NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Europese Centrale Bank


Nederland speelt terecht grote rol in Europese Bank
(8 januari 2001)
De Duitse centrale bank bepaalde lange tijd het Nederlandse monetaire beleid. Maar door het succes van het poldermodel zijn de rollen nu omgekeerd. Des te vreemder is het dat velen nog steeds denken dat De Nederlandsche Bank een verlengstuk van de Bundesbank is, meent Melvyn Krauss.

Duisenberg blijft bij openheid ECB ondanks kritiek
(30 oktober 2000)
ECB-president Duisenberg denkt niet dat een ander zijn taak beter zou kunnen uitoefenen dan hijzelf. Dit heeft Duisenberg gezegd in een vraaggesprek met de Herald Tribune, dat op 17 oktober is afgenomen. Dat was twee dagen nadat er een golf van kritiek kwam op uitspraken over valuta-interventies die Duisenberg had gedaan in een vraaggesprek met de Britse Times.

Eurogroep zoekt invloed op beleid ECB
(4 november 2000)
Moet de 'Eurogroep' van ministers van Financiën een prominentere rol krijgen om het afgenomen vertrouwen in de euro te herstellen? In Brussel komt het debat op gang.

Greate Pier in Frankfurt
(26 oktober 2000)
Daar zat hij dan. Ten overstaan van driehonderd journalisten en zevenentwintig televisiecamera's moest hij zich publiekelijk verantwoorden voor zijn uitspraken, alsof hij aan de schandpaal was genageld op een middeleeuws dorpsplein. Zijn grootste rivaal schoot ongevraagd te hulp met de verzekering dat hij volledig achter hem stond.

Van gebeten hond tot zielenpiet
(20 oktober 2000)
ECB-president Wim Duisenberg bleef na zijn onvoorzichtige uitspraken over de euro fier overeind in de moeilijkste persconferentie uit zijn loopbaan. Aan aftreden heeft hij niet gedacht.

De katvanger van Frankfurt
(18 oktober 2000)
De kritiek op de persoon Wim Duisenberg zwelt aan, maar elke eerste president van de Europese Centrale Bank zou het moeilijk hebben gehad.

Sint Duisenberg steeds guller met surprises
(6 oktober 2000)
Met de rentestap van gisteren toont de ECB een voorkeur voor het verrassingseffect. Gewend aan de massages van de Amerikaanse centrale bank, neemt de markt dat Frankfurt niet in dank af.

Déjà vu dreigt voor de euro-economie
(25 augustus 2000)
De euro-economie dreigt wederom na een voorspoedige conjuncturele water te maken. Wat gaan de roergangers in Frankfurt doen? Ingrijpen op de valutamarkt wordt steeds waarschijnlijker.

Brussel is bezorgd over invoering euro
(5 juli 2000)
Het midden- en kleinbedrijf is veel te traag in de voorbereiding op de invoering van euromunten en eurobiljetten per 2002. Het is een ,,reëel gevaar'' dat bedrijven niet op tijd de noodzakelijke aanpassingen hebben gedaan.

ECB maakt korte metten met Nina Brink-effect op geldmarkt
(24 juni 2000)
Bizar overbieden op geldmarktoperaties van de ECB heeft geleid tot een overtekening waar zelfs Nina Brink van zou watertanden. Komende week moet dat afgelopen zijn.

Centrale bankiers zien het graag wat somber in
(9 juni 2000)
De Europese Centrale Bank heeft gisteren de belangrijkste rentetarieven met een half procentpunt verhoogd. Terwijl politici extra economische groei als een trofee beschouwen, waart bij bankiers het spook van de oververhitting rond.

Euro geeft centrale bankiers hoofdpijn
(1 maart 2000)
Hoewel geruchten over mogelijke interventies de macht van de Europese Centrale Bank op de valutamarkt gisteren even deden opflakkeren, begint vooral de onmacht van Frankfurt op te vallen.

Rentebeleid ECB blijft vriendelijk voor groei
(4 februari 2000)
Haalt de ECB de monetaire teugels strak aan? Zelfs als er dit jaar meer verhogingen volgen, blijven de rente- omstandigheden gunstig voor de economische groei in Euroland. De werkelijke monetaire verkrapping vindt plaats in de VS.

De Gideonsbende van Frankfurt. Europese Centrale Bank: de machtigste instelling van euroland
(17 december 1998)
Over twee weken heeft in Europa een revolutie plaats: de girale invoering van de euro. Vanaf 1 januari neemt de Europese Centrale Bank in Frankfurt belangrijke taken over van de centrale banken in elf landen van de Europese Unie. Wim Duisenberg, de eerste ECB-president, wordt de machtigste man van euroland. Vier pagina's over de moeder aller euro's.

De moeder aller euro's houdt haar kinderen kort: De techniek van het centraal bankieren
(17 december 1998)
Wat zal de Europese Centrale Bank nu precies gaan doen? Over refi-rente, marginale beleningsrente, swap- transacties en andere duistere termen. Hoe de ECB over de geldhoeveelheid zal waken.

Hier moet je wezen: De Nederlandse Europeanen van de ECB
(17 december 1998)
Ze voelen zich allemaal bevoorrecht, de Nederlanders die bij de Europese Centrale Bank. Het was pionieren, tot nu toe. Ook met de taal die ze met de andere ambtenaren moesten spreken, of wat er bij de lunch gegeten zou worden. Inmiddels heeft de bureaucratie toegeslagen. Op hoeveel ramen heeft een senior-medewerker recht?

ECB-president Duisenberg paait bankiers in New York
(13 november 1998)
President Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank presenteerde zich gisteren aan de financiele wereld in New York. De Amerikanen hoeven niet bevreesd te zijn voor hun dollar, zo stelde hij zijn gehoor gerust.

'Centrale banken onafhankelijk'
(5 november 1998)
De Franse en Duitse regering zijn niet van plan te tornen aan de onafhankelijkheid van hun centrale banken, of aan die van Europese centrale bank (ECB) inzake het monetaire beleid en de rentepolitiek. Dat hebben de Franse premier, Jospin, en de nieuwe Duitse kanselier, Schroder, gisteren verzekerd in gesprekken met premier Kok in het Catshuis in Den Haag.

Kritiek op Bundesbank is aan verkeerde adres
(4 november 1998)
De roep om een verlaging van de Duitse rente groeit. Maar de Bundesbank beslist zelf al niet meer over het rentebeleid. Bovendien vinden de centrale bankiers een renteververlaging vooralsnog niet nodig.

ECB spaart kool en geit bij bepalen van rentestrategie
(14 oktober 1998)
Gisteren hakte de ECB de knoop door over de te volgen monetaire strategie. Een geldgroeidoelstelling naar Duits voorbeeld, of de Angelsaksische methode van het nastreven van een inflatiedoel? Het wordt voorlopig een beetje van allebei.

Scheidsrechter Duisenberg strooit gele kaarten
(16 juli 1998)
Gisteren herhaalde president Duisenberg van de Europese Centrale Bank dat de euro-landen hun begroting onvoldoende saneren. Duisenberg trekt 'geel'. Maar wat is dan 'rood'?

Vrees voor gebrek aan rekenschap; Economen willen Eurobank bewaken
(12 maart 1998)
De Europese Centrale Bank krijgt een particuliere waakhond. Een groep bekende Europese economen wil het monetaire beleid van de centrale bank jaarlijks in een eigen verslag tegen het licht houden.

NRC Webpagina's
6 februari 2001


www.nrc.nl/Economie



Feiten en
cijfers over
de ECB

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad