NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Euro

Nieuws

De invoering van de euro

De koers van de euro

Europese Centrale Bank

Economische en Monetaire Unie

Meningen

Feiten en cijfers

Links

Liefde voor euro tanende bij burger


LONDEN, 15 JAN. Inwoners van de Europese Unie zijn de laatste achttien maanden negatief gaan denken over de euro. Volgens een vanochtend gepubliceerde opiniepeiling, die in acht landen is uitgevoerd, bestaat er grote ontevredenheid over het verdwijnen van de eigen nationale muntsoorten.

Het pessimisme is ingegeven door de zwakte van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, aldus de peiling, die is verschenen in de Britse krant The Guardian en in dagbladen in zeven eurolanden, waaronder Le Monde en El Pais. Bijna tweederde van de Britse kiezers steunt de beslissing om de euro niet in te voeren. In Duitsland is de steun voor de euro met 18 procent gedaald sinds de peiling voor het laatst is uitgevoerd, in mei 1999. Slechts 29 procent van de Duitsers heeft geen moeite met het verdwijnen van de mark. 66 procent is negatief over de munt. In Frankrijk is de steun voor de euro met 14 procent afgekalfd tot 50 procent. Gemiddeld zegt 52 procent van de respondenten niet blij te zijn met de euro, en toont 41 procent zich content met de munt. Achttien maanden geleden was het aantal ontevredenen nog 36 procent, en het aantal tevredenen 53 procent.

Nederlanders en Luxemburgers tonen zich het meest tevreden met hun bestaan en vooruitzichten. Het minst tevreden zijn mensen in Griekenland, Italianen en Spanjaarden. (Reuters)

NRC Webpagina's
15 januari 2001


www.nrc.nl/Economie

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad