NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Slechts 21 pct bedrijven heeft plan

Brussel is bezorgd over invoering euro

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 13 JULI. Het midden- en kleinbedrijf is veel te traag in de voorbereiding op de invoering van euromunten en eurobiljetten per 2002. Het is een ,,reëel gevaar'' dat bedrijven niet op tijd de noodzakelijke aanpassingen hebben gedaan.

Dit schrijft de Europese Commissie in een rapport over de voorbereiding van de introductie van de euromunten en eurobiljetten, dat maandag aan de orde komt tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Financiën.

,,Als het in het huidige tempo doorgaat, duurt het 200 jaar voordat het Europese bedrijfsleven klaar is voor de vervanging van de nationale munt door de euro'', zo waarschuwde Eurocommissaris Pedro Solbes (Economie en Monetaire Zaken) gisteren. Volgens Solbes lijken veel bedrijven zich er niet van bewust dat ze vanaf 1 januari 2002 hun boekhoudingen in euro's moeten bijhouden en ook hun belastingadministratie in euro's en zakelijke transacties in euro's moeten doen. De Eurocommissie ziet een ,,beduidend risico'' dat eind 2001 onvoldoende informatietechnologie en boekhoudkundige hulpmiddelen beschikbaar zullen zijn, omdat veel bedrijven alles op het laatste moment laten aankomen. Volgens het rapport is er te veel van uitgegaan dat in het bedrijfsleven een ,,sneeuwbaleffect'' zou optreden: grote firma's die hun zakenpartners zouden vragen op de euro over te schakelen, die op hun beurt leveranciers zouden vragen hetzelfde te doen.

Per april 2000 werd in de 11 landen van de eurozone het twaalfde euroland Griekenland ontbreekt nog in het overzicht - iets meer dan een kwart van de waarde van bedrijfstransacties in euro's uitgevoerd. Dat is volgens de Commissie weliswaar een forse stijging in vergelijking met de bijna 2 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar, maar in aantallen transacties belopen de bedrijfsbetalingen in euro's nog altijd slechts 2,4 procent. Afhankelijk van het land is tot nu toe 0,5 tot 9 procent van de bedrijven overschakeld op een boekhouding in euro's. Dit tempo ligt volgens de Europese Commissie te laag.

Slechts 21 procent van het midden- en kleinbedrijf (minder dan 500 werknemers) heeft een gedetailleerd plan voor de overschakeling op de euro.

MKB Nederland, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf, toonde zich vanmorgen niet verrast door het Europese rapport. ,,Wij hebben onze zorg in mei al uitgesproken bij een bijeenkomst van het Nationaal platform voor de introductie van de euro'', zegt een woordvoerder. ,,Maar er is geen reden voor paniek. Alles komt op tijd klaar.'' Met radiospotjes, folders en een hulp-project probeert de belangenorganisatie een 'bewustmakingsproces' in gang te zetten.

De Europese Centrale Bank maakte vanmiddag bekend dat er niet 13 miljard, zoals vorig jaar nog verwacht, maar 14,5 miljard euro-bankbiljetten moeten worden gedrukt voor de introductie van de euro. De toetreding van Griekenland, een groter gebruik van biljetten met kleine coupures en een tegenvallend gebruik van elektronisch geld zijn daar de oorzaak van.

NRC Webpagina's
13 juli 2000


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad