt Financiën naar eigen zeggen "de boel goed in de gaten". Mochten er bepaalde bedrijfstakken zijn die onevenredig hoge kosten moeten maken zonder daar iets voor terug te krijgen, dan kan aan een compensatie gedacht worden. "Maar we doen nu al meer dan in menig ander Europees land", aldus de woordvoerder, doelend op een fiscale aftrekmogelijkheid voor ondernemers en de 125 miljoen gulden die de banken krijgen om de kosten van de onvoering te drukken.

NRC Webpagina's
22 januari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad