NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Euro gelanceerd, eerste transacties; Een euro is 2,20371 gulden waard
Door een onzer redacteuren
Na de lancering van de euro op oudejaarsdag hebben gisteren de eerste bescheiden transacties in de nieuwe Europese munt plaatsgehad. Een euro wordt 2,20371 gulden waard. De voorbereiding verloopt volgens schema.

Tienduizenden Europese bank- en beursemployes werken het weekeinde over om computerprogramma's aan te passen. De ministers van Financien van de elf eurolanden gingen donderdag akkoord met de omrekeningskoersen voor hun nationale munten ten opzichte van de euro. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Italie, Nederland, Spanje, Portugal, Belgie, Luxemburg, Oostenrijk, Ierland en Finland.

De eerste eurotransactie had vrijdagnacht enkele seconden na de jaarwisseling plaats in een hotel in Frankfurt, waar een medewerker van een creditcardfirma met zijn kaart 64 euro betaalde voor een fles champagne. De geboorte van de euro werd groots gevierd in Frankfurt, waar gisteren voor het gebouw van de Europese Centrale Bank ongeveer tienduizend mensen het eurosymbool vormden.

Vanaf maandag kunnen consumenten in euro's bankrekeningen en creditcardrekeningen openen, hypotheken betalen en traveller's cheques gebruiken. In 2002 worden euromunten en eurobankbiljetten ingevoerd.

De euro debuteerde gisteren op de valutamarkt in het Indiase Bombay, de enige grote wisselmarkt die op Nieuwjaarsdag open was. ABN Amro zei de eerste, relatief kleine transacties te hebben uitgevoerd voor een koers tussen 1,1730 en 1,1740 dollar per euro. Dit betekende een hele lichte stijging voor de euro waarvan de koers donderdag op 1,16675 dollar was vastgesteld. Een Indiase overheidsbank kocht vijf miljoen euro's en een zakelijke klant kocht er honderdduizend. De vuurdoop komt maandag, wanneer de grote financiele markten opengaan. Voor maandag moeten de omrekeningskoersen zijn verwerkt in computerprogramma's en in de waarde van effecten. Volgens verschillende woordvoerders loopt de voorbereiding goed. Groot-Brittannie, Denemarken, Zweden en Griekenland doen niet mee aan de euro, maar in de Londense City waren dit weekeinde de voorbereidingen in volle gang.

De Franse president Chirac verwelkomde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak de euro. ,,De euro brengt ons lagere prijzen, meer keuze, nieuwe markten, nieuwe investeringsmogelijkheden en daarom banen', zei hij. ,,Met de euro gaan Europeanen zich dichter bij elkaar en sterker voelen.'

De Japanse premier Keizo Obuchi wil volgende week tijdens een bezoek aan Europa spreken over een internationaal monetair systeem dat een eind moet maken aan de grote fluctuaties in de koers van de yen. ,,Wij moeten van de yen een valuta maken die meer gewicht in de schaal legt tegenover de dollar en de euro. Ik wil een systeem waarin Japan niet achterblijft', aldus Obuchi in zijn nieuwjaarstoespraak volgens de zakenkrant Nihon Keizai.

NRC Webpagina's
2 januari 1999


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad