NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

OP WEG NAAR DE EURO

OMBOUWEN
Redactie: Roel Janssen (rjanssen@nrc.nl) en Jochen van Barschot (fax 010-406.6967)
Exploitanten van koffie-automaten, parkeermeters en autowasstraten zitten met de handen in het haar. De invoering van de euro dreigt voor hen uit te draaien op een regelrechte ramp. Dat de euro er aankomt wisten ze natuurlijk al lang, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de komst van de euro vel sneller dan verwacht zal leiden tot het verdwijnen van de gulden.

Aanvankelijk leek de automatenlobby in Brussel succes te boeken. De 'duale fase', de periode dat gulden en euro naast elkaar in omloop zijn, werd op maximaal zes maanden gesteld. Zes maanden was voor de exploitanten van koffie-automaten, parkeermeters en autowasstraten genoeg tijd om alle apparaten om te bouwen naar euro's.

Maar nu ziet het ernaar uit dat de duale fase, als het aan minister Zalm (Financiën) ligt, hooguit een maand gaat duren of misschien zelfs wel helemaal verdwijnt. In het ergste geval, voor de automatenbranche, zou het Nationaal Forum voor de introductie van de euro, waarin de automatenbranche niet vertegenwoordigd is, het over enkele weken zelfs in zijn hoofd kunnen halen te kiezen voor de 'legal big bang', de invoering van de euro in één dag.

Henk Salij van Automatic Holland, tevens woordvoerder namens branche-organisatie VIDA (Vereniging inzake distributie en diensten door automaten), becijfert wat de gevolgen zijn. ,,Nederland telt zo'n 140.000 automaten, waarvan er 100.000 met de hand omgebouwd moeten worden.'' De overige 40.000 zijn moderner en zijn op afstand of met een druk op de knop om te zetten naar euro's.Ombouwen van een automaat kost een monteur ongeveer twee uur. ,,Een monteur heeft zo'n 1200 productieve uren per jaar'', aldus Salij. Na 1 januari 2002, als de euromunten in omloop komen, is er dus zo'n 200.000 uur werk aan de winkel. Bij een overgangsperiode van een half jaar zijn daar 300 à 350 monteurs voor nodig. De automatenexploitanten hebben al moeite om dat aantal bij elkaar te krijgen, laat staan dat ze de 2.000 monteurs die nodig zouden zijn bij een overgangsperiode van een maand ergens vandaan kunnen halen. Aan een big bang wil Salij maar liever helemaal niet denken, die is zijn ergste nachtmerrie.Een voor de hand liggende oplossing - automaten geschikt maken voor guldens én euro's - is technisch niet mogelijk. Alle automaten die niet op tijd zijn omgebouwd staan dus vanaf 2002 gewoonweg stil en zetten geen cent meer om. Dat kost de automatenbranche miljoenen. Salij: ,,Waar de schade te verhalen is, is mij niet bekend, maar ik denk dat uiteindelijk de consument hiervoor zal moeten bloeden.''

NRC Webpagina's
2 oktober 2000


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad